Samsung má záľubu v zakrivených monitoroch.

Výrobca v apríli oznámil, že predal už viac ako milión kusov a okrem širokouhlých monitorov s pomerom strán 21:9 ponúka aj štandardné monitory s pomerom strán 16:9. V tomto prípade je ich zaoblenie ešte výraznejšie. Je to kvôli tomu, aby na užšej obrazovke zakrivenie vyniklo.

Samsung CF390 sme testovali v 27-palcovej verzii. Monitor ponúka rozlíšenie Full HD a už spomenutý pomer strán 16:9. Výrobca použil VA panel, ktorý je pre Samsung už viac-menej špecifický. Jeho výhodou je veľmi dobrá reprodukcia farieb, čiernej farby a lepší kontrast. Monitor má odozvu 4 ms a v porovnaní s IPS panelmi má o trochu horšie pozorovacie uhly. Tento nedostatok sme počas testovania nepocítili, aj vďaka zakriveniu.

Monitor má malý plastový stojan. Neponúka reguláciu výšky, môžete si zmeniť iba sklon. Súčasťou výbavy sú dva 5 W reproduktory, ktoré však nezmenili náš názor na túto funkciu. Radšej si zaobstarajte samostatné reproduktory. Samsung CF390 má pomerne chudobnú výbavu portov, obsahuje HDMI a VGA porty. Pridanou hodnotou je však podpora technológie AMD FreeSync, ktorú však oceníte iba v prípade, že máte kompatibilnú grafickú kartu od AMD. Monitor sa hodí aj na hranie, nejde však o zariadenie, ktoré je vyslovene navrhnuté pre hráčov. Obnovovacia frekvencia je štandardná, na úrovni 60 Hz.

Samsung CF390 je v celkovom hodnotení dobrý monitor. Vzhľadom k uhlopriečke 27 palcov by však možno niekto preferoval vyššie rozlíšenie. Naša jediná pripomienka smeruje na slabšiu konektivitu, ale pokiaľ si vystačíte s HDMI portom, potom by ste mali byť s monitorom spokojní. Zakrivenie chválime, podľa nás je v takejto forme prínosom.

Cena: 250 EUR
Zapožičal: Samsung

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit