Ide o duchovného nástupcu operačného systému Nokie.

Fínska spoločnosť Jolla oznámila, že jej mobilný operačný systém Sailfish bude používať ruská vláda. Tento systém vznikol z platformy MeeGo, na ktorej v minulosti pracovala Nokia spoločne s Intelom. Jolla takisto prezradila, že aktuálne rokuje aj s vládami v Južnej Afrike a Číne, ktoré by mohli podobne ako Rusko používať jej operačný systém.

Zahraničné médiá považujú rozhodnutie Ruska za ďalší krok geopolitickej studenej vojny, ktorá aktuálne zasahuje aj do svoje technológií. Rusko aj Čína majú názor, že západný svet má veľký vplyv v digitálnom svete a preto obe krajiny pred pár rokmi začali aktívne podporovať domáce alternatívy k operačným systémom Windows, Android a iOS.

Jeden z dôvodov, prečo sa Rusko rozhodlo práve pre systém Sailfish je fakt, že táto platforma bola dávnejšie licencovaná ruskou spoločnosťou Open Mobile Platform. Tá v Rusku podporuje vývojárov, ktorých aktivity súvisia so zabezpečovaním softvéru.

Zariadenia so systémom Sailfish OS by sa mali objaviť na trhu začiatkom budúceho roka.

Zdroj: Engadget

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit