Testovali sme televízor QE65QN900D, ktorý naozaj disponuje 8K displejom. Je to najnovší Neo QLED model a to s hrdým nadpisom Made in Slovakia. Existuje vo vyhotovení 65, 75 a 85 palcov.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung QN900

Dá sa využiť univerzálne. Je to jednak prístroj na zábavu a vzdelávanie, výborne sa uplatní pri hrách, zároveň môže fungovať ako fitness tréner ale aj ako pracovný nástroj. Hlavné nasadenie je ale sledovanie obrazu a zvuku v tej najvyššej kvalite.

Dizajn

Je to televízor s oddeleným Connect Boxom, ktorý sa dá prichytiť na zadnú stranu televízora alebo skryť pred dohľadom očí napr. do zásuvky pod televízorom. To výrazne zjednodušuje inštaláciu tohto televízora na stenu. Connect box totiž spája s televízorom len jediný kábel, takto sa prenáša aj napájanie pre túto časť televízora.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Connect BOx na televízore Samsung QN900

Bočná hrana televízora je perforovaná, čo slúži na jeho efektívne chladenie. Táto hrana je vyhotovená z kovu, hrúbka televízora je okolo 2 cm. Na zadnej strane displeja sa nachádza celkovo 8 reproduktorov s podporou Dolby Atmos. Rozdelené sú na dva páry – pravý a ľavý. Špecialitou stojanu je, že na jeho pripevnenie nie je potrebné použiť ani jeden šraub. Všetko sa realizuje pomocou šikovného systému z odolného plastu.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na Samsung QN900

K televízoru sa dodáva diaľkové ovládanie so solárnym dobíjaním. Ak by svetlo v miestnosti nestačilo na dobíjanie, dá sa použiť nabíjanie cez USB-C port. Inštalácia televízora je najjednoduchšia pomocou mobilného telefónu, vtedy nepotrebujete zadávať žiadne heslá. Následne máte z mobilného telefónu ďalšie diaľkové ovládanie.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Fyzické diaľkové ovládanie a ovládanie cez mobilnú aplikáciu

Connect Box

Connect Box umožňuje prepojenie štyroch HDMI 2.1 portov, dvoch USB portov, je tu pripojenie na Ethernet a tiež optický výstup zvuku. V tomto boxe sa nachádza aj šachta na dekódovaciu kartu pre satelitný príjem signálu. Zabudovaný tuner je pre terestriálne aj satelitné vysielanie.

Operačným systémom je Tizen, čo je veľmi dobré riešenie na podporu lokálnych aplikácií. Spoľahlivo tu tak nájdete aplikácie, ktoré sú charakteristické pre slovenský trh ako je VOYO, SME video a pod.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
SmartThings na televízore Samsung QN900

S prepojením cez SmartThings máte z televízora centrum vašej domácnosti. Ste informovaný napr. o tom, že sa spustilo vysávanie robotickým vysávačom, ale chladnička hlás stav vyčistenia.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Z televízora môžete nechať hľadať stratená smartfón

Obraz s prispôsobením

Poďme ale k tomu podstatnému a to je obraz a zvuk. Ide o Quantum Mini LED 8K technológiu, ktorá sľubuje dokonalé farby a vysoký kontrast vďaka precíznemu podsvieteniu. Vo výbave je najnovší procesor Neural Quantum Procesor Neo Q HDR 8K Pro s podporou umelej inteligencie. Namiesto jednej neurónovej siete na analýzu vizuálnych dát používa tento procesor údaje vygenerované až 64 neurónovými sieťami na vylepšenie vizuálneho detailu 8K obsahu. Displej je tzv. Infinity Screen, teda bez viditeľných rámčekov a zároveň je tu antireflexná ochrana, ktorá zabraňuje odleskom.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Ak prejdete okolo televízora, zobrazí sa hlásenie s najdôležitejšími informáciami

Aj keď budete mať relatívne nízku kvalitu pôvodného obrazu (HD obraz z vysielania slovenských a českých TV kanálov) tak si môžete užiť obsah vo vysokom 8K rozlíšení. Technológia prepočítavania AI Upscaling dodáva obsahu potrebnú hĺbku a ostrosť. Zároveň sa však učí optimalizovať každú scénu až do najmenších detailov. Napriek mnohým výpočtom s obrazom výsledok pôsobí verným dojmom.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Televízor môžete aj nechať zmiznúť – stačí si odfotiť priestor okolo televízora

Pri našom sledovaní sme zistili veľmi dobrú kvalitu obrazu a to aj vrátane zobrazenia čiernej farby. Kontrast je naozaj vysoký, špeciálne sme na televízore sledovali scénu s nočným ohňostrojom, čo je typická testovacia scéna pre OLED televízory. QN900 s QLED technológiou sa zobrazeniu cez OLED veľmi blíži. Zároveň je tu ale aj vysoká presnosť farieb s certifikáciou PANTONE. Z hľadiska podpory HDR je tu HDR10+, ani v tomto prípade však nie je dostupná podpora Dolby Vision.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Bezdrôtové prepojenie televízora a smartfónu Galaxy cez systém DeX

Televízor sa naučí, ako je to v mieste inštalácie s časmi východu a západu slnka a displej sa tomu prispôsobuje. Po západe slnka sa prispôsobí obraz tak, aby vaše oči neboli zbytočne namáhané. Prispôsobuje sa takto aj spotreba energie.

Herný režim

Po pripojení hernej konzoly Xbox sa televízor prepol do herného režimu s podporou 144 Hz obrazu s tým, že vernosť farieb už nemusí byť celkom presne zachovaná. Takto dosiahnete veľmi plynulé zobrazenie aj pri náročných herných tituloch a to s minimálnou odozvou.

Priestorový zvuk

Spomínali sme 8 reproduktorov v zadnej časti, navyše sú tu ale aj reproduktory v hornej časti displeja a práve takto vzniká priestorové podanie zvuku. Hrá to dobre, ale na test sme mali aj soundbar systém od Samsungu a to je celkom iná dimenzia zvuku. Recenziu tohto systému s označením HW-Q990 prinesieme čoskoro.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Spojenie soundbaru HW-Q990 s televízorom Samsung QN900

Zvuk z televízora je inteligentný a ak napr. sa okolo vás spustí vysávač, zvuk z televízora sa automaticky zvýši tak, aby ste dialógy dobre počuli. Rovnako, ak sa pohybuje osoba v scéne, jej pohyb je rozpoznateľný aj podľa zvuku.

Ďalšie využitie televízora

Televízor QN900 môžete tiež využiť ako svojho športového trénera. Pritom spojíte televízor cez mobilnú aplikáciu SmartThings a prednú kameru využijete ako kameru, ktorá sníma ako realizujete predpísané cviky. Výsledok potom vidíte na televízore a sami môžete prispôsobiť tak, aby ste cvičili správne.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Cvičenie s televízorom Samsung QN900 so snímaním obrazu cez kameru v smartfóne

Rovnako sa dá prepojiť televízor so systémom Microsoft Office a potom využívať televízor ako váš počítač. Dokumenty máte dostupné cez OneDrive, k televízoru môžete pripojiť myš a klávesnicu a naozaj pracovať „vo veľkom“.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Televízor ako pracovný nástroj s nástrojom Microsoft Office, fyzickou myšou a klávesnicou

V celkovom vyhotovení je to kvalitný televízor, z hľadiska 8K je to určite to najlepšie, čo sme v redakcii mali. Umelá inteligencia dáva obrazu tú správnu šťavu a detaily. Samozrejme, nie je to lacný špás a to hlavne pratí pre väčšie rozmery displeja.

Cena: 2599 eur

Zapožičal: Samsung

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.