Intel, AMD ale aj TSCM sa pridávajú k firmám, ktoré uvaľujú sankcie na tie dve krajiny.

Firma Intel vydala vyhlásenie, v ktorom odsudzuje inváziu Ruska na Ukrajinu a pozastavila dodávky čipov pre svojich zákazníkov v spomenutých krajinách. Firma robí zbierku pre svojich zamestnancov, ktorých situácia postihla a majú rodinné väzby na tento región. Aktuálne vyzbierali viac ako 1,2 mil. USD na pomoc utečencom.

Podobne k tejto situácii stavia aj AMD a od štvrtka pozastavuje dodávky zákazníkom v oboch krajinách. K potrestaniu Bieloruska firmy pristúpili aj z dôvodu, že práve táto krajina zohrávala jednu z úloh pri vpáde na ukrajinské územie. Takisto ale prestanú dodávať produkty, ktoré sú priamo od AMD a majú v sebe ich čipy.

Nie je to len otázka samotných procesorov ako jedného celku alebo komplexného zamerania. Tento prístup je najviac pochopiteľný, nakoľko opačný postup by vrhal zlé svetlo na AMD. Teda ani samotné čipy ani hotové produkty.

Do tretice, postup, ktorý používajú firmy AMD a Intel, bude aplikovať aj taiwanský výrobca Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSCM). Vo výsledku sankcie poškodia obe strany. Rusko a jeho HDP však z globálneho meradla nie je nijak významné.

Najviac na celej situácii stratí Rusko a konkrétne jeho občania. Firiem, ktoré sa pridali k obmedzeniu dodávky svojich predajov v Rusku je množstvo, medzi nimi napríklad aj Apple, ktorý pozastavil predaj produktov v Rusku, no pridali sa aj firmy ako Adidas, teda netechnologické spoločnosti.

Zdroj: Intel, The Washington Post, PC World

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.