O tom, kedy je lepšie spoľahnúť sa na cloud a kedy zasa skôr na firemný server, nám porozpráva Radoslav Novanský, obchodný riaditeľ spoločnosti Siecit.

Radoslav Novanský_Siecit_web2016_3_nowat

Radoslav Novanský

 

Prečo sa rozhodnúť pre cloudové riešenia?

Cloudové riešenia v podstate presúvajú starostlivosť o IT infraštruktúru zo zákazníka na poskytovateľa služieb. Zákazník teda nemusí riešiť priestory, napájanie, chladenie, konfiguráciu a údržbu infraštruktúry, ale to, čo potrebuje dostane ako službu.

Ako presne využívanie cloudu funguje?

Po identifikácii dát alebo služby, ktorú chce zákazník premigrovať do cloudu sa vyšpecifikuje ako, kde, akých a koľko dát má byť premigrovaných. Zároveň sa vyšpecifikujú podmienky služby ako dostupnosť a predovšetkým cena. Následne sa dáta alebo služba do cloudu premigrujú.

Aká je záruka bezpečnosti?

Bezpečnosť dát na cloude v mnohom záleží od typu služby, poskytovateľa a hlavne pred čím alebo kým chceme dáta chrániť. Každý poskytovateľ cloudových služieb zmluvne garantuje bezpečnosť dát, nakoľko sú tieto zmluvné podmienky zárukou bezpečnosti je na dôvere voči poskytovateľovi.

Pre aké typy dát je cloud vhodný?

Predovšetkým je cloud vhodný pre dáta, ktorých dostupnosť je kritická a zároveň je k nim potrebný prístup z viacerých miest v rámci tímovej spolupráce. Typickým príkladom sú maily alebo projektové dokumentácie. Čo naopak nie je vhodné zdieľať na cloude sú dáta, ktoré majú veľký objem a prístup k nim nie je potrebný odkiaľkoľvek. Najmä ak ich obsah nie je nevyhnutné mať k dispozícii v každom okamihu a siaha sa na ne spravidla len veľmi málo. Napríklad archívne záznamy účtovníctva alebo kamerového systému.

Prečo je cloudové spracovanie dát efektívnejšie ako mať úložisko na vlastnom firemnom serveri?

Dátové služby v cloude redukujú náklady na hardware, software a správu interných IT služieb. Zároveň presúvajú nákladové položky z kapitálových výdavkov na IT nákupy do prevádzkových nákladov, kde zákazník platí za služby a kapacity, ktoré reálne využíva oproti infraštruktúre, ktorá je v mnohých prípadoch naddimenzovaná a reálne sa využíva len časť jej kapacity.

Sú cloudové riešenia finančne náročné?

Ceny cloudových riešení sa líšia prípad od prípadu a môžu siahať od nuly pri využívaní niektorých služieb (napríklad gmail alebo dropbox) až po stovky či tisícky eur mesačne v závislosti od rozsahu infraštruktúry v cloude.

Je potrebné zastrešiť cloudové riešenia externou spoločnosťou?

Niektoré služby sú natoľko užívateľsky príjemné, že si ich dokáže zabezpečiť aj nie veľmi zdatný jednotlivec či firma sama. Napríklad sociálna sieť Facebook je vlastne cloudová služba, ktorú využíva množstvo bežných ľudí každý deň. Ak firma hľadá vysoko koncepčné riešenie pre svoje konkrétne požiadavky, je vždy lepšie obrátiť sa na odborníkov, ktorí dokážu doporučiť vhodnú implementáciu ako aj vhodnosť cloudového riešenia pre konkrétny prípad.

Kedy je lepšie tieto služby outsourcovať?

Napríklad v prípade, keď zákazník nedisponuje dostatočne početným, či v cloudovej problematike erudovaným interným IT oddelením. Je na mieste obrátiť sa na partnerov, ktorí vedia zhodnotiť situáciu a porovnať výhody či nevýhody outsourcingu tak, aby bolo riešenie čo najefektívnejšie.

Značky: