Silný stroj s dvomi ozajstnými displejmi, ktorý púta pozornosť.

Pokusov s dvomi displejmi sme na trhu videli viacero. Tento raz sa ASUSu podaril koncept, ktorý je skutočne použiteľný, nesnaží sa len zaujať. To bol možno problém iných riešení, takisto v konkurenčných vodách. Pre koho je teda tento notebook?

Technické parametre

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook Pro Duo
ProcesorIntel Core i7-9750H 2,6 ÷ 4,5 GHz, 12 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej15,6″, OLED, dotykový, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
ScreenPad14″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 3840 × 1100 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 2060, 6 GB VRAM
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB-C + TB, HDMI 2.0,  kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]359 × 246 × 24
Skutočná hmotnosť [kg]2,465

Vyhotovenie a používanie

Subjektívne notebook považujeme za jeden z najkrajších notebookov na trhu. Ak by sme ho obsadili na prvé miesto, ďalšie po sebe nasledujúce by obsadili iné modely tejto značky. Výrobca si na dizajne dáva záležať a je to vidno nielen na tvare ale aj na materiálov a nakoniec aj na technologickej výbave.

Telo je kompletne z hliníka, teda aj spodná časť je hliníková. Je to pomerne zvláštny stroj. Poriadne hrubý ale eternetový konektor tu nie je. Ani čítačka na SD karty. Toto už považujeme za zvláštnosť. Podľa firmy profesionáli dnes asi oba komponenty už nepotrebujú.

Prívlastok Pro v názve notebooku charakterizuje nielen jeho výbavu ale aj zameranie. Nakoniec, kúpiť si ho môže každý, grafická karta NVIDIA GeForce RTX 2060 zvládne najnovšie hry.

Pekná modrá farba s nádychom metalízy sa nazýva Celestial Blue. Pôsobí zaujímavo, zároveň ale nie je príliš extravagantná. Sústredné kruhy na hornej strane veka sú v súlade zenu a názvu tejto notebookovej série. Hrany a okraje sú leštené tak, aby sa leskli. Pri správnom uhle tento efekt uvidíte, pri práci na notebooku vás ale žiadne odlesky rušiť nebudú.

ASUS opäť ukázal, ako si predstavuje ergonómiu. Otváranie notebooku je v súlade s rozšírením ErgoLift, ako sme videli už v minulosti. Otvorením veka sa totiž jemne nadvihne základňa a máte ju tak mierne naklonenú smerom ku vám.

V balení je dotykové pero s dvomi tlačidlami. Môžete ho využívať na kreslenie. Tu oceníte druhý displej a fakt, že ho máte umiestený na ležato.

Klávesnica

Neprehliadnuteľnou časťou je klávesnica a základňa. Výrobca ju posunul na spodnú časť, prichádzate teda o opierku na dlane. V balení je ale doplnková opierka, čo chválime. Predná hrana je ostrejšia a na pohodlnú kancelársku prácu si to pridanú opierku vyžaduje.

Klávesnica je štandardná a dá sa na nej písať. Trochu si treba zvyknúť na to, že je posunutá viac vľavo, keďže vpravo je touchpad. Tí, čo máte klávesnicu na 15,6“ modeli aj s numerickým blokom, žiadny problém nezaznamenáte. Klávesnica má tri stupne podsvietenia. Je vynikajúca a extra tichá. Touchpad, ktorý funguje aj ako numerický blok sa dobre používa. Treba si len zvyknúť na to, že je vedľa, nie pod klávesnicou. Odporúčame pripojiť myš.

Displej

Vlastne hneď dva displeje (výrobca druhý nazýva ScreenPad Plus). Ide o plnohodnotné riešenie, žiadny prídavok, ktorý sa dá použiť na niekoľko obmedzených možností. Systém ich rozpozná ako dva monitory a vy ich tak môžete používať. V štandardnom režime ich máte oba zapnuté a obsah sa zobrazuje na hlavnom displeji.

Maximalizovaním okna sa zobrazí na prvom, je tu ale funkcia maximalizovania cez oba displeje. Výrobca integroval špeciálne funkcie na hlavný displej aj doplnkový. Je na vás, akou formou budete zobrazenie využívať. Okno zhora sa dá presunúť na spodný displej. Tam sa dajú usporiadať tri okná vedľa seba cez automatické zarovnanie pre každú v troch zónach.

Na pohľad je ale vidieť, že displeje sú iné. Za prvé, ten hore je OLED a farebný gamut má až do štandardu DCI-P3. Spodný je IPS panel. Nechajte si na displeji jednofarebné pozadie a budete vidieť rozdiel. To je ale detail, podstatný je 4K OLED displej. Druhý je doplnkový, avšak dá sa o ňom povedať, že je to samostatný monitor, akurát je horizontálne položený.

Využiť ho môžete na zobrazovanie informácií, napríklad sa tu dá presunúť okno s prehliadačom a na ňom môžete sledovať aktuálne hodnoty, ak napríklad obchodujete s menou alebo na burze.

Druhý displej má využitie aj v špeciálnej podpore aplikácií. Napríklad grafický balík od Corelu má podporu tohto displeja. Je viac aplikácií, ktorým ASUS pripravil takúto podporu v spolupráci s výrobcami daných programov. Je na vás, ako si ho využijete.

Vhodný je pre fotografov, programátorov, pri strihu videa alebo dokonca pre youtuberov, ktorí streamujú hry. Takto pokračovať by sme mohli ďalej. Dva displeje sú dva displeje a vy si viete predstaviť možnosti podľa svojich potrieb.

Výkon a výbava

V notebooku je procesor Intel Core i7-9750H 2,6 ÷ 4,5 GHz, čo je jeden z mála notebookov na trhu s procesorom najnovšej deviatej generácie. Viac ich vidieť v herných strojoch, v multimediálnych a kancelárskych zatiaľ pomenej. Kapacita RAM mala 8 GB, no konfigurácia umožňuje použiť až 32 GB verziu.

Vskutku výkonný procesor a celkovo silná výbava nijak výrazne neprehrievajú notebook. Ešte viac sa nám páčil fakt, že je úplne tichý. Pri kancelárskej činnosti ho budete počuť len minimálne. Na výber sú dva režimy chladenia, automatický alebo turbo.

Pri hraní hier alebo využití aplikácií s vysokými nárokmi na výkon je počuť ventilátor, avšak je to len také šumenie. Viac ako klávesnica je teplejší displej nad ňou. Nič kritické, avšak teplu obrazovku budete pociťovať pri dotykovom ovládaní.

Grafická karta GeForce RTX 2060 poslúži pri renderingu 3D scén a zahráte sa na nej aj hry. Patrí medzi najvýkonnejšie karty na trhu aj keď spomedzi RTX kariet ide o najnižší model.

V tomto smere sme ocenili spôsob, ako si výrobca poradil s chladením ale aj celkovým návrhom tela. Nie je za každú cenu tenké s negatívnym dopadom na hlučnosť a potrebu silného chladenia. Zaujímavosťou je aj prítomnosť najnovšieho štandardu Wi-Fi 6 (označenie AX).

Na prihlasovanie do Windows môžete používať infračervenú kameru. Funguje vynikajúco a spoľahlivo. Efektný prvok je na prednej hrane notebooku. Mení farby podľa udalosti, napríklad po zapojení na externé napájanie alebo zmenu režimu chladenia.

Po zvukovej stránke chválime výrobcu. Opäť ukázal, že notebookové reproduktory môžu hrať dobre. Tým sa uzatvára kompletná výbava tohto nadštandardného notebooku.

Výhody

  • Kvalitné spracovanie
  • Vysoký výkon a účinné chladenie
  • Tichá kancelárska prevádzka
  • Grafická karta NVIDIA RTX
  • Využitie dvoch displejov

Nevýhody

  • Poloha touchpadu vpravo je menej praktická ako pod klávesnicou
  • Nemá eternetový konektor ani čítačku pamäťových kariet

Cena: 2 999 eur

Zapožičal: Datacomp

Verdikt

Aby sme zodpovedali otázku z úvodu, pre koho je tento notebook, potrebujeme poznať účel využitia. Krátkou odpoveďou by teda bolo, že je pre každého, kto vie, na čo ho chce. ASUS ZenBook Pro Duo je výkonný notebook na prácu aj hry a prináša ojedinelý koncept dvoch displejov. Máte absolútnu slobodu v tom, ako využijete dva displeje.

Benchmarky

Model / TestyASUS ZenBook Pro Duo
PCMark 10 – Kancelársky výkon5097
Essentials8509
Productivity6778
Digital Content Creation6230
3DMark 11 – Herný výkon15643
Graphics score18432
Physics score10921
Combined score10528
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room5574
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]548,6
Access time [ms]0,041
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]4:30
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]409
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,6 / 36,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]38,3 / 42,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility1,83
Odolnosť tela3/5
Dizajn5/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon5/5

Prečítajte si aj:

Recenzia ASUS ZenBook Pro 15: Vynikajúci multimediálny notebook

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.