ROG postupne dávkuje informácie o novom vreckovom počítači na hranie.

ROG Ally je najnovší herný vreckový počítač, ktorého existenciu prezradil výrobca už 3. apríla 2023 na sociálnej sieti Twitter. ROG teraz oznámil ďalšie informácie a uviedol, kedy oficiálne predstaví všetky technické špecifikácie a tiež cenu nového zariadenia.

ROG Ally má hmotnosť 608 gramov, pričom ROG sa chváli, že jeho inžinieri sa na túto hmotnosť dostali neustálym zlepšovaním dizajnu a konštrukcie. V rámci vývoja otestovali stovky konceptov a prototypov, až sa dostali k výslednej podobe zariadenia. Počas tohto procesu tiež znížili pôvodnú hmotnosť 680 gramov o 72 gramov na výsledných 608 gramov a tiež zoptimalizovali ergonómiu zariadenia.

Základom vreckového počítača je 7-palcový dotykový IPS displej s Full HD rozlíšením, 120 Hz obnovovacou frekvenciou, podporou pre adaptívnu synchronizáciu a odozvou 7 ms. Obrazovka má pomer strán 16 : 9, kontrast 1000 : 1 a pokrýva 100 % farebného priestoru sRGB. Maximálny jas dosahuje 500 nitov. Displej chráni ochranné sklo Gorilla Glass Victus.

ROG AllyZdroj: ROG
ROG Ally

S novým procesorom AMD Ryzen Z1

ROG Ally poháňa úplne nový procesor AMD Ryzen Z1 v kombinácii s grafickým čipom AMD RDNA 3. K dispozícii budú dve verzie procesora – základný model Ryzen Z1 ponúka 6 jadier, 12 vlákien a 4 grafické jednotky. Výkonnejší model s procesorom Ryzen Z1 Extreme obsahuje 8 jadier, 16 vlákien a 12 grafických jednotiek. Obe verzie podporujú technológie AMD Radeon Super Resolution (RSR) a FidelityFX Super Resolution (FSR).

K dispozícii bude až 16 GB RAM typu LPDDR5 a 512 GB PCI 4.0 úložisko, ktoré bude možné rozšíriť pomocou MicroSD karty typu UHS II. Výrobca zatiaľ nedefinoval výkon zariadenia v konkrétnych hrách, avšak tvrdí, že ROG Ally si poradí aj s náročnými AAA titulmi a aj s menej náročnými nezávislými hrami.

Vreckový počítač využíva operačný systém Windows 11 a podporuje teda všetky dostupné herné obchody a streamovacie služby, ktoré môžete používať aj na ostatných Windows počítačoch. ROG Ally bude možné pripojiť aj k dokovacej stanici s externou grafickou kartou, ROG XG Mobile, a zvýšiť tak grafický výkon zariadenia.

ROG AllyZdroj: ROG
ROG Ally

Všetky informácie spoznáme 11. mája

ROG Ally má vo výbave aj stereo reprodukciu zvuku s inteligentným zosilňovačom, podporou pre Hi-Res zvuk, s Dolby Atmos a technológiou virtuálneho 5.1.2-kanálového zvuku. K dispozícii je Wi-Fi 6E konektivita a dedikované makro tlačidlo. Samotné tlačidlá majú životnosť viac ako 10-miliónov stlačení.

ROG vybavil svoj vreckový počítač na hranie efektívnym chladením s hlučnosťou iba 20 dB počas hrania. Zariadenie bude mať vo výbave aj špeciálnu verziu programu Armoury Crate, ktorú ROG využíva vo svojich herných notebookoch. Verzia pre ROG Ally dostane do výbavy viacero funkcií, ako je napríklad spúšťač hier pre rýchle a pohodlné spustenie všetkých hier z viacerých herných knižníc cez jednu aplikáciu.

Cenu herného vreckového počítača od ROG zatiaľ nepoznáme. Výrobca však tvrdí, že bude nižšia ako 1000 dolárov. Konkrétne ceny a všetky chýbajúce detaily spoznáme 11. mája o 16:00 slovenského času počas oficiálneho predstavenia ROG Ally. Môžete ho sledovať aj vy a to na webe ROG, TU.

Zdroj: ROG, AMD

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit