Do redakcie nám dorazil najnovší model televízora od Samsungu. Ide o model QN800C a testovali sme ho v 65-palcovom vyhotovení.

Ide o elegantný smart televízor Neo QLED s procesorom Neural Quantum Processor 8K, technológiou Quantum Max Pro a panelom s certifikáciou od firmy Pantone, čo je špecialista na farby.

Samsung 65QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Presné farby pri televízore Samsung 65QN800C

Obraz

Ako sme si vyskúšali, tento televízor dokáže zobraziť jemné detaily a na to, že je to Samsung televízor, sú tu mimoriadne realistické farby. Rozlíšenie je 8K, 65-palcová uhlopriečka patrí na Slovensku k najpredávanejším. Je to tak televízor s veľmi dobrým obrazom.

Samsung 65QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Netflix na Samsung 65QN800C

Technológia Quantum Max Pro ponúka detailný zážitok zo sledovania obsahu a to vďaka množstvu svetelných zón. Ak nie je prehrávaný obraz v 8K rozlíšení, procesor ho dopočíta na toto rozlíšenie. Ide o procesor Neural Quantum Processor 8K, ktorý je špeciálne určený na spracovanie obrazu v 8K rozlíšení. Pri svojej práci používa 64 neurónových sietí, ktoré v reálnom čase generujú a analyzujú vizuálne dáta. Spracovaný výsledok sa používa na vylepšenie sledovaného obsahu.

Samsung 65QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Skylink TV na Samsung 65QN800C

Kvalita obrazu sa tak na tomto televízore prejaví aj v prípade, že si prehrávate obsah pôvodne v nízkom rozlíšení. Zabezpečí to funkcia Auto HDR Remastering, ktorá využíva algoritmy strojového učenia. Obraz sa pomocou tohto algoritmu transformuje obraz do kvality HDR, vďaka čomu uvidíte nové detaily a farby.

Funkcia Real Depth Enhancer Pro v kombinácii s pokročilými neurónovými sieťami vytvára obraz tak, ako ho prirodzene vnímame očami. Zvyšuje kontrast objektu v popredí, pričom pozadie ponecháva pôvodné.

Samsung QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
One Connect Box v zadnej časti televízora

Reproduktory s vrchným vyžarovaním

Ku kvalitnému obrazu patrí aj výborný zvuk – a nové reproduktory s vrchným vyžarovaním vám to aj ponúknu. Reproduktory sú umiestnené na zadnej strane a vytvárajú priestorový zvuk. Podporujú aj štandard Dolby Atmos.

Zvuková technológia OTS+ potom analyzuje pohyb ľudí a ďalších objektov na obrazovke a následne vytvára zvukový 3D efekt. Budete sa cítiť, akoby ste sa ocitli priamo uprostred akcie.

Samsung QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zadné reproduktory s vrchným vyžarovaním

Televízor takmer bez káblov

Samsung v tomto prípade používa odnímateľný One Connect Box, čo znamená, že spleť káblov môžete nechať na mieste, ktoré je mimo dohľadu očí. Samotný box je prepojený len pomerne tenkým káblom a takto sa dostáva do televízora aj napájanie. V balení dostávate dva prepojovacie káble – jeden krátky, ktorý sa využije pri umiestnení boxu za televízorom a potom dlhý, ktorý využijete vtedy, keď One Connect Box chcete ukryť napr. pod televízorom.

Na samotnom One Connect Boxe sú všetky bežné prepojovacie porty vrátane dekódovacej karty pre satelitný tuner. Samotný televízor je tak rovnakej hrúbky po celej ploche. Celá elektronika je sústredená do One Connect Boxu.

Samsung QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Porty na One Connect Box

Hrajte na svojej TV aj bez konzoly

S týmto televízorom získate prístup k herným titulom. Samsung spolupracuje s Microsoftom a to sa prejavuje aj pri tomto televízorom. S Xbox Game Pass si môžete zahrať veľa hier z digitálnej knižnice a pritom ani nepotrebujete hernú konzolu. Stačí vám len samotný televízor a diaľkový ovládač.

Aj ako pracovný nástroj

Televízor sa dá využiť aj na prácu a opäť sa tu prejavuje spolupráca s Microsoftom. Napr. nemáte so sebou počítač a chcete zobraziť výsledky svojej práce na veľkom displeji. Pritom prepojíte televízor so svojím Microsoft kontom a ak máte predplatený balík Microsoft 365, môžete si zobraziť a editovať dokumenty vo Worde, ale aj prezentáciu v PowerPointe.

Samsung QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Microsoft 365 inštalovaný na televízore

Viac zdrojov na jednom displeji

Áno, aj toto sa dá, 65-palcová obrazovka a 8K rozlíšenie to umožňuje. Vyberiete si pritom zdroje, ktoré sa majú súčasne zobrazovať, pričom to môže byť aj externá kamera, digitálny tuner, webová stránka, YouTube prehrávač a podobne. Môžete použiť naraz až 4 zdroje.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Rozdelenie displeja na dva samostatné zdroje

Diaľkové ovládanie

To je pomerne jednoduché, má solárne napájanie a televízor sa s ním jednoducho ovláda.

Samsung QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládanie pre Samsung QN800C

Okrem toho sa televízor dá zaradiť medzi zariadenia v systéme SmartThing. Tu je možné ovládať televízor pomocou mobilného telefónu.

Samsung QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Solárne nabíjanie diaľkového ovládania

Vyhotovenie

Televízor je vyhotovený precízne, za predajnú cenu ani iné nečakáte. Jeho rám je perforovaný a to zaisťuje aj efektívne chladenie. Inak poskladanie stojana televízora je o niečo komplikovanejšie ako pri iných značkách, naozaj musíte mať trochu zručnosť a náradie. Na druhej strane stojan drží televízor stabilne.

Samsung QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Bočný rám televízora Samsung QN800C

Po stránke softvérovej je operačným systémom Tizen. Tento podporuje všetky dostupné aj lokálne aplikácie, my sme skúšali SkyLink Live, MagioTV, Netflix, Disney+ a všetko funguje na prvú inštaláciu. Aktualizáciu vykonáva televízor automaticky.

Nastavovanie je ideálne pri spojení s mobilným telefónom, podporovaná je aj platforma iOS.

Cena: 3879 eur

Zapožičal: Samsung

Zdroje: vlastné, Samsung

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.