Držíme jej palce s týmto zámerom.

Európska komisia už dlhšiu dobu prezentuje svoj plán bojovať s objemom elektroodpadu, ktorý generujú používatelia smartfónov a ďalších zariadení v Európskej únii. V súvislosti s týmto plánom sa častokrát spomína najmä zjednotenie nabíjacích portov, ktoré by sa malo dotknúť prevažne Applu. EÚ totiž chce, aby všetky zariadenia využívali USB-C port.

Návrh legislatívy Európskej komisie však obsahuje aj ďalšie body a viaceré z nich stoja za pozornosť. EK chce vyhodiť nabíjačky z balenia a týmto návrhom tak dáva za pravdu Applu, ktorý ich ako prvý výrobca prestal prikladať do balenia iPhonov 12. Neskôr sa pridal Samsung.

Komisia argumentuje tým, že Európania si každý rok kúpia samostatné nabíjačky v celkovej hodnote 2,4 miliardy eur. Pribalené nabíjačky následne nevyužívajú a generujú tak ročne elektroodpad v objeme približne 11-tisíc ton. EK tiež tvrdí, že Európania majú v priemere tri nabíjačky v domácnosti a využívajú iba dve.

V súvislosti so zjednotením nabíjacích portov a odstránením nabíjačiek z balení elektronických zariadení sa spomína aj zjednotenie technológií rýchleho nabíjania. Bude zaujímavé sledovať kroky výrobcov telefónov, pokiaľ sa legislatíva schváli aj s týmto bodom. Dnes totiž takmer každý výrobca využíva vlastný štandard rýchleho nabíjania a aj vďaka tomu sa značky predháňajú v tom, kto prinesie rýchlejšie nabíjanie na trh ako prvý.

Európska komisia tvrdí, že ak sa podarí splniť všetky navrhnuté podmienky (USB-C port, nabíjačky nie sú v balení, jednotné rýchle nabíjanie), očakáva úsporu pre Európanov na úrovni 250 miliónov eur ročne. Tieto podmienky by sa mali týkať nielen smartfónov, ale aj tabletov, fotoaparátov a kamier, slúchadiel, prenosných reproduktorov a prenosných herných konzol.

Zdroj: Europa.eu

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit