Do výbavy sa vrátila aj zabudovaná webkamera.

ASUS oficiálne predstavil novú generáciu herných notebookov ROG Zephyrus. Tohtoročné modely G14 (recenzia TU) a G15 (recenzia TU) patria k tomu najlepšiemu, čo sme v redakcii testovali zo segmentu herných zariadení. A zdá sa, že práve predstavené novinky so 16 a 17-palcovou uhlopriečkou na tento trend nadviažu.

16-palcový ROG Zephyrus M16 predstavuje novú generáciu nielen herných notebookov. Výrobcovia panelov dokázali zmenšiť rámiky okolo obrazovky natoľko, že Zephyrus M16 ponúka 94 % podiel obrazovky k telu, takže jeho 16-palcový displej sa nachádza v tele s rozmermi, ktoré boli doteraz štandardom pre 15,6-palcové notebooky.

Pripravte sa teda, že v blízkej budúcnosti sa budú 15,6-palcové notebooky postupne vytrácať z portfólia výrobcov a budú ich nahrádzať 16-palcové modely. Tie budú mať prakticky totožné rozmery, displej však bude vďaka menším rámikom o niečo väčší.

ROG Zephyrus M16

ROG Zephyrus M16. Zdroj: ASUS

ROG Zephyrus M16 má displej s pomerom strán 16:10, rozlíšením WQHD, 165 Hz obnovovacou frekvenciou a 3 ms odozvou. Samozrejmosťou je podpora adaptívnej synchronizácie, 100 % pokrytie priestoru DCI-P3 a maximálny jas na úrovni 500 nitov. Výrobca zoptimalizoval konštrukciu notebooku, takže ten je o 5 % menší a ľahší ako tohtoročná G15-ka.

Čo sa hardvérovej výbavy týka, M16-ka dostala do výbavy najnovšie procesory Intel Core 11. generácie až do Core i9, grafickú kartu NVIDIA až do GeForce RTX 3070, až 48 GB RAM a až 2 TB úložisko. Výrobca sa chváli aj inteligentným a efektívnejším chladením, ktoré využíva tekutý kov a disponuje až o 25 % lepším prieduchom vzduchu. Notebook by tak mal byť tichší aj v plnej záťaži.

ROG Zephyrus M16 takisto ponúka 2 USB-C porty, podporu technológie Thunderbolt 4, Ethernet, HDMI port, čítačku microSD kariet a dva štandardné USB porty. Súčasťou výbavy je tiež zabudovaná webkamera, ktorá v prípade predchádzajúcich modelov radu Zephyrus chýbala.

Poteší, že notebook má hmotnosť iba 1,9 kg a podporuje nabíjanie cez USB-C. Použiť môžete 65 W alebo 100 W USB-C adaptéry. V napájacom tlačidle sa nachádza zabudovaný snímač odtlačkov prstov.

ROG Zephyrus M16

ROG Zephyrus M16. Zdroj: ASUS

17-palcový Zephyrus S17 s opticko-mechanickou klávesnicou

Druhou novinkou je 17-palcový ROG Zephyrus S17. Ten ponúka 17-palcový displej s 89 % pomerom k telu v dvoch konfiguráciách:

  • s rozlíšením WQHD, 165 Hz obnovovaciu frekvenciu a technológiou G-SYNC
  • s rozlíšením 4K, 120 Hz obnovovacou frekvenciou a adaptívnou synchronizáciou

V oboch prípadoch je pokrytie priestoru DCI-P3 na úrovni 100 % a k dispozícii je tiež 6 reproduktorov. 17-palcový Zephyrus využíva najnovšie procesor Intel Core 11. generácie až do Core i9 a grafickú kartu až do GeForce RTX 3080. Notebook podporuje operačnú pamäť do veľkosti 48 GB RAM a má k dispozícii 3 sloty pre SSD úložisko.

ROG Zephyrus S17

ROG Zephyrus S17. Zdroj: ASUS

Klávesnica notebooku sa po jeho otvorení nadvihne o 5° pre pohodlnejšie písanie. Využíva opticko-mechanické spínače pre rýchlejšie stláčanie pri hraní. K dispozícii je tiež špeciálne scrollovacie koliesko v hornej časti klávesnice, pomocou ktorého si môžete meniť podsvietenie klávesnice, hlasitosť reproduktorov a ďalšie nastavenia.

Vo výbave nechýba webkamera a veľký sklenený touchpad. Aj v tomto prípade je k dispozícii napájanie pomocou 65 W alebo 100 W USB-C adaptéra.

Cenu a dostupnosť oboch noviniek na našom trhu zatiaľ nepoznáme. ASUS takisto oznámil, že viacero notebookov značky ROG bude čoskoro v predaji aj v konfigurácii s novými grafickými kartami GeForce RTX 3050 a RTX 3050 Ti.

ROG Zephyrus S17

ROG Zephyrus S17. Zdroj: ASUS

Zdroj: ASUS

Prečítajte si aj:

ROG Strix G15 (2021): Výborný herný notebook (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit