Anonymous hackli ruskú cenzúrnu a komunikačnú agentúru Roskomnadzor. Tento článok by bol typickým príkladom, za ktorý by v Rusku hrozili autorovi sankcie.

Celkový objem dát je podľa webu TorrentFreak 820 GB a obsahuje viac ako 360 000 súborov. Ďalšie informácie nájdete na webe Substack DDoS Secret. Súbory sú k dispozícii na stiahnutie z tohto odkazu. Potrebujete na to torrentového klienta, napríklad µTorrent a dávku opatrnosti. Dáta, ktoré si stiahnete môžu obsahovať aj škodlivé kódy, preto by ste to mali robiť s vyššou dávkou opatrnosti.

Obsah totiž môže viesť na rôzne ruské stránky a tie môžu obsahovať škodlivé kódy, ktoré by vo výsledku infikovali váš počítač. Nakoniec by ste sa mohli stať nechceným terčom útoku alebo poskytnúť dáta o vás. Ak budete tieto dáta sťahovať, je treba sa pripojiť cez VPN pripojenie, aby ste zabránili vašej identifikácii.

Torrentové dáta sú monitorované a každý stiahnutý súbor v tejto sieti je pod dohľadom rôznych agentúr. Zanechávate tak stopu, z akej IP adresy ste si daný súbor stiahli. Ruská cenzúrna agentúra má za úlohu okrem sledovania občanov, minimálne ruských, aj blokovanie pre režim nežiaducich stránok, vrátane siete Tor.

Roskomnadzor má v súčasnosti viac právomocí a aktivít ako inokedy a dôvodom je súčasný konflikt v Ukrajine. Agentúra blokuje Twitter, Facebook a množstvo ďalších webových stránok. Dokonca sa uplatňujú tresty až do výšky odňatia slobody na 15 rokov pre tých, ktorých novinárske príspevky nebudú hlásať informácie „kompatibilné“ s Putinovým režimom.

Uniknuté údaje obsahujú 353 994 súborov v 43 593 adresároch a celkovej veľkosti 529,6 GB. Obsahujú aj aktuálne dáta a to ešte k 5. marcu 2022, teda z obdobia po invázii. Ďalšie súbory majú vlastný formát z istých databáz, ide o nespracované dáta a tie presahujú veľkosť 290 GB. DDoS tvrdí, že ide o surové dáta, ktoré treba ešte nejakým riešením extrahovať.

Tieto dáta by chceli DDoS Secret zverejniť čím skôr. Ak sa totiž Rusko odpojí od internetu a vznikne len možnosť používať RusNet, občania by stratili prístup k možnosti získať tieto súbory. Tým by sa ich izolácia ešte prehĺbila a nemali by odkiaľ získať iné, než „štátom uznané“ informácie. Zdroj blízky Anonymous uviedol, že „ruskí občania by mali mať prístup k informáciám o svojej vláde“.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.