Výskumné a vývojové centrum Samsungu a Bill & Melinda Gates Foundation pracujú na „toalete nového typu“ už od roku 2019.

Nadácia Bill & Melinda Gates Foundation vyhlásila výzvu Reinvent the Toilet Challenge už v roku 2011. Jej cieľom je vývoj revolučnej toaletnej technológie, ktorá by dokázala bezpečne a efektívne spracovávať odpad z toaliet v domácnostiach.

Dôvod, prečo potrebujeme toalety novej generácie, je fakt, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a UNICEF je zhruba 3,6 miliardy ľudí nútených využívať hygienicky nevyhovujúce sociálne zariadenia. V dôsledku toho zomiera ročne pol milióna detí pod päť rokov na črevné choroby, spôsobené problémami s prístupom k čistej vode a nedostatočnou hygienou.

Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) je výskumné a vývojové centrum spoločnosti Samsung a na „toalete nového typu“ pracuje od roku 2019. Jej vývoj sa nachádza v štádiu, že základné technológie, sú úspešne dokončené a takisto existuje a je dokončený a funkčný prototyp nového záchodu (viď. ilustračný obrázok k článku).

Počas trojročného výskumu a vývoja sa inštitút SAIT venoval predovšetkým základnému prevedeniu toalety a vývoju modulárnej technológie. Medzi základné technológie, ktorá vyvinul Samsung, patrí tepelné spracovanie a bioprocesy, ktoré ničia patogény v biologickom odpade a upravujú odpadovú vodu aj pevný odpad tak, aby boli bezpečné pre životné prostredie. Vyčistenú vodu je možné v kompletnom množstve recyklovať. Pevný odpad sa chemicky dehydruje, usuší a spáli na popol, kvapalný odpad sa spracuje biologickým čistením.

Zjednodušene povedané to znamená, že toaleta novej generácie je šetrná k prírodným zdrojom a umožňuje čistenie odpadovej vody.

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit