Samsung práve predstavil rodinu telefónov Galaxy S21. Urobil tak v o niečo skoršom termíne ako po minulé roky a namiesto San Francisca sa celá udalosť teraz uskutočnila čisto on-line.

Pripravili sme pre vás aj video predstavenie vlastností nového telefónu a slúchadiel

O telefóne toho veľa „uniklo“, ale stále zostalo dosť veľa na predstavenie toho najlepšieho, čo si môžete v súčasnosti kúpiť. Samsung teda predstavil trojicu smartfónov: S21 ULTRA, S21+ a S21 a v samostatnom článku predstavíme aj nové slúchadlá Galaxy Buds PRO. Procesor je v každom z rodiny Exynos 2100 a všetky displeje majú najvyššiu ochranu Gorilla Glass Victus. Zadná strana telefónov je matná a mala by odolávať odtlačkom prstov. S cenami telefónov sa Samsung veľmi „nepára“. Najprv spomenieme najvyšší model Galaxy S21 ULTRA a neskôr sa budeme venovať aj lacnejším modelom S21+ a S21.

Všetky farby pre kompletnú rodinu Galaxy S20

Všetky farby pre kompletnú rodinu Galaxy S21: S21 ULTRA, S21+ a S21

Galaxy S21 ULTRA – crème de la crème

Za úplne najdrahšiu verziu Galaxy S21 ULTRA s kombináciou 16 + 512 GB zaplatíte 1429 eur, k dispozícii bude v čiernej farbe. Vyhotovenie s kombináciou 12 + 256 GB je za 1299 eur a 12 + 128 GB kúpite za 1249 eur. Kapacita pamäte pre používateľa je tu pomerne dôležitá, rodina Galaxy S21 totiž naozaj nemá rozšírenie o microSD kartu. Pri Galaxy S21 ULTRA s kapacitou 128 GB a 256 GB je však na výber aj strieborné farebné vyhotovenie.

Prečo nie je vo výbave čítačka microSD karty? Samsung chce viac inšpirovať používateľov, aby namiesto odkladanie dát na microSD kartu používali cloudové riešenie. Priamo z dodávky je rodiny Galaxy S21 prepojená s OneDrive riešením od Microsoftu a toto má byť prirodzená cesta, kam si odkladať dáta, ak sa už do pamäti vo vnútri telefónu nezmestia. Navyše u novej rodiny je podpora vysokorýchlostných sietí na prenos dát.

Drôtové slúchadlá ani nabíjačku v balení nečakajte, Samsung to obhajuje tvrdením, že všetci už nejakú nabíjačku a nejaké slúchadlá majú a toto je smer k ekológii. Je to z časti pravda, ale ak je to systematický trend, postupom času si predsa len nabíjačku a USB-C slúchadlá asi bude treba kúpiť. USB kábel je súčasťou balenia. Toto platí o celej rodine telefónov Galaxy S21. Nabíjanie je pre každý model z rodiny super rýchle (25 W), bezdrôtové (15 W) a tiež je tu zdieľanie batérie PowerShare napr. na nabíjanie hodiniek či slúchadiel.

Samsung Galaxy S21 Ultra v čiernej a sivej farbe

Samsung Galaxy S21 ULTRA v čiernej a sivej farbe

Dotykové pero

Dotykové pero S Pen sa dá samostatne prikúpiť a funguje podobne ako pri telefónoch z rodiny Galaxy Note. V tomto prípade sa však Samsung spojil so svetovým výrobcom polohovacích zariadení Wacom a pero má byť ešte presnejšie. Využiť sa dá na poznámky, kreslenie ale i editáciu fotiek či videa. Neobsahuje Bluetooth pripojenie, preto s ním nie je možné napr. ovládať prezentáciu alebo na využiť ako diaľkovú spúšť.

V prípade Galaxy S21 je súčasťou dodávky dotykové pero a dodatočný nákup obalu určite odporúčame

V prípade Galaxy S21 ULTRA sa dá prikúpiť aj dotykové pero a nákup špeciálneho obalu pre pero určite odporúčame

Pero má samostatný priestor priamo v špeciálnom obale a po spárovaní signalizuje stav, kedy sa pero a telefón dostanú do väčšej vzdialenosti, ako je bežné (teda ste ho niekde zabudli). Cena pera samostatne je 39,90 eur, spolu s flipovým obalom je to 94,90 eur. Silikónový kryt s priestorom na pero je za 69,90 eur. Predaj začne na konci januára. Pero podporuje len Galaxy S21 ULTRA, nie iné telefóny z rodiny. Okrem toho sa pripravuje aj ďalšie pero S Pen Pro s podporou Bluetooth Low Energy, ktoré bude dostupné v nasledovných mesiacoch. Podľa našich informácií sa nedá použiť pero z Galaxy Note na Galaxy S21 ULTRA.

Foto a video

Fotografická výbava v prípade S21 ULTRA obsahuje jednu špecialitu a tou je dvojitá tele kamera. Pred rokom uviedol Samsung Galaxy S20 so 100 násobným zoomom (Space Zoom), ale toto priblížene sa v praxi nedalo použiť. Presnejšie dalo, ale s poriadnym statívom a určite nie z ruky. Teraz je tu opäť 108 MPx hlavný fotoaparát, ale dve telekamery – pre 3-a 10-násobné optické priblíženie. Zadná kamera tak u S21 ULTRA predstavuje štvoritý systém objektívov. Spomenutý 108 Mpx hlavný snímač je však nanovo vyvinutý a podporuje teraz fázovú detekciu objektov a automatické zaostrenie.

Porovnanie fotoaparátov na Galaxy S21 ULTRA a S21+ a S21

Porovnanie fotoaparátov na Galaxy S21 ULTRA a S21+ a S21

Všetky spomenuté kamery používajú umelú inteligenciu. Ak teraz na Galaxy S21 ULTRA zamierite na vzdialený objekt pri použití 20 až 100-násobného „hybridného“ zoomu a použijete funkciu Zoom Lock. Vtedy vznikne na displeji malé okienko, ktoré informuje o zamierení na daný objekt. Keď sa okolo neho objaví žlté orámovanie, potom viete, že môžete fotiť a objekt bude zachytený stabilne. Na prezentácii toto ukazovali pri priblížení 30× a pri fotení z ruky, my si to v redakcii vyskúšame aj pri 100×a tešíme sa na to, ako a či to bude fungovať.

Fotografická výbava na Samsung Galaxy S21 Ultra

Fotografická výbava na Samsung Galaxy S21 ULTRA

108 Mpx fotoaparát potom umožňuje ďalšie veci. Z fotky, ktorú takto realizujete hlavným fotoaparátom môžete ďalej urobiť jedným tlačidlom výrez a uschovať ju v galérii. Táto fotka bude mať stále vysokú kvalitu. Nový 108 Mpix snímač má až 3× väčší dynamický rozsah ako predchádzajúca generácia a výsledkom sú bohaté farby vo fotke. Galaxy S21 ULTRA podporuje v režime Pro aj fotenie do 12-bitového RAW formátu. Ten musíte následne editovať napr. v počítači, ale výsledkom sú výborné farby a tiež možnosť opraviť nesprávne odfotenú fotku (čo sa pri režime Pro na rozdiel od automatických režimov technicky dá).

Strieborné vyhotovenie Galaxy S21 ULTRA

Strieborné vyhotovenie Galaxy S21 ULTRA

Samsung Galaxy S21 ULTRA dokáže natáčať 4K video pri 60 fps, čo bola doteraz výsada skôr profesionálnych kamier. Opäť radi vyskúšame v praxi pri rýchlych akčných dejoch

Celkové zloženie zadných kamier na Galaxy S21 ULTRA teda je 108 Mpix hlavná kamera (F1.8, 0.8 μm, OIS), ultraširoká (12 MPix, Dual Pixel, F2.2, 1,4 μm, 120°), Tele1 (10 Mpix, Dual Pixel, F2.4, 1,22 μm, 3× optický zoom, OIS) a Tele2 (10 MPix, Dual Pixel, F4.9, 1,22 μm, 10× optický zoom, OIS). K tomu ešte pripočítajte objektív pre laserové zaostrovanie.

Ďalšie vylepšenie prináša Nočný režim s technológiou Nona-binning a účinnejšou technológiou na redukciu šumu. Teraz môžete fotiť nočný ohňostroj alebo panorámu v noci osvetleného mesta a dosiahnete efektné výsledky.

Galaxy S21 a S21+

Samozrejme, nezaostávanú ani ďalší členovia rodiny Galaxy S21 a ďalšie informácie sa týkajú aj modelu S21 a S21+. Galaxy S21 stojí na Slovensku 849 eur v prípade pamäťovej kombinácie 8+128 GB, verzia s 8+256 GB sa predáva za 899 eur. Tento telefón bude dostupný u nás v najširšom farebnom spektre: šedá, biela, ružová a fialová.

Galaxy S21 v rôznych farebných vyhotoveniach

Galaxy S21 v rôznych farebných vyhotoveniach

Galaxy S21+ je pri kombinácii 8+ 128 GB za 1049 eur a v prípade 8+ 256 GB za 1099 eur. Farebné verzie budú čierna, strieborná a fialová.

Galaxy S21+ s prekrásnym displejom

Galaxy S21+ s prekrásnym displejom

Celá rodina Galaxy S21 výborne fotí aj v noci a umelá inteligencia zariadi, že s každým z týchto nových telefónov budete vedieť dobre fotiť, aj keď nemáte žiadne predchádzajúce skúsenosti a ani si na to nechcete vyhradiť čas. Video sa pritom teraz dá zachytávať v rozlíšení 8K s každou z kamier. Z 8K videa si môžete nechať urobiť fotografie vo vysokej kvalite.

Zľava: Galaxy S21, S21+ a S21 Ultra

Zľava: Galaxy S21, S21+ a S21 ULTRA

Vylepšenia pri tvorbe obsahu pre sociálne siete

Samsung teraz zlepšil aj funkciu Jednotlivé snímanie 2.0 (Single Take), kedy si z udalostí ľahko pripravíte sériu fotografií a hlavne videí. Opäť tu úraduje dnes už nevyhnutná umelá inteligencia. Vo verzii 2.0 sú zakomponované aj dynamické spomalené videá, ktorý z rýchlych dejov vyzerajú veľmi dobre. Prípadne je tu aj zošitie viacerých fotografií dokopy. Samsung tak reaguje na obľubu sociálnych sietí ako je Instagram alebo Tik-tok. Vylepšenia sa dočkal aj portrétový režim a zameraný je na osvetlenie tváre, nové filtre a pod.

Pri realizácii videa máte teraz ďalšie možnosti. Jednak je to režim, pri ktorom zachytávate udalosti nielen zadnou kamerou ale súčasne aj prednou. Tá je zameraná na vás ako kameramana udalosti  (tzv. Vlogger View). Sú chvíle, kedy je pohľad na vašu tvár počas nakrúcania videa celkom zaujímavý. Niečo podobné už dávnejšie predstavila Nokia. Mimochodom, predná selfie kamera má v prípade Galaxy S21 ULTRA rozlíšenie až 40 Mpix. Galaxy S21 a S21+ majú selfie kameru s rozlíšením 10 Mpix.

Galaxy S21 Ultra a nakrúcanie videa súčasne s zadnou aj prednou kamerou

Galaxy S21 ULTRA a nakrúcanie videa súčasne so zadnou aj prednou kamerou

Novinkou je aj tzv. Pohľad režiséra (Director’s View), kedy môžete sledovať nakrúcané video zo všetkých zadných kamier a tiež z prednej kamery. Vašou úlohou je potom si vybrať, ktorý z pohľadov sa dostane do výsledného videa, ktoré hneď odošlete napr. na Instagram.

Gigantický displej

V prípade Galaxy S21 ULTRA je použitý 120 Hz Dynamic AMOLED 2X displej s uhlopriečkou až 6,8 palca a rozlíšením WQHD+, pričom ide o zakrivený displej. Nie je to tak úplne najväčší smartfón z rodiny Galaxy (S20 ULTRA má uhlopriečku 6,9 palca). Napr. v porovnaní s najmenším členom predchádzajúcej rodiny Galaxy S20 dostanete až o 25 % jasnejší obraz. Jas je v prípade S21 ULTRA až 1500 nitov a problém tak nebudú robiť ani tie najsvetlejšie dni zaliate slnkom. Obnovovacia frekvencia displeja sa adaptívne meniť od 11 Hz do 120 Hz, alebo si nastavíte pevne 60 Hz. Displej tiež automaticky nastavuje modré svetlo tak, aby chránil váš zrak.

Displej pri Galaxy S21 Ultra

Displej pri Galaxy S21 ULTRA

Galaxy S21+ má uhlopriečku 6,7 palcov (2400 × 1080, FulHD+) a Galaxy S21 zase 6,2 palcov (2400 × 1080, FullHD+), v oboch prípadoch je použitý plochý displej so svietivosťou 1300 nitov.

Prestaňte strácať kľúče

Už sme informovali o tom, že Samsung zaviedol možnosť vyhľadania vašich Galaxy zariadení, ktoré ste niekde zabudli. Môže to byť v miestnosti, v meste, v krajine ale aj na celom svete. Zabudnutý mobil, hodinky či slúchadlá nájdete aj vtedy, keď sú v režime off-line. Ide o funkciu SmartThings Find, ktoré používa na vyhľadanie technológiu Bluetooth Low Energy (BLE) alebo novo vznikajúcu Ultra-Wide Band (UWB). UWB zatiaľ podporoval len Galaxy Note20 ULTRA, teraz sa k tomu pridávajú ďalšie dva telefóny z rodiny Galaxy S21.

Samsung pritom sľubuje, že čoskoro budeme otvárať auto namiesto diaľkového ovládača v kľúči práve telefónom S21 ULTRA alebo S21+, ktoré UWB podporujú. Nová rodina telefónov si má aj aj lepšie rozumieť so systémom Android Auto. A pomocou SmartThings konektivity budete môcť ovládať zariadenia vo vašej domácnosti priamo z auta na ceste domov. Týka sa to napr. otvorenia garážovej brány alebo zapnutia svetiel.

Galaxy Smart Tag ako inteligentný prívesok

Galaxy Smart Tag ako inteligentný prívesok

Mobil však zase až tak často netratíte, možno tie slúchadlá. Ale skôr sa ťažšie ráno pred odchodom z práce hľadajú kľúče či zabudnutý ruksak. To sú prirodzene veci, ktoré nemajú žiadnu komunikačnú technológiu a tak Samsung ukázal Galaxy SmartTag. To to prívesok, ktorý si dáte na zväzok kľúčov alebo na tašku a od tej chvíle máte prehľad, kde sa tieto veci nachádzajú. A použiť sa dá aj na sledovanie polohy psa či iného domáceho miláčika.

Výhodou Galaxy SmartTag je dosah Bluetooth spojenia až do 120 m, výdrž batérie až niekoľko mesiacov a odolnosť voči prachu a vode (IP53). Prívesok umožňuje hľadanie strateného smartfónu pomocou hlasného vyzváňania, jeho prepojenie so službou SmartThings Find a zdieľanie jeho polohy s členmi domácnosti, či možnosť jeho vyhľadávania v offline režime za pomoci iných zariadení. Vzhľadom na to, že Galaxy SmartTag využíva funkciu SmartThings Find, je možné ho používať len v spojení s mobilnými telefónmi a tabletmi značky Samsung Galaxy s operačným systémom Android 8.0 a vyšším.

Smart Tag sa dá na Slovensku kúpiť v čiernej a béžovej farbe a jeho cena je 34,90 eur.

Výkon aj pri náročných hrách

Základom každého telefónu z rodiny Galaxy S21 je výkonný 8-jadrový procesor Exynos 2100 s technológiou 5 nm. Samsung zatiaľ nešpecifikoval, či je to v každom regióne ich vlastný Exynos ale vyzerá to tak. Uvádza, že čipová súprava je výkonnejšia o 20 %, GPU je rýchlejšia o 35 % a Samsung použiť dva krát rýchlejšie spracovanie umelej inteligencie. Celý beh telefónov novej rodiny by mal byť rýchly a plynulý. Operačným systémom je Android 11.

To všetko sa vám oplatí aj pri náročných hrách. Samsung má teraz spoluprácu s firmou Riot Games, ktorá stojí za hrou League od Legends a Wild Rift si na tomto telefóne vychutnáte v plnej paráde. V režime Priority Mode sa pri hre na tomto telefóne môžete zamerať len na hru samotnú a nerušia vás notifikácie z telefónu. Výkon sa pritom v prípade League of Legends: Wild Rift adaptívne mení v pozadí podľa požiadaviek tejto hry. Riot Games pritom predstaví Wild Rift s podporou pre 120 Hz displeje.

Batéria

Áno, toto je pre mnohých používateľov rozhodujúca položka pri výbere telefónu a Galaxy S21 ULTRA takmer šokuje kapacitou 5000 mAh. Celá rodina Galaxy S21 pritom používa inteligentnú správy spotreby batérie. Aj tu prichádza ku slovu umelá inteligencia spárovaná s adaptívnym riadením frekvencie displeja. Zároveň sa batéria učí, ako telefón používate každý deň a prispôsobuje sa tomu.

Fotografická výbava rodiny Galaxy S21

Fotografická výbava rodiny Galaxy S21

Aj ďalšie telefóny z rodiny Galaxy S21 majú vysokú kapacitu batérie (4000 a 4800 mAh), náročný pracovný deň na batériu tak určite prekonáte.

Moderná komunikácia

5G je už štandardom v prípade celej rodiny Galaxy S21 a každá z noviniek ju podporuje. Špeciálne Galaxy S21 ULTRA podporuje aj novú 6 GHz super rýchlu sieť Wi-Fi 6E. Teoreticky tak dosiahnete 4× rýchlejšie Wi-Fi pripojenie.

Ďalšie vlastnosti

Prirodzene, stále sa o bezpečnosť vaši dát stará Samsung Knox – môžete mať vlastne telefón v telefóne s vlastným šifrovaním a bezpečnostným priečinkom. Bezpečnosť sa tu ale ešte zvýšila – napr. pred zdieľaním fotografií a videí pri rodine telefónov Galaxy S21 jednoducho z nich odstránite metadáta o tom, kde a kedy bola fotka či video vyhotovené. Funkcia Private Share určuje, kto a dokedy sa môže dostať k obsahu, ktorý ste poslali.

Snímač odtlačku prsta sa voči minulosti zväčšil 1,7 krát, preto je načítanie odtlačku prsta pod displejom teraz rýchlejšie a presnejšie. Rovnako je tu dostupná autentifikácia s rozpoznaním tváre,  rozpoznanie očnej zrenice už nie je podporované. S novými telefónmi máte nárok na 4 mesiace prevádzky serveru YouTube Premium (bez reklám).

Technické parametre

VlastnosťGalaxy S21Galaxy S21+Galaxy S21 ULTRA
Rozmery a hmotnosť71,2 × 151,7 × 7,9 mm
171 gramov
75,6 × 161,5 × 7,8 mm
202 gramov
75,6 × 165,1 × 8,9 mm
228 gramov
DisplejDynamic AMOLED 2X
(48÷120 Hz), 6,2″, plochý, 2400×1080, 421 ppi
Dynamic AMOLED 2X
(48÷120 Hz), 6,7″, plochý, 2400×1800, 394 ppi
Dynamic AMOLED 2X
(11÷120 Hz), 6,8″, zakrivený, 3200×1440, 515 ppi
ProcesorExynos 2100, 5 nmExynos 2100, 5 nmExynos 2100, 5 nm
RAM/ROM8GB + 128/256GB8GB + 128/256GB8GB + 128/256/512GB
Zadná kameraTrojitá
Ultraširoká 12/Hlavná 12/Tele 64 MPx
Trojitá
Ultraširoká 12/Hlavná 12/Tele 64 MPx
Štvoritá
Ultraširoká 12/Hlavná 108/Tele 10/Tele2 10 MPx
Predná kamera10 MPx10 MPx40 MPx
Kapacita batérie4000 mAh4800 mAh5000 mAh
NabíjanieRýchle bezdrôtové, Super rýchle drôtové (25 W) a PowerShare
BezpečnosťUltrasonické snímanie odtlačku, Knox
ĎalšieIP68,
AKG Stereo repro,
Samsung DeX
UWB, IP68,
AKG Stereo repro,
Samsung DeX
S Pen, UWB, Wi-Fi 6E, IP68,
AKG Stereo repro,
Samsung DeX

Predobjednávky na Slovensku

K predobjednávke na Galaxy S21, S21+ alebo S21 ULTRA získate ako bonus bezdrôtové slúchadlá a lokalizačný prívesok Smart Tag. Predobjednávky prebiehajú od 14. januára do 28. januára do 24:00. Na získanie darčeku je potrebná registrácia na www.samsung-bonus.eu, po úspešnej registrácii dostanete voucher. Následne si telefón objednáte na stránke www.samsung.sk a uplatníte voucher.

K telefónu Galaxy S21 ULTRA dostanete slúchadlá Galaxy Buds Pro a Smart Tag (hodnota darčekov je 263,90 eur). K telefónu S21+ a S21 dostanete slúchadlá Galaxy Buds Live a prívesok Smart Tag (hodnota darčekov je 203,90 eur).

Predaj telefónu na Slovensku začne 29. januára 2021. O test telefónov sme, samozrejme, požiadali a prinesieme ich detailnú recenziu.

Ceny

Galaxy S21 ULTRA
16 + 512 GB1429 eur
12 + 256 GB1299 eur
12 + 128 GB1249 eur
Galaxy S21+
8 + 256 GB1099 eur
8 + 128 GB1049 eur
Galaxy S21
8 + 256 GB899 eur
8 + 128 GB849 eur
Galaxy Smart Tag
34,90 eur

Slúchadlá Galaxy Buds Pro

Úplne bezdrôtové slúchadlá Samsung Galaxy Buds Pro s aktívnym potlačením hluku okolia (VIDEO TOUCHIT)

Galéria

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.