Rusi už kartami týchto spoločností v zahraničí nezaplatia.

Visa a Mastercard oznámili, že pozastavujú svoju prevádzku v Rusku. Pridávajú sa tak k ďalším spoločnostiam, ktoré sa rozhodli obmedziť túto krajinu v súvislosti s jej inváziou Ukrajiny. Správu zverejnil portál Associated Press.

Visa v oficiálnom vyjadrení informuje, že počas najbližších dní pozastaví všetky transakcie v Rusku. V podobnom duchu sa nesie aj oznámenie spoločnosti Mastercard. Pozastavenie prevádzky oboch spoločností sa v praxi prejaví takým spôsobom, že platobné karty týchto spoločností, ktoré vydali ruské banky, budú fungovať už iba v Rusku a Rusi nimi v zahraničí nezaplatia.

Takisto bude platiť, že Mastercard a Visa karty, ktoré boli vydané mimo Ruska, už nebudú fungovať v Rusku. Je to dané tým, že všetky finančné transakcie prevezme a bude spravovať organizácia NSPK – ruský národný platobný kartový systém. Platobné karty týchto spoločností, ktoré vydali ruské banky, tvorili v roku 2020 až 74 % všetkých kartových transakcií v Rusku.

Pripomeňme, že niektoré ruské banky obmedzili aj USA a krajiny Európskej únie (zablokovali ich zo systému SWIFT) a takisto Apple a Google so svojimi službami Apple Pay, resp. Google Pay. Svoje aktivity v Rusku ukončil tiež PayPal a technologickí giganti ako Microsoft, Apple, Google, Samsung či Intel a AMD.

Zdroj: Associated Press, Visa, Mastercard

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit