Svoj čas pred obrazovkou smartfónu môžete využívať aj zmysluplne.

Som jeden z tých ľudí, ktorí neobsedia. Stále potrebujem niečo robiť, niečomu venovať svoju pozornosť. A ako iste viete, dnešná doba je v tomto smere až prehnane štedrá. Smartfóny máme stále so sebou a tie obsahujú stovky aplikácií, služieb, sociálnych sietí, ktoré sú pripravené zabaviť nás na ľubovoľne dlhý čas.

V záplave všemožných Facebookov a Instagramov však našťastie existujú aj aplikácie, ktorých používanie môžem definovať ako zmysluplne strávený čas. Mojim obľúbencom je služba Blinkist, o ktorej som v magazíne TOUCHIT písal už niekoľkokrát. A zároveň je to služba, ktorú môžem úprimne odporučiť. Takmer dennodenne ju používam už vyše roka.

Blinkist je služba, ktorá vám poskytne informácie zo všemožnej literatúry faktu. Obsahuje databázu viac ako 3000 kníh – životopisy, historické, psychologické, motivačné, zamerané na sebarozvoj a produktivitu, atď. K dispozícii však nemáte úplné verzie týchto kníh, ale zhutnený sumár podstatných informácií a myšlienok, ktoré tieto knihy prinášajú.

Blinkist

Blinkist

Tento koncept sa mi páči – sumár jednej knihy prečítam približne za 15 minút a dozviem sa niečo nové alebo si pripomeniem informácie, ktoré som čítal už niekde inde. Ak ma sumár knihy zaujme, k dispozícii mám informácie o autorovi a o samotnej knihe, takže si ju môžem v prípade potreby zakúpiť a prečítať celú.

15-minútové sumáre mi vyhovujú aj z toho hľadiska, že si ich čítaním krátim cestu v električke. A ide určite o zmysluplnejšie využitý čas, ako keby som ho trávil na Facebooku či Instagrame.

Blinkist je platená služba, avšak k dispozícii je aj bezplatná verzia. Tá ponúka jednu knihu denne a to mi úplne vyhovuje. V minulosti som za Blinkist platil, avšak zistil som, že mi postačuje jedna kniha zadarmo denne – vytvoril som si zvyk prečítať si ju v električke počas cesty do redakcie alebo večer pred spaním.

Blinkist si môžete stiahnuť do mobilných zariadení so systémom Android alebo iOS. Prípadne môžete bezplatnú knihu každý deň čítať na tejto webovej stránke – www.blinkist.com/nc/daily. Nemusíte teda nič inštalovať, ani sa nikam prihlasovať. Osobne však preferujem mobilnú aplikáciu, ktorá mi počíta prečítané knihy (resp. sumáre kníh) a postupne atakujem číslo 200.

Blinkist

Blinkist

Blinkist na webe – https://www.blinkist.com/nc/daily

Mobilná aplikácia Blinkist

Google Play
App Store

Prečítajte si aj:

Roman odporúča: Inteligentné hodinky Huawei Watch GT ma naučili behať

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit