Apple patrí medzi výrobcov, ktorí majú najdlhšiu softvérovú podporu.

Zhruba o tri mesiace by sme sa na konferencii WWDC 2023 mali dočkať nového operačného systému iOS 17. V súvislosti s týmto blížiacim sa podujatím sa na sociálnej sieti Twitter objavila neoficiálna informácia, podľa ktorej Apple s príchodom novej verzie operačného systému ukončí podporu hneď pre šesť svojich telefónov a tabletov.

Konkrétne to vraj bude iPhone 8 a 8 Plus, ako aj iPhone X. Z tabletov ide o iPad piatej generácie a dva iPady Pro prvej generácie – 9,7-palcový a 12,9-palcový.

Táto informácia pochádza od anonymného účtu Fame_G_Monster na Twitteri, ktorý ale v minulosti presne informoval o podrobnostiach, týkajúcich sa budúcich aktualizácií softvéru Apple.

Toto rozhodnutie prichádza po tom, keď spoločnosť Apple s príchodom iOS 16 minulý rok tiež zrušila podporu viacerých zariadení, vrátane iPhone 6s a iPhone 6s Plus, ale aj iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone SE prvej generácie a iPodu touch siedmej generácie.

Ako upozornil portál MacRumors.com, všetko sú to zariadenia s procesormi A9 a A9X, prípade A11 Bionic. Ukončenie podpory môže súvisieť aj s chybou v bootrome, ktorá na týchto čipsetoch umožňuje trvalý jailbreak.

Avšak aj po vydaní nového iOS bude Apple pokračovať v zavádzaní bezpečnostných opráv pre iOS 16. Napríklad iOS 15 dostal tento rok viacero aktualizácií, ktoré opravovali niektoré bezpečnostné zraniteľnosti.

Majitelia niektorých zariadení, ktoré iOS 17 dostanú, však môžu byť ochudobnení o niektoré nové funkcie tohto operačného systému. Apple ich niekedy nesprístupňuje napríklad z dôvodu, že starší hardvér by ich podľa neho nezvládal dostatočne dobre.

Apple je ale aj tak výrobcom mobilných zariadení, ktorý má jednu z najdlhších softvérových podpor. Až v posledných rokoch sa mu začali približovať iní výrobcovia, ako napríklad najväčší konkurent Samsung, ktorý pre novšie zariadenia sľubuje štyri roky aktualizácií operačného systému a päť rokov bezpečnostných záplat.

Zdroj: MacRumor.com, Twitter.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.