Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Súčasná svetelná technika patrí medzi jedno z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odvetví. Tento trend je najvýraznejší v oblasti riadenia osvetlenia. Moderné riadiace systémy zvyšujú komfort pôsobenia osvetľovacej sústavy a prinášajú významné úspory v spotrebe elektrickej energie.

Osvetlenie, ktoré samo kopíruje denný rytmus človeka sa synchronizuje so žalúziami pre maximálne využitie denného svetla a ponúka niekoľko režimov – od pracovného, cez stretnutie po písanie. Všetko je možné navyše ovládať klasickým vypínačom či prstom priamo z tabletu alebo mobilného telefónu pomocou jednoduchého užívateľského rozhrania. Systém osvetlenia LITECOM od Zumtobel spĺňa všetky vyššie zmienené parametre.

Systém LITECOM: ľahká inštalácia a kapacita 2500 svietidiel

„Naším poslaním je ponúknuť užívateľom systém ovládania osvetlenia, ktorý sa ľahko inštaluje, uvádza do prevádzky a používa,“ uviedol Ing. Peter Mišík MBA, Country Manager ZG Lighting Slovakia s.r.o. LITECOM pokrýva budovy všetkých veľkostí, od malých inštalácií po veľké projekty. Poskytuje 20 rôznych funkcií, ponúka viac ako 35 montážnych komponentov a má kapacitu pre ovládanie až 2500 svietidiel.

LITECOM poskytuje nielen dokonalé svetlo vďaka inteligentnému ovládaniu, ale jeho digitálne rozhranie zhromažďuje dáta, ktoré môžu zodpovedať na množstvo ďalších – a niekedy aj prekvapivých – otázok. Tie sa môžu týkať napríklad obsadenosti zasadacích miestností či ich spôsobu využívania. „Náš systém skutočne myslí na budúcnosť, je to chrbtica pre nové digitálne služby a internet vecí so vstavaným cloudovým konektorom. Jeho otvorená architektúra prepája svet osvetlenia s internetom vecí a ukladá relevantné dáta pre ďalšiu analýzu,“ dodáva Mišík.

Cenné dáta prinášajúce značné úspory

LITECOM ponúka veľké množstvo aplikácií od scenárov osvetlenia podmienené časom či činnosťou, cez ochrannú funkciu proti nepriazni počasia (napr. okná sa automaticky zatvoria a žalúzie nastaví do ochrannej polohy), po osvetlenie reagujúce na pohyb v miestnosti. Aj napriek širokému spektru funkcií nie je potrebné mať server alebo inú IT infraštruktúru, riadiace jednotka je umiestnená v rozvádzači a je srdcom každému systému LITECOM. Pripojením dvoch alebo viacerých ovládačov do siete ľahko vytvoríte distribuovaný systém, ktorý nepotrebuje žiadne ďalšie moduly a poskytuje webový prístup pre ovládanie a údržbu.

Ovládač je tiež možné prepojiť so široko používaným štandardom dátového komunikačného protokolu BACnet pre siete automatizácie a správy budov. S pomocou BACnet je možné ľahko štandardizovať komunikáciu medzi systémami rôznych výrobcov, čo im umožňuje zdieľať dáta a spolupracovať.

Systém poskytuje aj vzdialené monitorovanie kontrolujúce vlastný výkon a spotrebuje energie. Sledovať je možné nielen výkon každého svietidla, ale aj celkovú spotrebu energie jednotlivých častí systému. LITECOM prináša aj užitočné dáta o správe priestoru, ktoré umožnia efektívnejšie plánovanie. Napríklad vo veľkých logistických halách je možné osvetlenie prispôsobiť aktuálnej obsadenosti personálom, rovnako tak upraviť režim upratovania, aby zodpovedal aktuálnym potrebám používateľa a šetril náklady.

Riadiaci systém osvetlenia LITECOM nájde využitie v akejkoľvek aplikácii od administratívnych budov, cez logistické a priemyselné areály až po maloobchodné predajne, showroomy a veľa ďalších.

Značky: