Rollei Pro Smartphone Gimbal pôsobí ako vzdialený príbuzný modelu od SMOVE. Oba stabilizátory majú podobný dizajn konštrukcie, v prípade Rollei je rukoväť o niečo užšia, na čo sme si museli zvyknúť. Rollei gimbal má absolútne jednoduché ovládanie, ktoré sa obmedzuje iba na jeden ovládací prvok.

Tým je joystick, ktorý zároveň funguje aj ako tlačidlo. V závislosti od toho, koľkokrát ho stlačíte, sa aktivuje príslušný režim, resp. sa gimbal prepne do vertikálneho režimu, keď sa telefón používa na výšku. S týmto režimom sme mali v kombinácii s Huawei Mate 10 Pro menšie problémy, gimbal generoval drobné vibrácie, a to aj napriek tomu, že bol správne kalibrovaný.

Kalibrácia prebieha vhodným umiestnením telefónu do držiaka, v prípade rozmerovo väčších telefónov je potrebné použiť aj priložené závažie. Okrem joysticku nájdete na tele aj napájacie tlačidlo s LED diódou. Tá informuje o aktuálne aktívnom režime. Vedľa nich je micro USB port, ktorý slúži na nabíjanie 2000 mAh batérie. Výdrž je podľa výrobcu na úrovni 4 hodín, čo sa nám pri teste potvrdilo.

Rollei Pro Smartphone Gimbal 
Uhlový rozsah okolo osi x/y/z320°/360°/320°
Kapacita batérie/udávaná výdrž2000 mAh / 4 hodiny
Nabíjací konektormicro USB

Stabilizácia je na dobrej úrovni, v tomto smere gimbal chválime. Aplikácia je lepšia ako v prípade SMOVE, avšak nedosahuje kvalitu a funkcionalitu modelu od DJI. Obsahuje však všetko potrebné, ako je sledovanie jednej či viacerých tvárí a tiež podporu pre panoramatické fotky. Na rozdiel od SMOVE je táto funkcia podporovaná aj samotnou aplikáciu. Nechýba nastavenie videa. Ak však budete chcieť fotiť vo vyššom rozlíšení alebo natáčať videá v 4K, budete musieť použiť zabudovanú aplikáciu fotoaparátu či iné riešenie.

Rollei Pro Smartphone Gimbal má závit pre pripojenie statívu na spodku rukoväte. Stabilizátor poteší aj kufríkom, ktorý je súčasťou balenia a využijete ho na bezpečné prenášanie gimbalu. Ide o unikátnu a nadštandardnú výbavu základného balenia. Škoda však, že v kufríku môžete nosiť gimbal iba v rozloženom stave a pri použití budete musieť vždy pripevniť rukoväť k zvyšku konštrukcie. Cena v porovnaní s konkurenciou je trochu vyššia, ospravedlnením môže byť práve nadštandardná výbava balenia.

Cena: 247,90 EUR
Zapožičal: Rollei

Hodnotenie:
+ Kvalita stabilizácie
+ Kufrík na prenášanie v základnom balení
+ Slušná aplikácia
– Gimbal sa dá v kufríku nosiť iba v rozloženom stave
– Vibrácie v portrétovom režime

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit