Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars sa vyznačuje jedinečným vzťahom ku svojim klientom. Vďaka úzkemu vzťahu s dámami a pánmi, ktorí sú klientami tejto značky, dosiahli čelní predstavitelia spoločnosti bezkonkurenčnú mieru porozumenia vo vzťahu k super luxusnej klientele. Ich estetické preferencie, nekompromisné požiadavky na životný štýl a meniace sa vzorce vkusu napomáhajú značke vytvárať produkt presne reagujúci na všetky požadované zmeny. Black Badge je toho názorným príkladom.

Spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars vždy priťahovala ľudí, ktorí prekonávali hranice, svoj úspech budovali búraním stereotypov, podstupovaním rizika a spochybňovaním konvencií. V roku 2020 sa klienti značky Rolls-Royce obklopili luxusnými produktami podľa svojich vlastných osobitých štandardov a vytvorili tak novú definíciu luxusu, ktorá rezonuje s ich citlivosťou: temnejšiu estetiku, asertívny charakter a odvážny dizajn.

Ich prístup k produktom Rolls-Royce ide ruka v ruke. Značka na to reagovala a vyvinula nové farebné palety, technickejšie povrchové úpravy a ešte silnejšie jazdné zážitky bez toho, aby tým akokoľvek narušila nenútenú jemnosť, ktorá túto odvážnu skupinu klientov priťahuje k značke Rolls-Royce.

Black Badge, mimoriadne úspešné alter ego Rolls-Royce, teraz v celosvetovom meradle tvorí vyše 27 % objednávok. Prevedenie ako také označuje matematický symbol nekonečna, čím poukazuje na nekonečno možností, pokiaľ ide o interiér tohto vozidla. Grafické stvárnenie, ktoré tiež nesie názov „lemniskáta“ (ležatá osmička), bolo použité už pri hydropláne Blue Bird K3 s pohonom Rolls-Royce, s ktorým Sir Malcolm Campbell prekonal rýchlostný rekord. Preto dizajnéri značky navrhli tento charakteristický znak pre vozidlá Black Badge ako vyjadrenie vlastnej nepoľavujúcej snahy o vrcholné výsledky a schopnosti.

Rolls-Royce predstavil Black Badge dizajn po prvý krát v roku 2016 s modelmi Wraith a Ghost, v roku 2017 nasledoval Dawn a v roku 2019 Cullinan. Dnes sa k rodine pripája nové, post-opulentné vyjadrenie kolekcie Black Badge. Doteraz najčistejšie a technologicky najvyspelejšie vozidlo Black BadgeBlack Badge Ghost.

TEMNÁ STRÁNKA POST OPULENCIE

Nový Ghost, navrhnutý v reakcii na volanie klientov po dynamickom a čo najmenej nápadnom modeli Rolls-Royce s mimoriadnou konektivitou, oprostenom od akýchkoľvek nadbytočných dizajnových prvkov, je nielen technologicky najprepracovanejším, ale aj esteticky najčistejším modelom Rolls-Royce v doterajšej histórii.

Tento automobil priniesol nový pohľad na vyjadrenie dizajnu svojou neúnavnou snahou o minimalizmus a čistotu. Estetické hnutie, ktoré dizajnéri Rolls-Royce pomenovali ako „post-opulentné„, sa vyznačuje redukciou nadbytočností a sústredením sa na vlastnú podstatu všetkých prvkov ako aj celého umeleckého diela. V duchu tohto umeleckého a myšlienkového smeru sú využívané a oslavované výnimočné materiály, zatiaľ čo zjavný dizajn je obmedzený, inteligentný a nenápadný.

V rámci tejto skupiny klientov, ktorí vyznávajú minimalizmus a materiálnu podstatu, však určitá časť túžila po ešte znepokojivejšom vyjadrení modelu Ghost. Trvalo by ho zahalili do odtieňa tak čistého, že jeho samotné zaradenie medzi farby zostáva aj dnes predmetom diskusií: čiernej. Black Badge Ghost odráža priania týchto klientov. Je temnou stránkou postopulencie: minimalizmus in extremis.

EXTERIÉR

Klienti si môžu vybrať niektorú zo 44 000 farieb „ready-to-wear“ alebo si vytvoriť svoju vlastnú, úplne jedinečný odtieň šitý na mieru klienta. Prevažná väčšina žien a mužov, ktorí si vyžiadali toto temnejšie prevedenie modelu Ghost, si však zvolila charakteristickú čiernu farbu. Na vytvorenie najtmavšej čiernej farby v automobilovom priemysle sa 100 libier (45 kg) farby rozprašuje a nanáša na elektrostaticky nabitú bielu karosériu pred sušením v peci. Potom sa na vozidlo nanesú dve vrstvy transparentného laku a následne ho tím štyroch remeselníkov ručne vyleští, aby vznikol pre Rolls-Royce charakteristický klavírny lak s vysokým leskom.

Táto operácia, ktorá vyžaduje tri až päť hodín starostlivej práce, je v sériovej výrobe úplne neznáma a v štandardnom automobilovom priemysle je jednoducho nedosiahnuteľná. Práve táto hĺbka temnoty slúži klientom ako dokonalé plátno na pridanie vysoko kontrastnej, ručne maľovanej linky. Tá sa významne podieľala na vytvorení „čiernej neónovej“ estetiky Black Badge, ktorá sa stala charakteristickou pre tento dizajnový rad automobilov Rolls-Royce.

Aby bolo možné zladiť túto dramatickú karosériu s ďalšími detailmi, spolupracoval kolektív dizajnérov, inžinierov a remeselníkov kolektívu špeciálnych úprav Bespoke na vytvorení individuálne prispôsobiteľného procesu, ktorý umožňuje obmeniť prevedenie už beztak charakteristických znakov značky Rolls-Royce, akými sú „Spirit of Ecstasy“ či mriežka chladiča „Pantheon“ vo vysokom lesku. Namiesto jednoduchého lakovania týchto súčastí sa do tradičného procesu chrómovania zavádza špecifický chrómový elektrolyt, ktorý sa spolu s ním nanáša na podklad z nerezovej ocele a stmavuje povrchovú úpravu. Finálna hĺbka ochrannej vrstvy je iba jeden mikrometer, čo je približne stotina šírky ľudského vlasu. Každá z takto ošetrených súčastí je pred montážou do vozidla precízne ručne vyleštená, aby získala zrkadlovo čierny chrómový povrch.

Vonkajšiu úpravu završujú 21-palcové kompozitové kolesá Bespoke. Telo každého kolesa, navrhnuté v štýle Black Badge a vyhradené pre model Black Badge Ghost, je tvorené 22 vrstvami uhlíkových vlákien položených v troch osiach, ktoré sa potom na vonkajších okrajoch ráfika skladajú späť na seba. Tak vzniká celkovo 44 vrstiev uhlíkových vlákien pre väčšiu pevnosť celej konštrukcie. Hliníkový náboj vyrobený procesom 3D kovania je k ráfiku pripevnený pomocou titánových spojovacích prvkov, ktoré spĺňajú kvalitatívne štandardy leteckého priemyslu. Zvonku chráni náboj kolesa charakteristická „plávajúca puklica“, ktorá zabezpečuje, že monogram s dvojitým R zostáva vždy vo vzpriamenej polohe. Ľahko tónovaný lak, ktorý chráni povrchovú úpravu kolesa, umožňuje klientom pozorovať technickú zložitosť jedinečnej konštrukcie kolesa z uhlíkových vlákien a dáva tak vyniknúť podstate materiálu aj pozoruhodnému povrchovému efektu.

INTERIÉR

Pre dosiahnutie jedinečnej atmosféry v interiéri vozidla boli starostlivo vytvorené a spracované vyspelé luxusné materiály. Sú verné filozofii post opulentého dizajnu modelu Ghost, definovaného autenticitou a podstatou materiálu skôr než zjavnou deklaráciou výnimočnosti, pričom zároveň pripomínajú dramatický mechanický zámer modelu Black Badge Ghost. Špecialisti programu individuálnych úprav Bespoke vytvorili komplexnú a zároveň jemnú väzbu, ktorá zahŕňa hlboký diamantový vzor vykreslený uhlíkovými a kovovými vláknami.

Na povrch interiérových prvkov sa lisuje niekoľko vrstiev dreva a ako najvrchnejšia základová vrstva je použitá čierna bolívijská dyha. Tá tvorí tmavý základ pre nasledujúce vrstvy tvorené z technických vlákien. Listy utkané z uhlíka potiahnutého živicou a kontrastné, kovom potiahnuté vlákno pokladané v kosoštvorcovom vzore, je ručne nanášané na jednotlivé komponenty v dokonalom súlade a spoločne tak vytvárajú trojrozmerný efekt. Pre zabezpečenie ochrany a stability tejto výnimočnej dyhy je každý komponent po dobu jednej hodiny vytvrdzovaný pod tlakom, pri teplote 100 °C. Následné pieskovanie povrchu vytvára prípravu pre nanesenie šesť vrstiev laku, ktorý sa ručne brúsi a leští.

Ak je to uvedené v objednávke klienta, na operadlách zadných sedadiel je umiestnený motív kolekcie Black Badge z technických vlákien – matematický symbol predstavujúci potenciálne nekonečno, známy ako „Lemniscate“. Ten sa objavuje aj na veku chladničky na šampanské vyrobenej z leteckého hliníka. Tu je symbol nanesený medzi treťou a štvrtou z celkovo šiestich vrstiev jemne tónovaného laku a vzniká tak dojem, že sa vznáša nad dyhou Technical Fibre.


Estetici z dizajnérskeho tímu značky sa rozhodli ďalej umocniť čiernu atmosféru interiéru vozidla Black Badge Ghost tým, že potlačili všetky jeho svetlé prvky. Okolie otvorov ventilácie na palubnej doske a v zadnej časti kabíny je stmavené pomocou fyzikálneho naparovania, čo je jedna z mála metód farbenia kovu, ktorá zaručuje stálosť farebného odtieňa napriek opakovanému používaniu alebo pôsobeniu času. Zásady jednoduchosti post-opulentného štýlu boli s dramatickým účinkom uplatnené aj v dizajne pozoruhodne minimalistických hodín v kabíne vozidla Black Badge Ghost. V tlmenom chrómovanom prevedení vynikajú iba špičky ručičiek a označenie dvanástej, tretej, šiestej a deviatej hodiny na ciferníku. V rámci individuálne voliteľného programu sú v ponuke aj ďalšie prevedenia hodín, ktoré vyhovujú predpokladaným estetickým preferenciám klientov Black Badge Ghost.

Hodiny sa vzájomne dopĺňajú s inováciou z dielne Bespoke, ktorá mala svoju svetovú premiéru pri modeli Ghost v rámci panelu „Illuminated Fascia“, ktorý v tomto prípade zobrazuje éterický svietiaci „Lemniscate“ obklopený viac ako 850 hviezdami. Súhvezdie a motív sú umiestnené na palubnej doske na strane spolujazdca a sú úplne neviditeľné, pokiaľ nie je v prevádzke vnútorné osvetlenie vozidla. Rovnako ako v modeli Ghost je motív „Lemniscate“ osvetlený prostredníctvom 152 LED diód umiestnených nad a pod obložením panelu. Každá z diód je starostlivo farebne zladená s osvetlením hodín aj číselníkov prístrojov v kabíne. Aby bolo zabezpečené rovnomerné osvetlenie „Lemniscate“, je využitá technológia 2 mm hrubého svetlovodu, ktorý obsahuje viac ako 90 000 laserom leptaných bodov. Tie nielenže rovnomerne rozptyľujú svetlo, ale pri zmene uhla pohľadu na palubnú dosku vytvárajú dojem mihotania a pripomínajú tak jemný lesk strešného čalúnenia s motívom hviezdnej oblohy „Starlight Headliner“.

KONŠTRUKČNÉ PREVEDENIE

Black Badge nie je iba synonymom pre estetický zážitok. Klienti, ktorí si toto vozidlo vyžiadali, mali záujem o rozšírenie zákazkového prístupu k výrobe vozidla Black Badge Ghost z dizajnérskeho ateliéru taktiež do technického oddelenia značky. Tím návrhárov, konštruktérov a remeselných majstrov z Bespoke Collective preto urobil všetko preto, aby pripravil atraktívny charakter vozidla zodpovedajúci optickému zámeru prevedenia Black Badge Ghost, avšak bez kompromisov v otázkach nenúteného, suverénneho prejavu. Zvláštna pozornosť bola venovaná taktiež dôkladnému ladeniu akustického prejavu vozidla.

Kľúčom k presvedčivému charakteru je platforma „Architecture of Luxury“, teda vlastná architektúra Rolls-Royce s celohliníkovým priestorovým rámom, ktorú značka prvýkrát predstavila s modelom Phantom. Uvedená stavba podvozka prináša nielen mimoriadnu tuhosť karosérie, ale vďaka svojej flexibilite a možnostiam ďalších úprav dovoľuje vybaviť model Ghost pohonom všetkých kolies, riadením kolies na oboch nápravách a oceňovaným systémom odpruženia Planar. Pre potreby verzie Black Badge boli tieto bezkonkurenčné technológie ďalej komplexne prepracované vrátane nasadenia objemnejších vzduchových pružín na potlačenie náklonov karosérie pri dynamickejšom prechádzaní zákrut.

Zdvihový objem preplňovaného agregátu z dielne Rolls-Royce s objemom 6,75 litra V12 bol uznaný ako dostatočný. Konštruktéri však využili flexibilný charakter tejto oceňovanej pohonnej jednotky na získanie ďalších 29 koní výkonu, jeho nové maximum tak dosahuje 600 koní. Pocit jediného „nekonečného“ prevodu teraz ešte umocňuje ďalších 50 Nm krútiaceho momentu s absolútnou hodnotou 900 Nm. Súčasťou optimalizácie hnacieho ústrojenstva sú aj úpravy prevodovky a škrtiacej klapky v programe individuálnych úprav Bespoke pre ďalšie zdôraznenie výkonovej rezervy posilneného agregátu. Osemstupňová prevodovka ZF v súčinnosti s riadenou prednou a zadnou nápravou reguluje intenzitu spätnej väzby pre vodiča v závislosti na pokynoch od plynového pedála a volantu.

Podobne ako pri všetkých produktoch z portfólia Black Badge značky Rolls-Royce sa režimom „Low“ na voliči prevodovky otvára kompletná zostava technológií vozidla Black Badge Ghost. O tom vypovedá aj zosilnený zvukový prejav motora prostredníctvom úplne novej výfukovej sústavy, decentne potvrdzujúci výkonový potenciál vozidla. Maximum krútiaceho momentu 900 Nm je k dispozícii už od 1600 ot/min; v režime „Low“ sa pri zošliapnutí plynového pedála na 90 % sa o polovicu skracuje doba radenia, kedy sa veľkorysá výkonová rezerva verzie Black Badge Ghost prejavuje až s dramatickou naliehavosťou.

Pre posilnenie sebaistoty pri hľadaní potenciálu Black Badge Ghost sa zvýšil bod záberu bŕzd a súčasne skrátila dráha pedála. Ostatné varianty tohto modelu sú vybavené robustnou brzdovou sústavou, považovanou za viac ako dostatočnú aj za extrémnych podmienok a so zohľadnením zvýšeného výkonového potenciálu prevedenia Black Badge. Záujemcovia o Black Badge Ghost sa však môžu tešiť na novú ponuku špeciálnych, žiaruvzdorných lakov pre brzdové strmene.

Objednávky na model Black Badge Ghost sú už otvorené.

Značky: