Uspeje ASUS s dvoma displejmi aj v segmente herných notebookov?

ASUS sa nebojí experimentovať. Pred rokom predstavil prvý kancelársky notebook s dvoma displejmi – ASUS ZenBook Pro Duo a teraz sa s podobným konceptom snaží presadiť aj na trhu s hernými notebookmi. Privítajte ROG Zephyrus Duo 15 GX550 s unikátnym dizajnom, ale aj brutálnym výkonom.

Tento notebook v redakcii testujeme niekoľko dní a pripravujeme naň recenziu. V tomto článku prinášame prvé dojmy.

ROG Zephyrus Duo 15 GX550

To najlepšie, čo sa dá do notebooku vtesnať

ROG Zephyrus Duo 15 GX550 zaujme svojou výbavou, ktorá je špičková a atakuje hranice toho, čo dokážu výrobcovia aktuálne vtesnať do kompaktného tela notebooku. V prípade GX550 hovoríme o notebooku s rozmermi 360 × 268 × 20 mm a hmotnosťou iba 2,4 kg. Jasné, na trhu nájdete aj ľahšie notebooky, avšak toto zariadenie má vynikajúci pomer hmotnosť/reálny výkon.

ASUS sa bude v prípade novinky snažiť zaujať najmä druhým displejom. Nás však počas zoznamovania sa s notebookom oslovila skôr výbava komponentov a šikovné vylepšenia dizajnu s cieľom zefektívniť ich chladenie. Testovaný kus poháňa procesor Intel Core i9-10980HK a grafická karta NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER v prevedení Max-Q. K dispozícii je 32 GB RAM a 2 TB SSD úložisko.

ROG Zephyrus Duo 15 GX550

Keď jeden displej nestačí

Notebook má 15,6-palcový matný displej s tenkými rámikmi po troch stranách. Webkameru by ste hľadali zbytočne, k dispozícii je externá kamera, ktorá je súčasťou balenia. Obrazovka má rozlíšenie 4K a 60 Hz obnovovaciu frekvenciu. K dispozícii bude aj Full HD verzia s frekvenciou 300 Hz. Predpokladáme však, že notebook si poradí aj s hrami v 4K rozlíšení, obsahuje ten najvýkonnejší mobilný grafický čip na trhu.

Druhý displej sa nachádza nad klávesnicou a ponúka rozlíšenie 3840 × 1100 pixelov. Je dotykový a matný a funguje rovnakým spôsobom, ako keby ste k notebooku pripojili monitor – na druhý displej si môžete prenášať aplikácie a mať tak k dispozícii potrebné informácie aj počas hrania. Napríklad si môžete otvoriť program ARMOURY CRATE a sledovať vyťaženie a teplotu procesora a grafickej karty počas hrania. Alebo môžete pri hraní takýmto spôsobom komunikovať či sledovať otázky od ľudí počas streamovania.

ROG Zephyrus Duo 15 GX550

Dva adaptéry v balení

Druhý displej nás zaujal aj svojim dizajnom. Pri otváraní veka notebooku sa druhá obrazovka automaticky nadvihne pod 13° uhlom pre pohodlnejšie pozeranie a lepší prieduch vzduchu. Ako sa to prejaví na teplotách komponentov zistíme počas testovania a tento údaj prinesieme v recenzii.

ROG Zephyrus Duo 15 GX550 má vo výbave bohatú portovú výbavu a podporuje nabíjanie cez USB-C. Súčasťou balenia sú dva adaptéry. Jeden si môžete nechať doma, USB-C adaptér si môžete so sebou nosiť na cesty.

ROG Zephyrus Duo 15 GX550

Prvý verdikt

Prvé dojmy z ROG Zephyrus Duo 15 GX550 sú pozitívne. Oceňujeme kvalitné spracovanie konštrukcie, brutálny výkon a inovácie, ktoré ASUS vtesnal do notebooku – druhý displej a jeho automatické pootvorenie pre pohodlnejšie pozeranie a efektívnejšie chladenie.

Cena tohto notebooku bude presahovať 3 000 eur, takže nepôjde o lacný špás. Z hľadiska evolúcie herných notebookov však prináša atraktívne technológie, ktoré posúvajú celý trh ďalej. Sami sme zvedaví, akú reálnu pridanú hodnotu bude mať pre nás druhý displej.

Odpoveď na túto otázku prinesieme v recenzii, v ktorej nájdete aj ďalšie poznatky z testovania a namerané hodnoty.

ROG Zephyrus Duo 15 GX550

Zapožičal: ASUS

Prečítajte si aj:

Recenzia ASUS ZenBook Pro Duo: Dva 4K displeje a grafická karta na hry

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit