Táto novinka umožní používať rozšírenú realitu (AR) súčasne na zariadeniach Android a iOS.

V systéme Android sa využíva pre rozšírenú realitu platforma ARCore, pričom pre systém iOS bol vytvorený konkurenčný model pod názvom ARKit. Včera sa sprístupnila (aj pre iOS) prvá aplikácia, ktorá využíva obidve platformy – ARKit / ARCore. 

Aplikácia Just a line umožňuje vám a vašim priateľom spoločne si vychutnať rozšírenú realitu, aj keď využívate odlišné mobilné systémy.

Aplikácia je pomerne jednoduchá a umožňuje kreslenie do vzduchu, ktorým viete aj za pomoci ďalšieho používateľa kreatívne vyzdobiť prostredie v AR. Obidve zúčastnené zariadenia vedia v reálnom čase spracovávať kreslený obraz, buď ako poskytovateľ obrazu, alebo ako jeho prijímateľ.

Pre pripojenie oboch zariadení, ktoré budú spolupracovať v AR sa využíva Wi-Fi, Bluetooth, poloha zariadenia a mikrofón. Aplikácia umožňuje aj nahrávanie krátkych videí, ktoré viete následne zdieľať.

Pre synchronizáciu všetkých zúčastnených zariadení sa používa cloudový systém Google, kedy jedno zo zariadení vystupuje ako hostiteľ relácie. Následne sa umožní pripojenie ďalším zariadeniam, ktoré čerpajú informácie v reálnom čase. To umožňuje hrať jednoduché hry na platformách Android a iOS súčasne.

Táto aplikácia je prvou lastovičkou, ktorá využíva súčasne ARKit / ARCore platformu. Dúfame, že čoskoro sa tento trend rozšíri aj na iné tituly. Potenciál je tu veľký.

Google Play
App Store

Zdroj: iMore

Prečítajte si aj:

Rozšírená realita pre každého. Takto to môže vyzerať v praxi

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.