Vždy majte poruke nabíjačku, ktorú vám pribalil výrobca.

Výrobcovia Android telefónov sa neustále predháňajú v tom, kto prinesie na trh rýchlejšie nabíjanie. 60 W nabíjanie je dnes štandardom už aj v strednej triede a v prémiovom segmente sa bežne stretávame s 80 W, 100 W a rýchlejším nabíjaním.

Prínos rýchleho nabíjania je zrejmý – telefón sa rýchlejšie nabije. Poviete si, že je to nepodstatný detail, avšak keď si túto technológiu vyskúšate, hneď si na ňu zvyknete a nebudete sa chcieť vrátiť k pomalému nabíjaniu. Výnimku možnože tvoria používatelia, ktorí pripoja telefón k nabíjačke iba počas noci a je im jedno, ako dlho nabíjanie trvá. Osobne však používam telefóny rôznorodým spôsobom, a neviem preto fungovať v režime, že ich nabíjam iba počas spánku. Často im potrebujem doplniť energiu aj cez deň.

Rýchle nabíjanie dnes predstavuje užitočnú funkciu aj z toho dôvodu, že kapacita batérií v Android telefónoch neustále rastie. Štandardom je 4500 až 5000 mAh a nabiť takýto akumulátor štandardným 10 W (pomalým) nabíjaním zaberie 2,5 až 3 hodiny. Na druhej strane, rýchle nabíjanie doplní značnú časť batérie v priebehu 15 až 30 minút a kompletné nabitie často trvá do trištvrte hodiny.

Počas testovania Android smartfónov rôznych značiek (najmä tých čínskych – teda, pardon, globálnych značiek, ktoré majú korene v Číne) som si však uvedomil jednu vec, ktorá má skutočne irituje. Prakticky každý výrobca má vlastnú technológiu rýchleho nabíjania, a tá nefunguje s telefónmi iných značiek. Nejaké výnimky by sa možnože našli, ale nie je to pravidlom. Rozumiem, prečo tomu tak je, ale je to otravné.

POCO F4 GTZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
120 W nabíjačka telefónu POCO F4 GT: Tá našťastie rýchlo nabije aj notebook

Veľká rýchla nabíjačka a pomalé nabíjanie, lebo máte telefón inej značky

V praxi to znamená, že ak mám na stole tri nabíjačky s výkonom na úrovni 65 až 67 W od značiek X, Y a Z, plný výkon nabíjačky X využije iba telefón značky X. Ak ho pripojím k nabíjačkám Y a Z, v lepšom prípade dostanem 18 W nabíjanie, v horšom prípade budem limitovaný na 10 W výkon. Totožná situácia sa opakuje aj v prípade powerbánk či rýchlych nabíjačiek do auta. Chceš plný výkon? Kúp si príslušenstvo pre tvoju značku. V opačnom prípade sa tvoja prémiová 40 W powerbanka či nabíjačka do auta zmení na obyčajné 10 W príslušenstvo.

Uznávam, že väčšina používateľov nemá na stole tri rôzne telefóny a tri rôzne nabíjačky a obvykle zostáva verná jednej značke niekoľko generácií, takže vie využiť ekosystém príslušenstva a nabíjačiek naplno. V rámci rodiny však môže bežne nastať situácia, že celá rodina používa jednu rýchlonabíjačku a potom sa čuduje, prečo sa rôzne telefóny nabíjajú pomaly, hoci podporujú 60 W nabíjanie a nabíjačka má predsa výkon 80 W.

Je mi jasné, že jednotliví výrobcovia budú obhajovať svoje rozhodnutie obmedziť rýchle nabíjanie iba pre zariadenia svojej značky rôznymi bezpečnostnými dôvodmi. Akceptujem to a netvrdím, že má každá 60 W nabíjačka naplno nabíjať každý telefón s podporou 60 W nabíjania a to bez ohľadu na štandard rýchleho nabíjania. Avšak obmedziť nabíjanie na 10 W, to si zaslúži facku. Mimochodom, toto sa týka aj nabíjania notebookov s rýchlou nabíjačkou od smartfónu (a aj v tomto prípade platí, česť výnimkám, ako sú napríklad nabíjačky od Xiaomi, minimálne v prípade smartfónov radu Xiaomi 12).

Riešením by mohla byť zlatá stredná cesta. Milí výrobcovia, pokojne dajte plný výkon iba kombinácii nabíjačka + smartfón tej istej značky, avšak skúste vymyslieť riešenie, ktoré by vedelo napájať ostatné telefóny výkonom aspoň 30 – 40 W, ak to zariadenie podporuje. Pretože dokedy sa tak nestane, budú výrobcovia pribaľovať k telefónom rýchle nabíjačky a takmer každý používateľ si bude nosiť svoju nabíjačku so sebou.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit