Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vďaka spolupráci medzi svetovo preslávenou kultúrnou inštitúciou a svetovou jednotkou vo výrobe televízorov si môžu majitelia modelov The Frame vystaviť ikonické umelecké diela vo vlastnej obývačke

Bratislava, 18. septembra 2023 – Metropolitan Museum of Art v New Yorku, ktoré pozná celý svet pod prezývkou The Met, ponúka najväčšie perly zo svojich zbierok miliónom majiteľov smart televízorov Samsung The Frame v digitálnej forme. Obchod s umením Samsung Art Store[1] dnes otvára špeciálnu sekciu slávnych umeleckých diel pripravenú práve v spolupráci so spomínanou galériou. Vďaka tomuto obchodu si majitelia modelu The Frame môžu na svojom televízore zobraziť viac ako 2300 digitálnych obrazov a fotografií od najznámejších svetových umelcov, múzeí aj kurátorov.

Používatelia Samsung Art Store si môžu vybrať z 38 diel z rôznych výstavných sekcií Metropolitného múzea, medzi ktorými nechýbajú americká sekcia, ázijské umenie, egyptské umenie, európske maliarske diela, islamské umenie a pod. Zbierku zostavila kurátorka Samsung Art Store Daria Greene. V ponuke sú digitálne reprodukcie obrazov z rôznych kultúrnych okruhov a dobových štýlov vo vysokom rozlíšení. Všetky vybrané diela môžete v súčasnosti vidieť v The Met v New Yorku aj vo fyzickej podobe.

Medzi pokladmi svetového umenia, ktoré si používatelia Samsung Art Store môžu doma vystaviť, nechýbajú Baletná skúška na javisku Edgara Degasa(cca 1874), Vincent Van Gogh a jeho Slnečnice (1887), Paul Cézanne a Zátišie s jablkami (cca 1890) alebo Cirkusové predstavenie (Parade du Cirque) Georgesa Seurata (1887 – 1888). Majitelia modelov The Frame si môžu zobraziť na televízoroch aj staroveké artefakty, napríklad legendárny egyptský amulet s Horovým okom (cca 1070 – 664 p. n. l.), prípadne stredoveké skvosty ako Jednorožec odpočíva v záhrade (1495 – 1505), slávny gobelín z francúzskej a juhoholandskej dielne. Nechýbajú oceňované japonské diela, napríklad Pod mostom vo Fukagawe od Katsušika Hokusaia (cca 1830 – 1832) alebo Stručná ilustrovaná biografia mnícha Ničirena: Ukľudnenie rozbúreného mora v Tsunode na ceste do vyhnanstva na ostrove Sado, ktorú Utagawa Kuniyoshi zhotovil v rokoch 1835 až 1836. A nesmieme zabudnúť ani na americké umenie, ktoré reprezentuje napríklad Emanuel Leutze a jeho obraz Washington prekračuje rieku Delaware (1851).

„Od založenia v roku 1870 obohacuje The Met umeleckými dielami každodenný život návštevníkov a milovníkov umenia po celom svete,“ tvrdí Josh Romm, riaditeľ oddelenia pre globálne licencovanie a partnerstvo v Metropolitnom múzeu. „Vďaka našej spolupráci so Samsungom sa táto naša misia vydáva novou, modernou cestou – používatelia si budú môcť poklady z našich zbierok prezerať v digitálnej podobe priamo u seba doma. Používatelia môžu prechádzať ponuku a sami si vyberú, čo sa im najlepšie hodí, čím vzniká nový dialóg na tému umenia, kreativity a technológie.“

Cieľom The Met je predstaviť záujemcom nové nečakané súvislosti vo vývoji umenia naprieč históriou a kultúrami. K tomu sa veľmi dobre hodí spolupráca s obchodom Samsung Art Store, teda s jednou z najväčších digitálnych platforiem svojho druhu na svete. Art Store ponúka majiteľom modelov The Frame v 42 krajinách sveta umelecké diela z múzeí a galérií po celej planéte, od starých majstrov typu Botticelliho, Leonarda, Goyu či Van Gogha až po mnohých súčasných umelcov, z ktorých medzi najznámejších patrí Shinique Smith.

„Pre Samsung Art Store je spolupráca s Metropolitným múzeom v New Yorku obrovská česť – môžeme ponúknuť slávne umelecké diela miliónom domácností po celom svete,“ potvrdzuje to Sang Kim, výkonný viceprezident a generálny manažér severoamerickej divízie služieb v Samsung Electronics. „Neustále sa snažíme ponúkať ďalšie a ďalšie možnosti zábavy prostredníctvom technologických inovácií a sme nesmierne radi, že sa nám podarilo uzavrieť zmluvu s takou dôležitou inštitúciou.“

Internetový obchod Samsung Art Store je k dispozícii exkluzívne pre majiteľov modelov Samsung The Frame. Tieto lifestylové smart televízory ponúkajú rozlíšenie 4K, 100 % objem farebných odtieňov a atraktívny rámček, takže vo vypnutom stave nahradia obraz na stene. Matný displej výrazne obmedzuje odlesky, takže obrazovka skutočne vyzerá ako zarámované plátno a pre umelecké diela zo Samsung Art Store sa hodí priam skvele. Rovnako dobre je však na nej možné zobraziť napríklad vlastné fotografie. Je na výber niekoľko rámov, takže si používateľ môže vybrať taký, ktorý mu najlepšie ladí s ďalšími prvkami v domácnosti. Štandardný držiak na stenu je možné nahradiť novým modelom s automatickou rotáciou[2], vďaka ktorému je možné otočiť obrazovku nielen na šírku, ale aj na výšku.


[1] Členstvo v Art Store pre jednu osobu stojí 5,99 € mesačne alebo 59,90 € ročne.

[2] Automatický rotačný držiak na stenu sa predáva samostatne a je kompatibilný s modelmi The Frame pre roky 2022 a 2023 s uhlopriečkou 43”, 50”, 55” a 65”.

Značky: