Majte všetky komunikačné služby pekne pokope.

Službu Franz som objavil nedávno a odvtedy ju aktívne používam. Ide totiž o riešenie, ktoré umožňuje združovať viaceré komunikačné aplikácie v jednom okne, čo považujem za praktické. Franz mi v tomto smere prináša pridanú hodnotu a to aj napriek tomu, že jeho samotné spracovanie nie je dokonalé.

Hneď na úvod treba povedať, že Franz je v podstate iba prezlečený webový prehliadač s bočnou lištou, do ktorej si priradíte jednotlivé komunikačné a emailové služby, prípadne ďalšie webové stránky. Nevadí mi to, ale to aj z toho dôvodu, že nič lepšie s rovnakou funkcionalitou som zatiaľ nenašiel.

Franz je k dispozícii zadarmo pre 3 služby, v prípade vyššieho počtu služieb, ktoré si pridáte do tohto softvéru, je potrebné platiť mesačný poplatok. Osobne mi 3 služby vyhovujú tak akurát – do Franza som si pridal Messenger a WhatsApp, ktoré používam najčastejšie a ešte Instagram, ktorý na počítači používam okrajovo. Viac služieb nepotrebujem.

V minulosti som spomenuté služby používal vo forme samostatných aplikácií pre Messenger a WhatsApp, správy na Instagrame som riešil cez webový prehliadač. Teraz mám všetky tri služby schované pod jednou ikonkou na lište. Nechýbajú notifikácie, ktoré sa dajú prispôsobiť alebo vypnúť.

Franz ponúka funkciu hibernácie, ktorá umožňuje uspať dlhšie nepoužívané služby a tak šetriť výkon a batériu počítača. Túto funkciu využívam. Pokiaľ je služba uspatá, obvykle ma na novú správu upozorní smartfón, následne si ju otvorím cez Franza a odpíšem na ňu.

K používaniu softvéru Franz si musíte vytvoriť používateľské konto. To slúži na synchronizáciu nastavení medzi počítačmi. Pokiaľ si túto aplikáciu nainštalujete na novom zariadení, musíte sa prihlásiť do každej zo služieb – rovnako, ako by ste to robili v novom internetovom prehliadači.

Franz ponúka aj ďalšie funkcie, ako je to-do list či vlastnosti, ktoré sú zamerané na pracovnú komunikáciu, tie však nevyužívam. Pre mňa ide o aplikáciu, vďaka ktorej môžem mať moje najčastejšie používané komunikačné služby v jednom okne.

Ako som už spomenul, Franz má ďaleko k dokonalosti a ocenil by som aj používateľský prívetivejšie riešenie na združenie viacerých komunikačných služieb do jednej aplikácie. Zatiaľ som nič lepšie nenašiel, takže ak o niečom takom viete, dajte mi vedieť v komentári. Franz si môžete stiahnuť z oficiálneho webu meetfranz.com.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Michal odporúča: Drivvo – manažér výdajov pre auto

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit