Čipsety Exynos sa zrejme opäť pripravujú návrat do viacerých lacných smartfónov aj vlajkových lodí.

Srdcom každého smartfónu je čipset, bez ktorého by telefón nevedel fungovať. Na trhu sa však nachádza viacero popredných spoločností, ktorí do tohto segmentu prispievajú. Medzi najväčších hráčov sa zaraďujú MediaTek a Qualcomm, pričom veľkými výrobcami sú aj spoločnosti ako Samsung či Huawei. Samsung na trh tak prispieva čipsetmi označenými názvom Exynos, ktoré však nemajú také dobré meno ako tie konkurenčné napríklad od Qualcommu či MediaTeku.

Dôvodom menšej popularity Exynosov je politika dvojitých modelov, ktoré Samsung uvádza na trh. Zatiaľ čo do Európy totiž prichádzajú vlajkové lode zo série Galaxy S s Exynosmi, vo zvyšku sveta rovnaké modely získavajú výkonnejší a efektívnejší Snapdragon od Qualcommu. Zdá sa však, že napriek viacerým ohlasom od fanúšikov sa Samsung rozhodol pozíciu vlastných čipov na trhu posilniť.

Exynos bude zrejme vo väčšom množstve smartfónov

Ešte pred predstavením série Samsung Galaxy S23 existovali dohady o dohode Samsungu s Qualcommom. Táto dohoda mala stáť na tom, že Samsung bude využívať čipsety Snapdragon vo všetkých svojich vlajkových lodiach na všetkých trhoch po dobu niekoľkých rokov. Tieto dohady sa nakoniec so sériou Galaxy S23 naplnili a partnerstvo bolo uzatvorené. Samsung mal z tejto dohody ťažiť tak, že počas týchto rokov nebude nasádzať svoj vrcholný Exynos do vlastných vlajkových lodí, naopak, bude pracovať na zdokonaľovaní čipsetov.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Už pri tohtoročnej sérii Galaxy S24 sa však karta obrátila a Samsung sa opäť vrátil k taktike dvojitých verzií telefónov. Len najlepšie vybavený Galaxy S24 Ultra totiž v Európe ponúka najlepší Snapdragon 8 Gen 3 pre Galaxy zatiaľ čo ostatné modely vsadili na Exynos 2400. Fanúšikovia nadšení neboli, pričom záujem o modely zo série Galaxy S23 so Snapdragonom 8 Gen 2 pre Galaxy bol stále vysoký. Aj napriek takýmto ohlasom však Samsung plánuje posilniť pozíciu Exynosu na trhu.

Podľa najnovších informácií má Samsung prinášať čipsety Exynos do viacerých telefónov a čoraz viac sa oslobodiť od spoluprác s inými spoločnosťami. Týkať sa to má Snapdragonov od Qualcommu, aj čipsetov MediaTek, ktoré Samsung nasadzoval do lacnejších telefónov. Zdá sa teda, že Samsung si verí natoľko, že chce zvýšiť svoju samostatnosť a taktiež ušetriť peniaze na nákupoch komponentov od iných spoločností.

Ako sa situácia vyvinie, sa dozvieme pravdepodobne až pri predstavovaní ďalších smartfónov. Faktom však zostáva, že čipsety Exynos boli využité tento rok ako v modeloch zo série Galaxy S24, tak aj v telefónoch strednej triedy ako sú Galaxy A55 a Galaxy A35.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.