Je neuveriteľne tenký, ľahký, kompaktný, všestranný a konvertibilný.

ROG Flow X13 je nádherný kus hardvéru so skvelou mobilitou. Zariadenie má rozmery 299 × 222 × 15,8 mm a hmotnosť iba 1,3 kg. Okrem nízkej hmotnosti a kompaktných rozmerov ponúka 360-stupňový pánt, takže ide o konvertibilné zariadenie, ktoré môžete používať v režime notebooku, tabletu či stojanu.

Súčasťou balenia testovaného kusu bolo aj dotykové pero, avšak jeho konvertibilný dizajn dáva zmysel aj v prípade, že nechcete používať Flow X13 na kreslenie či písanie poznámok. Režim tabletu je podľa nás ideálny na sledovanie videa a režim stojanu využijete buď pri sledovaní videa alebo pri hraní pomocou ovládača – ten pripojíte v závislosti od konkrétneho gamepadu buď cez USB port alebo cez Bluetooth.

Niektoré režimy používania tiež zlepšujú prietok vzduchu, čím zefektívňujú chladenie a umožňujú naplno využiť potenciál výkonného hardvéru, čo oceníte pri hraní s už spomenutým gamepadom.

Pozrite si videorecenziu na ROG Flow X13

Jedno z najvýkonnejších zariadení svojho druhu

ROG Flow X13 predstavuje jedno z najvýkonnejších zariadení svojho druhu. V ponuke lokálnych obchodov sme ho videli v konfigurácii s procesorom AMD Ryzen 7 5800HS, grafickou kartou GeForce GTX 1650 v Max-Q dizajne, 13,4-palcovým Full HD displejom s frekvenciou 120 Hz, 16 GB RAM a 512 GB SSD úložiskom.

V tejto konfigurácii sa predáva za 1 479 eur a treba uznať, že z hľadiska pomeru cena/výbava/kompaktné a všestranné riešenie ide o rozumnú ponuku. Treba však dodať, že v prípade Flow X13 platíte aj za dizajn zariadenia, nakoľko podobne výkonný, resp. o niečo výkonnejší 14 alebo 15-palcový Zephyrus kúpite za podobnú cenu, resp. lacnejšie o 100 až 200 eur.

A hoci aj tieto notebooky majú výbornú mobilitu a tenké a ľahké šasi – Flow X13 je viditeľne o úroveň vyššie. Otázkou tak ostáva, aký formát reálne potrebujete a využijete.

ROG Flow X13

ROG Flow X13. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

V dvoch verziách

My sme mali k dispozícii na test výkonnejší model s prívlastkom Supernova Edition, ktorý má vo výbave procesor Ryzen 9 5980HS, 32 GB RAM a 1 TB SSD úložisko. V porovnaní so štandardným modelom má vyššie rozlíšenie displeja a to 3840 × 2400 pixelov. Obnovovacia frekvencia je však iba 60 Hz.

Grafická karta je v oboch prípadoch totožná a rovnako aj podpora adaptívnej synchronizácie. Cenu tejto konfigurácie nepoznáme, avšak z praktického hľadiska by sme preferovali štandardný model s nižším rozlíšením – ten ponúkne aj o niečo dlhšiu výdrž batérie a rozlíšenie Full HD považujeme za vhodnejšie z hľadiska hrania pomocou zabudovanej grafickej karty GTX 1650.

ROG Flow X13 predstavuje v praxi zariadenie, ktoré zvládne každodenné používanie, náročnejšie aplikácie a poradí si s najnovšími hrami vo Full HD rozlíšení. Pre dosiahnutie optimálnej plynulosti hier bude síce potrebné experimentovať s nastaveniami, avšak s týmto notebookom sa zabavíte aj na cestách.

ROG Flow X13

ROG Flow X13. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Elegantné spracovanie a tichá prevádzka

Hlučnosť notebooku v záťaži je nízka, v poriadku sú tiež teploty počas hrania, ktoré sa pohybujú na úrovni 75 až 80 °C pre procesor a 75 °C pre grafickú kartu. Výdrž počas hrania na batériu sa pohybuje na úrovni 1 hodiny, v prípade práce a sledovania videa je to okolo 5 až 6 hodín v závislosti od nastavenia jasu. O niečo kratšiu výdrž batérie pripisujeme 4K displeju.

ROG Flow X13 má elegantné spracovanie. Telo je z plastu, materiál však pôsobí prémiovým dojmom. Páči sa nám čierna vzorovaná povrchová úprava – dobre to vyzerá na pohľad aj na dotyk. Jednoliaty plast na veku dopĺňa malá lesklá ceduľka s logom ROG.

Displej má pomer strán 16:10 a tenké rámiky po troch stranách. V hornom rámiku sa nachádza zabudovaná HD kamera. Spodný rámik je pomerne veľký, avšak v segmente konvertibilných notebookov je to stále štandardom.

Pri testovaní displeja sme namerali maximálny jas na úrovni 347 cd/m2pokrytie farebného priestoru sRGB na úrovni 100 %. Kvalita obrazovky je výborná a to z hľadiska každodenného používania a upravovania fotiek či práce s videom. Dobré sú tiež pozorovacie uhly a uniformita.

ROG Flow X13

ROG Flow X13. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Poteší reprodukcia zvuku aj nabíjanie cez USB-C

Reprodukcia zvuku nás príjemne potešila. Zabezpečujú ju dva reproduktory s inteligentným zosilňovačom. Dynamika, basy a aj bohatosť zvuku sú vzhľadom k rozmerom zariadenia výborné, maximálnu hlasitosť považujeme za dostatočnú.

Membránová klávesnica ponúka dobré pohodlie pri hraní aj písaní a pocitovo sa mierne odlišuje od bežných kancelárskych notebookov. Viditeľne sa líši svetelnými efektami. Touchpad je rozmerovo menší, pohodlie pri používaní je dobré. Vo výbave je tiež webkamera, ktorá niektorým Zephyrusom chýba.

Z praktického hľadiska oceňujeme napájanie cez USB-C. Súčasťou balenia je 100 W adaptér, použiť však môžete aj menej výkonný adaptér či iné USB-C nabíjačky. Portová výbava je základná – pozostáva z HDMI, USB a USB-C portu. K dispozícii je tiež špeciálny port na pripojenie externej dokovacej stanice ROG XG Mobile.

ROG Flow X13

ROG Flow X13. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Externá grafická karta za príplatok

Samotný notebook Flow X13 je jednou časťou konceptu, ktorý ASUS prezentuje ako ultimátne mobilné zariadenie na hranie. Druhou časťou je dokovacia stanica s grafickou kartou GeForce RTX 3080, extra portami a zabudovaným napájaním.

Myšlienka je taká, že keď prídete domov, tak Flow X13 (prípadne iný kompatibilný notebook, keď ho ASUS v budúcnosti vyrobí) vďaka tomuto príslušenstvu okamžite premeníte na stolný počítač. Nie je to prvýkrát čo sme sa stretli s takýmto konceptom. Aktuálne riešenie predstavuje doteraz najkompaktnejšie riešenie, lenže je tu niekoľko ale.

Cena samotnej dokovacej stanice sa pohybuje na úrovni 2000 eur, pričom zabudovaná grafická karta je v mobilnej verzii, takže ponúka slabší grafický výkon ako rovnomenná karta vo verzii pre stolné počítače. Pri každom pripájaní a odpájaní musíte vždy niekoľko sekúnd počkať, až sa notebook prepojí s externou grafickou kartou.

Uznávame, že z hľadiska konceptu a aj z hľadiska technického prevedenia je toto riešenie atraktívne a stojí za pozornosť. Avšak z praktického hľadiska má podľa nás zmysel iba vtedy, ak chcete za každú cenu minimalizovať miesto, ktoré na pracovnom stole zaberá počítač alebo ak hľadáte riešenie, ktoré ponúka vysokú mieru variability – podľa potreby môžete so sebou nosiť iba samotný notebook, alebo si zoberiete aj grafickú kartu, pretože tá nie je príliš ťažká a nezaberá veľa miesta v taške.

ROG Flow X13

ROG Flow X13. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Výkon, ktorý si zoberiete kamkoľvek

Výsledky testov nájdete v tabuľke. Dokovacia stanica ROG XG Mobile dosahovala v záťaži teplotu na úrovni 89 °C. Jej výkon zodpovedal našim očakávaniam, hoci v prípade niektorých testov alebo hier by sme čakali o niečo lepší výsledok. Príkladom je Shadow of the Tomb Raider, kde sme zaznamenali relatívne nízky počet fps vzhľadom k papierovému výkonu grafickej karty. To je však problém konkrétnej hry.

Výhodou dokovacej stanice je zabudovaný napájací adaptér a extra porty, takže môžete mať k ROG XG Mobile priamo pripojený externý monitor cez HDMI alebo DisplayPort kábel a príslušenstvo. Po príchode domov položíte ROG Flow X13 na stôl, pripojíte ho jedným káblom k dokovacej stanici a razom sa váš notebook premení na stolný počítač.

A ten si vďaka kompaktným rozmerom a nízkej hmotnosti dokovacej stanice môžete so sebou pohodlne zobrať kamkoľvek. V tomto smere má toto riešenie čaro. Na druhej strane, dobrou voľbou môže byť aj zakúpenie o niečo väčšieho notebooku s RTX 3080 priamo v základnej výbave.

ROG Flow X13

ROG Flow X13. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

ROG Flow X13 opäť posúva hranice pomeru kompaktnosť/výkon a navyše k tomu pridáva konvertibilitu a s tým súvisiacu lepšiu všestrannosť používania. Ak je pre vás prvoradá mobilita, tento notebook je aktuálne najlepšou voľbou.

ROG XG Mobile posúva výkon notebooku Flow X13 na ďalšiu úroveň. Toto riešenie neponúka až tak dobrý pomer cena/výkon ako tradičné stolné počítače, čo je logické. Na druhej strane ide o mobilné riešenie, ktoré si môžete so sebou zobrať kdekoľvek.

Koncept Flow X13 + ROG XG Mobile funguje dobre, avšak vzhľadom k jeho celkovej cene pôjde skôr o špecifické riešenie ako masovú záležitosť. Notebook ROG Flow X13 však odporúčame aj samostatne.

ROG Flow X13 a ROG XG Mobile

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • všestranné mobilné zariadenie
  • kvalitný displej a reprodukcia zvuku
  • výborný výkon
  • napájanie cez USB-C
  • napájanie priamo v ROG XG Mobile a extra porty

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • rozmerovo menší touchpad
  • slabší pomer cena/výkon (ROG XG Mobile)

Cena: od 1 479 eur (ROG Flow X13) + cca 2 000 eur (ROG XG Mobile)

Zapožičal: ASUS

Technické špecifikácie:

ModelROG Flow X13ROG XG Mobile
Displej13,4″, IPS-level, 3840 × 2400 px, 60 HzN/A
CPU / GPUAMD Ryzen 9 5980HS / NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q 4 GB GDDR6N/A / NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop 16 GB GDDR6
Operačná pamäť / Úložisko32 GB LPDDR4X / 1 TB SSD NVMeN/A
Konektivita2× USB-C, USB 3.2, HDMI 2.0b, ROG XG Mobile port, 3,5 mm jack4× USB 3.2, HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4, ethernet, čítačka SD kariet
Rozmery a hmotnosť299 × 222 × 15,8 mm / 1,3 kg208 × 155 × 29,6 mm / 1 kg
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test / Aplikácie5933 / 106605933 / 10660
Výdrž batérie – Práca / Video5:38 / 5:16N/A
SSD úložisko – Body / Rýchlosť1798 / 222,06 MB/s1798 / 222,06 MB/s
3DMark – Port Royal / Stress TestN/A / 97,8%5388 / 83,8%
Time Spy3018 / 1482 (Extreme)9203 / 4459 (Extreme)
Fire Strike6841 / 1738 (Ultra)18362 / 6365 (Ultra)
Wild Life744750891
Test – Displej a maximálne teploty
Minimálny / maximálny jasod 16 do 347 cd/m2N/A
Pokrytie farebných priestorov99,5% sRGB, 74,5% Adobe RGB, 82,1% DCI P3N/A
Teplota CPU / GPU v záťaži80 °C / 75 °C80 °C / 89 °C
Test – HryFull HDFull HD – 4K
Assassin’s Creed Odyssey47 fps (High) / 26 (Ultra High)76 fps (High) / 69 (Ultra High) – 45 fps (High) / 37 (Ultra High)
Metro Exodus31 fps (High) / 12 fps (Extreme)95 fps (High) / 45 fps (Extreme) – 39 fps (High) / 17 fps (Extreme)
Shadow of the Tomb Raider46 fps (High) / 40 fps (Highest)79 fps (High) / 75 fps (Highest) – 45 fps (High) / 41 fps (Highest)

Prečítajte si aj:

ROG vynovil herné notebooky Zephyrus: Majú väčší displej a najmodernejšie technológie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit