Ľudia si stiahli aplikácie so škodlivým kódom, ktorý umožnil prístup hackerov k telefónom.

Ruskí policajti úspešne odhalili a zneškodnili gang hackerov, ktorý za posledné mesiace napadol viac ako 1 milión smartfónov so systémom Android a ukradol takmer 900 tisíc eur. Skupina hackerov sa nazýva Cron a rovnaké meno má aj malvér, vďaka ktorému získali útočníci prístup k cudziemu telefónu. Stačilo, ak si používateľ stiahol aplikáciu so škodlivým kódom.

Útočníci podľa informácií ruskej polície získali každý deň prístup k cca 3500 novým telefónom. Celkovo napadli viac ako 1 milión smartfónov, pričom škodlivý kód distribuovali v upravených verziách aplikácií Navitel, Avito či Pornhub. Aplikácia pravdepodobne sľubovala prístup k prémiovému obsahu zadarmo a preto si ju ľudia sťahovali. V skutočnosti však po nainštalovaní umožnila útočníkom posielať SMS správy z napadnutého telefónu do banky a žiadať o prenos peňazí na účet útočníkov. Potvrdzovacie správy o zrealizovaní prenosu boli automaticky skryté, takže ich majitelia napadnutých telefónov nevideli.

Útočníci mali celkovo 6000 bankových účtov a dokázali ukradnúť takmer 900 tisíc eur. Skupina plánovala expanziu aj do ďalších európskych krajín. A hoci túto skupinu policajti zastavili, malvér je stále veľkým rizikom pre používateľov systému Android. Spoločnosť Group-IB tvrdí, že útoky tohto typu spôsobili za minulý rok škody vo výške 6 miliónov eur. Aj preto odporúčame, aby ste aplikácie inštalovali iba z obchodu Google Play, prípadne z overených zdrojov, ako je napr. apkmirror.com.

Zdroj: CNET

Prečítajte si aj:

Falošné aplikácie tváriace sa ako Super Mario Run sa pokúšajú ukradnúť vaše bankové údaje

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit