Na Silvestra sa treba pobaviť a pokiaľ máte chuť na nejaký ten IT humor, určite vám príde vhod reálna historka s rozzúreným Billom Gatesom.

Frustráciu z nejakého debilného systému, softvérového riešenia či babráckeho webu, ktorý niekto nepremyslel, alebo dokonca schválne zle navrhol, poznáme všetci.

To, že takýmto situáciám sa nevyhne ani zakladateľ Microsoftu Bill Gates, v súvislosti s „jeho“ systémom Windows a stránkami www.microsoft.com, je však niečo, čo vyvoláva úsmev.

Billova e-mailová komunikácia z 15. januára 2003, adresovaná vývojárom Microsoftu, patrí k ozajstným pokladom, za ktorý môžeme ďakovať celkom nesúvisiacej udalosti. Legendárny e-mail sa dostal na svet vďaka súdnemu vyšetrovaniu na začiatku 21. storočia, kedy Microsoft čelil obvineniu z monopolného postavenia a nekalých obchodných praktík.

Súdu poskytnuté interné maily firmy boli len pomerne málo zaujímavé, avšak redaktori lokálnych mestských novín v americkom Seattli (v jeho okrese má od roku 1979 Microsoft svoju centrálu), v nich natrafili aj na tento poklad.

— ORIGINÁLNA E-MAILOVÁ SPRÁVA —

Od: Bill Gates
Poslané: Streda, 15 januára 2003 o 10:05
Adresát: Jim Allchin
CC: Chris Jones (WINDOWS); Bharat Shah (NT); Joe Peterson; Will Poole; Brian Valentine; Anoop Gupta (RESEARCH)
Predmet: Systematická degradácia použiteľnosti Windows

Som značne rozčarovaný z toho, že použiteľnosť Windows zaradila spiatočku a že naše vývojové skupiny sa prioritne nevenujú problémom s použiteľnosťou.

Podelím sa s vami o môj zážitok zo včerajška.

Rozhodol som sa, že si stiahnem strihový program Microsoft Moviemaker a zároveň si k nemu zakúpim balík Digital Plus… Zašiel som teda na stránku Microsoft.com, kde som uvidel sekciu pre sťahovanie súborov (Downloads) a otvoril som ju.

Teda, snažil som. Prvých päť pokusov nedopadlo úspešne a sekcia sa zobrazila ako nedostupná. Až na šieste kliknutie sa konečne začala pomaly načítať a zhruba po nehoráznych 8 sekundách sa načítanie konečne podarilo a zobrazila nejaké položky.

Tá stránka je tak pomalá, že je prakticky nepoužiteľná.

Moviemaker, ktorý som hľadal, nebol v prvých piatich ponúkaných položkách, takže som klikol na zobrazenie ďalších 45.

Všetkých 45 bolo totálne mätúcich. Pri pohľade na ten bordel je adresa C:/Documents and Settings/Bill/Moje dokumenty/Moje obrázky ešte úplný raj.

Výsledky nie sú vôbec filtrované podľa použitého systému… sú čudesné, bizarné a nepochopiteľné.

Klikol som na filtráciu vecí okolo Médií. Žiadny Moviemaker sa nezobrazil. Napísal som do vyhľadávania movie. Ani prd. Napísal som moviemaker. Nezobrazilo sa nič.

Vzdal som to a napísal som e-mail Amirovi v znení „Kde je odkaz na stiahnutie Moviemakeru? Existuje vôbec?“

Ukázalo sa, že používanie sekcie Sťahovanie na stránke Microsoft.com, na stiahnutie niečoho od Microsoftu, nie je niečo s čím sa pri vývoji počítalo.

Povedal mi, že mám ísť len na vyhľadávanie na celej stránke, nie v sekcii sťahovania a tam mám zadať movie maker (nie moviemaker!).

Vyskúšal som to teda. Stránka bola obludne pomalá, ale zhruba po šiestich sekundách naozaj vyvrhla výsledok.

Myslel som si, že skrátka uvidím len tlačidlo na stiahnutie, ale mýlil som sa.

Objavila sa len ďalšia stránka hlavolamov na vyriešenie. Text mi poradil, aby som išiel do aktualizačného mechanizmu Windows a klikol na niekoľko konkrétnych vecí.

To mi prišlo veru poriadne čudné. Prečo mám preboha ísť niekam inam, aby som si Moviemaker stiahol?

Otvoril som teda sekciu aktualizácií, ako mi stránka radila, pričom Windows sa rozhodol, že okamžite potrebuje sťahovať nejaké nástroje (nie jeden, ale niekoľko), počas čoho sa mi zobrazilo zopár záhadných okienok na potvrdenie.

Načo to bolo? To aktualizačný mechanizmus nevie komunikovať s Windows bez toho?

Následne sa vykonal nejaký systémový sken, ktorý trval nemalý čas, pričom som sa dozvedel, že nevyhnutne potrebujem nejakých 17 MB čohosi.

To sa stalo až potom, ako si mechanizmus sám stiahol delta záplaty, ktoré boli pomenované tak STRAŠIDELNE, že to už hádam ani viac nebolo možné.

Stiahol som teda spomenutých 17 MB. To šlo pomerne rýchlo, pričom následne si to odo mňa vypýtalo povolenie na inštaláciu. Tá trvala 6 minút a počas nich bol môj počítač taký pomalý, že som ho nemohol používať na nič iné.

Čo sa preboha počas tých 6 minút robilo? Bolo to padnuté na hlavu.

Následne mi bolo oznámené, že musím reštartovať počítač. Prečo preboha? Počítač vypínam každý večer, prečo musím reštartovať práve hneď teraz?

Počítač som teda reštartoval, pretože systém na tom VÝHRADNE TRVAL. Vďaka tomu som samozrejme prišiel o svoj rozpísaný mail v Outlooku.

Počítač nabehol a rovno otvoril znova sekciu aktualizácií. Zabudol som prečo, pretože jediné čo som chcel, je stiahnuť si poondený Moviemaker.

Šiel som teda znova na Microsoft.com, aby som sa mohol pozrieť na ten návod. Pri tom som musel kliknúť na to, že mám Windows XP. Prečo? Veď aktualizačný mechanizmu Windows vie, že používam Windows XP. Prečo som teda musel systém ručne vybrať?

Následne sa vyrojil zoznam divných vecí, ale aleluja, jeden z nich bol konečne Moviemaker. Klikol som teda na stiahnutie. To šlo rýchlo, ale následná inštalácia trvala mnoho minút. Je fascinujúce, ako je to všetko pomalé.

V priebehu celého procesu dostávam informáciu, že musím stiahnuť Windows Media Player 9, takže som to urobil. Zobrazilo sa mi okno, ktoré sa ma pýtalo, či ho chcem otvoriť, alebo uložiť. Nemal som ani potuchy čo bola správna odpoveď a nikde som sa ju ani nedozvedel.

Sťahovanie šlo aj teraz rýchlo, ale inštalácia trvala 7 minút.

Konečne sa teším, že budem mať vysnený Moviemaker, takže som šiel do Ovládacieho panelu a sekcie pridať/odstrániť programy, aby som sa uistil, že ho tam už nájdem.

Nebol tam.

Čo tam ale je?

Tento odpad: Microsoft automatický aktualizovač – Exkluzívny testovací balík (Microsoft Autoupdate Exclusive test package), Microsoft aktualizátor-Reštartovač testovací balík 1 (Microsoft Autoupdate Reboot test package), Microsoft aktualizátor testovací balík 1 (Microsoft Autoupdate testpackage1), Microsoft aktualizátor testovací balík 2 (Microsoft Autoupdate testpackage2) a testovací balík 3 (Microsoft Autoupdate Test package3).

Kto sa rozhodol naviesť tieto odpadky do sekcie Windows, ktorá je ako jedna z mála dobre použiteľná? To už je manažér nainštalovaných programov rovnaké smetisko ako súborový systém a systémové registre?

Zoznam nainštalovaných programov a ich odinštalovanie na kliknutie bolo posledné miesto, ktoré bolo ešte pri zmysloch a niekto sa rozhodol, že sa do neho takto vyserie?

Tieto hovná sú ale len začiatok. Následne som si všimol položky „Windows XP Hotfix , klikni na Q329048 pre viac informácii“. Čo to preboha Q329048 je? Čo táto aktualizácia robí v zozname nainštalovaných programov? O kúsok nižšie bol ďalší exemplár s číslom Q810655.

Aký nehorázny chliev!

Moviemaker tam pri tom vôbec nebol.

Vzdal som to teda a rozhodol som sa stiahnuť platený balík Digital Plus.

Ihneď na mňa vybaflo, že mám o sebe zadať informácie ako meno a adresu, takže som ich zadal.

Zrejme som ale urobil nejakú chybu, pretože odoslanie dát sa nepodarilo a formulár mi napísal, že to mám opraviť. Samozrejme mi ale vymazal všetky políčka, takže som všetko musel napísať znova.

Ani to nestačilo. Aj keď som zadal všetko dobre, formulár sa 5× reštartoval a ja som zakaždým všetko musel písať znova.

Po viac ako hodine týchto opičiarní, vytvárania smetiska v nainštalovaných programoch a návšteve domu hrôzy s názvom Microsoft.com, som stále nemal nainštalovaný Moviemaker a ani balík Digital Plus.

Som ohromený akým nedostatkom použiteľnosti tieto prvky disponujú. Myslel som si, že sme s riešeniami ako Windows Sieť a správami, ktoré dostávame pri používaní Wi-Fi (no nemilujete tie správy o koreňových certifikátoch) klesli už na úplné dno, ale očividne som sa mýlil.

Ako náhle sa mi podarí Moviemaker skutočne nainštalovať, ozvem sa s ďalšími postrehmi.

— KONIEC E-MAILU —

V roku 2008, kedy redaktori regionálnych novín v Seattli tento čarovný mail vyhrabali v hromade mailov zverejnených v súvislosti so súdnym procesom, kontaktovali Billa Gatesa a opýtali sa ho, či sa mu napokon Moviemaker predsa len podarilo nainštalovať.

Bill sa zasmial a povedal, že Microsoft plánuje Movie Maker zahrnúť do balíku Windows Live, ktorý bude ľahko k stiahnutiu (čo sa aj naozaj stalo). Bolo to len krátko predtým, ako Bill svoju pozíciu vo vedení Microsoftu opustil a odišiel do „dôchodku“, pričom sa naplno začal venovať šľachetným dobročinným aktivitám, ktorými pomáha citeľne v mnohých končinách sveta dodnes.

O pár dní neskôr, 27. Júna 2008, poriadal v Microsofte rozlúčkovú párty, kde historku s Moviemakerom sám vytiahol. Všetkým oznámil, že jedna redakcia našla daný mail a niekoľko iných amerických redakcií naň začalo poukazovať ako na niečo šokujúce.

Bill sa však tomu len zasmial a povedal, že daný mail nebol ničím výnimočným. Oznámil, že v Microsofte nebolo dňa, v ktorom by nejaký e-mail s poznámkami a návrhmi vývojárom neposlal. Povedal pritom „Čo si mysleli, že bola moja práca? Celý deň som tu len sedel a posiela e-maily ako bol práve tento. Na to som tu bol. O tom to všetko je. Sme tu, aby sme robili veci lepšie.“

Po Gatsovi prebral žezlo vedenia Microsoftu Steve Ballmer, ktorého v roku 2014 nahradil Satya Nadella. Windows od roku 2003, kedy mail vznikol, ušiel poriadny kus cesty. Z vtedajšieho Windows XP sa jeho vlajkový produkt v podobe Windows posunul cez Windows Vista, Windows 7, 8 až k súčasnému Windows 10.

Stránka Microsoft.com pár dní po Billovom maile mierne zmenila podobu

Kto vie, či v Microsofte existuje stále niekto, kto vývojárom posiela bez obalu maily z pohľadu bežného používateľa, ktorý na nič nemá čas. Také veci sú neraz veru potreba.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.