Apple o tomto vyhľadávaní skutočne uvažoval, aká je však realita?

Google má jeden z najspoľahlivejších vyhľadávacích nástrojov, ktorý ponúka veľmi dobré výsledky. Na jeho služby sa spolieha aj Apple. Vyhľadávanie Google sa má na základe novej dohody so spoločnosťou Apple stať predvolené pre iPhony, čo sa nepáči protimonopolným úradom. Aj preto sa táto viacmiliardová dohoda stala predmetom skúmania a Google sa opäť dostal pred súd. 

Keďže ide o otvorený proces, tak Apple si stále stráži “zadné vrátka”. Je to aj preto, lebo výsledkom súdneho sporu môže byť dokonca aj to, že Google bude nútený s Apple ukončiť spoluprácu na tejto úrovni. Portál PhoneArena informuje, že kvôli vzniknutej situácii Apple prejavil záujem aj o vyhľadávanie Microsoft Bing a DuckDuckGo. Práve druhý menovaný je zaujímavý predovšetkým pre jeho silné zameranie na bezpečnosť používateľov a ochranu osobných údajov.

Hoci Apple už skôr skúmal možnosti náhrady Google vyhľadávania za Microsoft Bing, tak spoločnosť nikdy nebola presvedčená, že Bing môže konkurovať kvalite a možnostiam Google vyhľadávania. Na základe interných testov spoločnosť Apple sa aj zistilo, že Google vyhľadávanie poskytuje lepšie výsledky vyhľadávania ako Bing vo všetkých kategóriách, okrem informácií o vyhľadávaní v anglickom jazyku na počítači. V tejto kategórii sú však výsledky zhodné.

Veľmi zaujímavo však vyznieva správa z roku 2020, kedy bolo spoločnosti Apple odporučené, aby kúpila práve DuckDuckGo, ktorej vyhľadávanie je síce bezpečné, ale z globálneho hľadiska je jeho zastúpenie nepatrné. Aj napriek tomu sa s 0,71 % trhovým podielom nachádza na 6. mieste medzi vyhľadávacími nástrojmi. V porovnaní s 83,49 % zastúpením Google vyhľadávania je toto číslo skutočne veľmi malé, až bezvýznamné.

Na druhej strane, práve bezpečné DuckDuckGo vyhľadávanie by mohlo veľmi dobre zapadať do filozofie spoločnosti Apple, čiže nie je prekvapujúce, že rozhovory o spolupráci spoločností Apple a DuckDuckGo boli obnovené. 

DuckDuckGo
DuckDuckGo je výborná alternatíva k vyhľadávaniu na Googli

Na základe vyjadrení oboch zúčastnených strán sa počas súdneho procesu s Googlom zistilo, že medzi DuckDuckGo a Apple prebehlo 20 stretnutí a telefonických rozhovorov, dokonca aj o prehliadači Safari. Myšlienkou tejto iniciatívy bolo nahradiť Google práve DuckDuckGo. Tento súkromný vyhľadávací nástroj sa mal údajne používať pre režim súkromného prehliadania v prehliadači Safari. Na základe vyjadrení spoločnosti Apple sa však zdá, že tá nie je celkom spokojná s DuckDuckGo, predovšetkým s vyhľadávaním.

Ani vedúci pracovník zo spoločnosti Apple nie je s prechodom na DuckDuckGo až tak stotožnený. Ten uviedol, že pokiaľ si pamätá, Apple nikdy vážne neuvažoval o prechode z Google na DuckDuckGo. Giannandrea v e-maile z februára 2019 ostatným vedúcim pracovníkom napísal, že by to bol „pravdepodobne zlý nápad“ nahradiť Google DuckDuckGo a používať ako predvolený vyhľadávací nástroj pre súkromné ​​prehliadanie v Safari.

John Giannandrea si zároveň myslí, že DuckDuckGo je o marketingu.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.