Nová generácia herného smartfónu prináša viacero zlepšení, ktorými chce zaujať aj bežných používateľov.

ROG Phone je rodina smartfónov, ktoré boli v minulosti atraktívne najmä pre hráčov. V prípade jeho najnovšej generácie si trúfam povedať, že ROG Phone 8 má potenciál, aby zaujal oveľa väčšiu skupinu používateľov.

Dôvodom je najmä to, že ASUS spravil v prípade tohtoročnej generácie svojho herného smartfónu viacero skvelých rozhodnutí. ROG Phone 8 bol oficiálne predstavený už začiatkom januára a išlo tak o jeden z prvých telefónov s procesorom Snapdragon 8 Gen 3, ktorý sa dostal globálne do predaja.

Pri pohľade na dátum tejto recenzie to síce tak nevyzerá, avšak ASUS v tomto smere dokonca predbehol aj vlajkové lode od Samsungu. Bohužiaľ, Slovensko je malá krajina, a tak som na zapožičanie telefónu na testovanie čakal dlhšie, ako by bolo vhodné na vystihnutie tohto prvenstva.

To najlepšie z ROG Phone…

Druhé skvelé rozhodnutie, za ktoré ASUS chválim, je, že ROG Phone 8 predstavuje spojenie toho najlepšieho z rodiny telefónov ROG Phone a Zenfone. V praxi to znamená, že ROG Phone 8 si zachováva pokročilé herné funkcie, ako je najlepšia herná nadstavba v segmente Android telefónov, skvelé chladenie, voliteľný externý chladič, dotykové bočné tlačidlá a 3,5 mm jack.

Rovnako je k dispozícii veľká batéria s kapacitou 5500 mAh a rýchle 65 W nabíjanie, čo oceníte pri hraní, ale aj pri bežnom používaní. Počas testovania som dosahoval výdrž na úrovni 1,5 dňa s dostatočnou rezervou. V mojich podmienkach boli dosiahnuteľné aj dva dni, resp. výdrž počas bežného používania na úrovni 7 až 8 hodín zapnutého displeja. Ak hľadáte telefón s dobrou výdržou, ROG Phone 8 odporúčam.

ROG Phone 8 môžete nabíjať až dvoma USB-C portami. Jeden je na spodnej hrane, druhý je na bočnej hrane – tento port využijete počas hrania v režime na šírku alebo sledovania videa a podporuje aj výstup obrazu cez DisplayPort.

ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
ROG Phone 8 (Pro)

… a zo smartfónov Zenfone

Zo Zenfonu si nový ROG Phone 8 zobral najmä väčší dôraz na kvalitnejšiu fotografickú výbavu. To je vlastnosť, v ktorej herné telefóny v minulosti zaostávali. Novinka však ponúka výborné zadné fotoaparáty, ktoré sú hodné vlajkovej lode v roku 2024 – aj keď treba dodať, že konkurencia v segmente fotomobilov je dnes veľmi silná.

ROG Phone 8 ponúka 50 Mpx hlavný fotoaparát so senzorom IMX 890 a 6-osovou hybridnou gimbalovou stabilizáciou tretej generácie – toto je technológia, ktorou v minulosti vynikal práve Zenfone.

Hlavný fotoaparát dopĺňa 13 Mpx ultraširokouhlý senzor a 32 Mpx teleobjektív s 3× optickým zoomom. Selfie fotoaparát má 32 Mpx a k dispozícii je aj nočný režim, ktorý sa automaticky aktivuje podľa potreby. Alebo si ho môžete manuálne aktivovať, kedy chcete.

ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
ROG Phone 8 (Pro)

Kvalita videa a fotiek

Záznam videa je v rozlíšení až 8K pri 24 fps. Väčšina ľudí bude asi točiť video v 4K pri 30 alebo 60 fps, režim s 25 a 50 fps nie je k dispozícii. Okrem gimbalovej stabilizácie, ktorú oceníte aj pri fotení, je k dispozícii elektronická stabilizácia HyperSteady. Tá je dostupná iba vo Full HD.

Celková kvalita fotiek a videa je dobrá, a to najmä v prípade hlavného fotoaparátu. Ultraširokouhlý fotoaparát fotí dobre v optimálnom svetle, pri použití nočného režimu je cítiť, že fotografia je trochu umelo zlepšená.

Na pomery herných mobilov ide o najlepšie fotiaci telefón na trhu a nemusí sa hanbiť ani v priamom porovnaní s ostatnými smartfónmi. Počas testovania som s ROG Phone 8 odfotil niekoľko fotiek, ktoré sa mi páčili viac ako z iPhonu 15 Pro Max. Nebolo to ale pravidlom. Porovnanie si môžete pozrieť v mojej videorecenzii.

ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
ROG Phone 8 (Pro)

Ľahší a s lepšou odolnosťou

ASUS v prípade ROG Phone 8 zlepšil aj viacero ďalších vlastností. Výrobcovi sa podarilo stenčiť rámiky okolo displeja a znížiť hmotnosť, ktorá je 225 gramov. Hrúbka telefónu je 8,9 mm a novinkou je plnohodnotná odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68.

Telefón má vo výbave aj 6,78-palcový LTPO AMOLED displej (panel Samsung E6 AMOLED) s frekvenciou od 1 do 120 Hz, resp. do až 165 Hz počas hrania. Maximálny jas je 2500 nitov a do pozornosti dávam práve LTPO technológiu, ktorá zlepšuje výdrž energeticky efektívnejším využívaním displeja.

Obrazovka telefónu je špičková a veľmi dobrá je tiež reprodukcia zvuku.

ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
ROG Phone 8 (Pro)

V základnej a Pro verzii

ROG Phone 8 je dostupný v základnej a Pro verzii. Model Pro môžete vidieť na fotkách a odlišuje sa tým, že má programovateľné LED diódy na zadnej strane. Tie si môžete podľa potreby zapnúť alebo vypnúť a zobrazujú napríklad čas, stav batérie alebo to, že hráte. Táto verzia tiež ponúka až 24 GB RAM typu LPDDR5X a 1 TB úložisko typu UFS 4.0 a v základnom balení má pribalený aj externý chladič.

ROG Phone 8 Pro je dostupný aj vo verzii so 16 GB RAM a 512 GB úložiskom, základný model má 12 GB RAM a 256 GB úložisko. Cena začína od 1099 eur.

Z ostatných vlastností dávam do pozornosti podporu pre 15 W bezdrôtové Qi nabíjanie, podporu pre Hi-Res káblový aj bezdrôtový zvuk, podporu pre Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3.

ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
ROG Phone 8 (Pro)

Android 14, softvérová podpora by mohla byť lepšia

Telefón má predinštalovaný operačný systém Android 14 a podporuje aj pokročilé funkcie na prepojenie s Windows počítačom cez Prepojenie s Windowsom. Môžete teda cez počítač spravovať správy, upozornenia a fotografie z telefónu, uskutočňovať a prijímať telefonické hovory a ovládať aplikácie z telefónu priamo cez počítač.

Android ponúka do veľkej miery čistý dizajn, avšak obsahuje aj určité extra funkcie a vizuálne zmeny. Páčilo sa mi však, že si môžete jednoducho prepnúť dizajn používateľského rozhrania z herného režimu na čistý Android, čo určite ocenia používatelia, ktorí nie sú až takými náruživými hráčmi.

Avšak jedna vec, ktorú si myslím, že by mal ASUS zlepšiť, je softvérová podpora. ASUS garantuje minimálne 2 verzie systému Android a 4 roky bezpečnostných aktualizácií, čo už, vzhľadom na cenu telefónu, považujem za trochu málo. Zvlášť, keď konkurencia štandardne garantuje 4 verzie Androidu.

Fotky, ktoré odfotil ROG Phone 8 (Pro)

Nižšie nájdete výber niektorých fotiek, ktoré som odfotil pomocou ROG Phone 8 (Pro). Fotografie sú zmenšené na účely webového článku. Ďalšie fotografie si môžete pozrieť v mojej videorecenzii.

Odfotil ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ROG Phone 8 (Pro)Zdroj: TOUCHIT

Verdikt

ROG Phone 8 predstavuje vydarenú novú generáciu herného telefónu, a to najmä z hľadiska toho, že okrem najnovších komponentov, ako je špičkový displej či prvotriedny procesor, prináša aj určitú evolúciu smerom k širšiemu segmentu používateľov. Je to cítiť najmä z hľadiska citeľne zlepšených fotoaparátov v porovnaní s predchádzajúcou generáciou.

Ak by vás ROG Phone 8 zaujal, avšak chceli by ste tradičnejší dizajn a trošku ušetriť, dávam do pozornosti nový Zenfone 11 Ultra. Ide o prezlečený ROG Phone 8 bez niektorých herných funkcií s cenou od 1000 eur, čo je o stovku menej v porovnaní s ROG Phone 8.

Cena: od 1099 eur

Zapožičal: ASUS

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit