Za to, ako sa Microsoft postavil k tejto chybe, mu rozhodne patrí ocenenie.

Vydanie aktualizácie označené ako Windows 11 Moment 2 so sebou prináša aj menšie úskalia. Týkajú sa aplikácií tretích strán a hoci hovoríme o probléme, ktorý netreba zľahčovať, nemalo by ísť o nič zásadné.

Najmä z dôvodu, že doplnky uvádzané ďalej nie sú tak rozšírené. Naopak, so zľahčovaním problému nemusia súhlasiť používatelia doplnkov ako ExplorerPatcher a StartAllBack. Microsoft hovorí, že systém nemusí po aktualizácii označenej ako KB5022913 spustiť. Práve z dôvodu prítomnosti týchto nástrojov.

Pri akýchkoľvek pochybnostiach sa nateraz odporúčame vyhnúť inštalácii uvedenej aktualizácie. Každý kto má takéto doplnky, prípadne ďalšie hoci nateraz nie sú známe, by sa mal novej aktualizácii vyhnúť do doby, pokým nebude dostupná oprava.

Tieto doplnky totiž modifikujú niektoré vlastnosti v systéme, ako napríklad vzhľad Panelu úloh, ktorý upravuje zobrazenie tlačidiel otvorených aplikácií. Zmien, ktoré vykonávajú je väčší počet a ide o viaceré zásahy prostredníctvom registru alebo bežne nedostupných funkcií. To pravdepodobne koliduje s niektorými oblasťami novej aktualizácie.

Firma sa rozhodla tento problém riešiť a prisľúbila opravu. Toto si rozhodne zaslúži ocenenie. Popravde, ide o doplnky, ktoré používajú väčšiu mieru integrity do systému a Microsoft by mohol tieto doplnky buď znefunkčniť, alebo ponechať riziko používania na pleciach používateľov.

Aj napriek tomu, že ide o systémovo ladené utility, tak je namieste povedať, že takéto programy vytvárajú viacej viacerí výrobcovia. To znamená, že výrobca systému by musel odstrihnúť aj ostatné programy s potenciálnym rizikom. Napríklad môže ísť o rôzne optimalizačné nástroje väčších firiem ako Ashampoo alebo Avast so svojím CCleanerom.

Používatelia, ktorí sa vo všeobecnosti stretnú s problémom štartu systému, môžu využiť nástroje na obnovenie. Nie je to ale automatická záležitosť a závisí od výrobcu počítača alebo notebooku, prípadne od nastavení používateľa, či má takéto body obnovenia aktívne.

Funkciu treba preveriť a povoliť ešte predtým, než máte so systémom problémy, čo je logické. Inak by ste nemali mať ako vytvorené tieto body. Toto môže byť jediná možná cesta, ako obnoviť systém, prípadne ho reštartovať a použiť nástroje na spustenie v núdzovom režime.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.