Sieťové úložisko (NAS) je trochu iná liga. Je to zariadenie, ktoré je viac ako len disk na ukladanie dát. Kto si ho kúpi, získa doslova nevídané možnosti navyše. Toto úložisko je dokonca bezpečnejšie, ako obyčajný externý disk. Môžete totiž definovať, kto naň bude mať prístup a koľko dát môže na disk uložiť. Okrem toho sa netreba obávať, že vám deti vymažú pracovné veci. Budú totiž môcť pracovať len vo svojom dátovom priestore.

TV a multimédiá

Na sledovanie filmov je sieťové úložisko ideálne. Všetky uložené filmy budete môcť pozerať na TV, ktorá si ho v domácej sieti sama nájde. Presúvajte si všetky obrázky priamo na disky Synology a vždy budete mať prístup k vašej fotogalérii a aj hudbe. Stačí si nainštalovať programy Video Station, Photo Station a Audio Station. Oplatí sa napojiť si vaše Synology úložisko aj na cloudové služby. Vedeli ste, že vlastne môžete sťahovať dáta napríklad z Google Drive a mať ich vždy u seba doma na úložisku?

A ako nadstavbu navyše je možné použiť aplikáciu Moments. Získate tiež umelú inteligenciu, ktorá bude analyzovať fotky. Potom si budete môcť rýchlo zobraziť fotografie s vaším psom, fotky na ktorých sú aj vaše deti alebo fotografie miest. Aj preto sa oplatí nahrávať fotografie priamo na sieťové úložisko. Už nebudete musieť hľadať, či ich máte v smartfóne alebo v notebooku. Všetko na jednom mieste, dostupné aj do vášho počítač a smartfónu, či ste doma alebo nie.

Aj keď sa to nezdá, toto nie je operačný systém Windows, ale webové rozhranie sieťového disku od Synology

Zálohovanie

Netreba si tak vyberať buď alebo. Sieťové úložisko zvládne množstvo vecí zároveň. Jednou z nich je zálohovanie zariadení, ktoré sa k nemu pripájajú. Či už po sieti alebo priamo. Stačí do USB portu vášho NAS zariadenia pripojiť flashdisk alebo USB kábel s vaším fotoaparátom či kamerou a proces zálohy sa spustí automaticky.

Na tento účel je tu aplikácia USB Copy, ktorú stačí nainštalovať priamo do operačného systému diskovej stanice. Potom si už len stačí nastaviť či chcete zálohovať multimediálne dáta alebo kompletne všetko na pripojenom flashdisku či inom zariadení. Výrobca myslel aj na detaily a tak si môžete nechať obrázky premenovať podľa dátumového vzoru a tiež dáta z pôvodného média po zálohovaní odstrániť.

Nájdite všetko

Je síce fajn mať všetko na sieťovom úložisku. Potrebujete nejaké osobné či pracovné dáta ale nie ste doma? Nevadí, vybavíte to cez svoj počítač, teda za predpokladu, že nájdete zamýšľané údaje. Služba Universal Search nájde nielen súbory, ale aj obsah v nich. Predstavte si univerzálne full-textové hľadanie vo Windows a macOS s vylepšením prehľadávania súborov. Kľúčové slová vyhľadá nielen vo Worde, ale aj PDF alebo formátoch elektronických kníh. Sami si zvolíte, ktoré adresáre majú byť pre službu takto dostupné, ktoré z nich obsahujú dokumenty alebo vybraný typ multimediálnych dát. Služba, ktorá je v sieťovom disku Synology štandardom a jej prínos na nezaplatenie.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.