Vyskúšali sme routery s možnosťou pripojenia aj v LTE sieti. Jeden má port priamo v sebe, druhý podporuje pripojenie LTE modemov. Kým jeden je vhodný nielen do kancelárie, ale aj na kongresové akcie, druhý je multimediálne delo do multimediálne nabitej domácnosti.

ZyXEL LTE3301

Router s LTE cat4 pripojením je výborná vec a rozhodne to nie je samoúčelná funkcia. Môžete ho využiť aj ako prenosný bod na nejaké podujatia. Nie je to vyslovene prenosný model, potrebuje elektrické napájanie a konceptom sa podobá klasickému routeru s Wi-Fi. To je aj tu, no výhodou LTE je prelinkovanie na telefonického operátora a jeho sieť, keď vám vypadne WAN pripojenie vedené po kábli. Priestor na klasickú veľkosť SIM karty je v zadnej časti, na jej pridanie a odobranie ju stačí len zacvaknúť do slotu. Vďaka tomu sa dajú dobre vymieňať karty.

ZyXEL_LTE3301-Q222_7006_vyd2015_6_nowat

V našom prípade sme tak mohli mať ako záložný spoj 4G GIGA internet od operátora 4ka, keďže v našej lokalite je jeho pokrytie najrýchlejšou sieťou. Počas testovania sme však narazili na potrebu inštalovať nový firmvér práve tohto modulu. Musíte to urobiť, inak vás bude router neustále obťažovať s inštaláciou a nepustí vás ani do prehľadového rozhrania, ktoré majú modely tejto značky. Tam totiž vidíte stav CPU a RAM a najmä jeho nastavené parametre. Súbor s novým firmvérom si ale musíte stiahnuť ručne, tu by sa zišla automatizácia, podobne ako to majú iné značky. Router si môžete prepnúť aj do režimu AP, no a samozrejme LTE modul je spätne kompatibilný aj s nižšími sieťami, dokonca sa dá vynútiť ich preferovanie pre LTE. V rámci nastavení SIM je tu všetko potrebné pre zosieťovanie a tiež pre správu PIN a možnosť čítania a posielania SMS správ.

ZyXEL_LTE3301-Q222_7006 (1)_vyd2015_6_nowat

Nevýhodou môže byť dostupnosť len 100 Mbps portov, čiže po pripojení NAS sme nedosiahli maximálne prenosové rýchlosti. Toto je však router zameraný na inú oblasť, a to stabilitu pokrytia s možnosťou záložného signálu. Stabilné Wi-Fi sme ocenili v reálnej situácii a neprekážala nám ani absencia druhého 5 GHz pásma. To by pravdepodobne malo aj tak problémy so signálom. Model LTE3301 tak poskytoval práve v 2,4 GHz (B/G/N) dobré pokrytie a najmä bezproblémové pripájanie zariadení. Vo výsledku pre nás bola stabilita spoja na Wi-Fi prioritnejšia ako rýchlejšie ale signálovo kolísavé spojenie.

Chválime aj nadštandardnú výbavu. Je tu dosť možností, čo si upraví aj používateľ s dôrazom na detail. Či už to bude prevádzkový čas Wi-Fi, rodičovská kontrola, blokovanie stránok a aktívnych prvkov z internetu a iné technické detaily.

Hodnotenie:
+ LTE modul, stabilná Wi-Fi sieť, rozšírená správa konfigurácie
– iba 100 Mbps porty

Cena: 149 EUR
Zapožičal: ZyXEL

 

ASUS RT-AC3200

Toto takmer ani nie je router. Je to multimediálny počítač so šiestimi anténami. Hoci má obrovskú zásobu multimediálnych a technologických nastavení, dá sa nakonfigurovať ľahšie ako routery za zlomkovú cenu. Rozhranie od ASUS-u sme chválili už v minulosti a podarilo sa skĺbiť grafické rozhranie s ľahkým prístupom k ďalším funkciám. Router sme zapojili spolu s NAS riešením (sú tu štyri gigabitové porty LAN) a pripojili sme do jeho USB 3.0 portu aj prenosný externý disk. V takejto zostave dáva najväčší zmysel. Ďalšiu výhodu vidíme v tom, že podporuje tri nezávislé siete.

asus_rtac3200_nowat

Je to ideálny spôsob, ako si vybudovať nezarušené linky pre rôzne využitie. Jednu môžete vyčleniť na bezdrôtové spojenie napríklad s TV prijímačom, druhú na rýchle spojenie bezdrôtovo prenášaných dát a tretia môže byť na štandardné používanie internetu. Sila signálu je prvá záležitosť, ktorú sme si všimli. Susedia nech sa na to pripravia a vy získate pokrytie vo veľkých, ale aj stenami rozdelených priestoroch. Navyše, tieto tri samostatné Wi-Fi siete môžete prevádzkovať bez akýchkoľvek znalostí o sieťovaní. Funkcia Tri-Band Smart Connect automaticky pripojí zariadenie k najlepšej sieti, ktorá sa preň hodí. Výhradu máme len k spôsobu umiestnenia USB 3.0 portu na prednú stranu za plastový kryt, ktorý treba vybrať, podobne ako na konektoroch pri smartfóne. Pritom zadný USB 2.0 port je dostupný oveľa ľahšie.

RTAC3200_6_vyd2015_6_nowat

Vytvorenie hosťovských sietí je nadštandardné a  pre každú sieť máte až tri možnosti. Celkovo tak 9 hosťovských sietí. Špeciálne rozšírenie v rámci bezpečnosti je vytvorené v spolupráci s Trend Micro Smart Home Network a výrobca ho nazval AiProtection. Toto sme ešte nikde nevideli a zahŕňa ochranu pred útokmi cez Wi-Fi aj proti hrozbám z internetu. Tie budú filtrované priamo v routeri, ešte než sa dostanú do vašich počítačov. Detailné nastavenia sú aj v oblasti rodičovskej kontroly. Máte nadmernú kontrolu nad tým, aké stránky router povolí a tiež akým aplikáciám sprístupní využívanie internetu.

RT-AC3200_1_vyd2015_6_nowat

Toto je vhodné nielen doma, ale aj vo firme. Zmieniť chceme aj Traffic Analyzer, ktorý na grafoch aj na číselných údajoch ukazuje, aké počítače, telefóny, tablety a iné zariadenia prenášali dáta. Toto je tiež unikátna funkcia, ktorá ide ďalej, než ste kedy mohli v domácich routeroch vidieť. Aj tento router môže mať LTE pripojenie. Tu je treba využiť port USB na pripojenie takéhoto modulu.

Hodnotenie:
+ tri nezávislé Wi-Fi, silné pokrytie, USB 3.0, rozšírená ochrana od Trend Micro, jednoducho nastaviteľný, AiCloud, 9 hosťovských sietí
– žiadne

Cena: 277,90 EUR
Zapožičal: ASUS

 

Verdikt touchIT

ZyXEL LTE3301 je Wi-Fi router s LTE modulom. To je jeho hlavná výhoda a bude výborným zariadením na konferenciách a všade tam, kde máte signál operátora a chcete si vybudovať vlastnú sieť. Hodí sa aj do kancelárie, kde LTE modul bude vo forme záložného spojenia pri výpadku primárnej WAN siete. ASUS RT-AC3200 je super delo na vytvorenie multimediálnej siete v domácnosti alebo vo firme. Má skutočne obrovské množstvo funkcií, no zabalených tak, aby ich dokázal nastaviť a konfigurovať bežný používateľ. Výbavou sa podobá na podnikový router v šate pre bežných používateľov.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní touchIT, č. 6/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.