Využitie nájde v automobiloch aj internete vecí.

Spoločnosť Samsung oznámila novú značku Exynos Connect, ktorá združuje všetky jej riešenia bezdrôtovej komunikácie na krátke vzdialenosti. Ide teda o wi-fi, bluetooth a ultraširokopásmovú komunikáciu (UWB).

Výrobca zároveň predstavil svoju vôbec prvú čipovú súpravu s týmto označením, čipset Exynos Connect U100. Ide o podobné pomenovanie, aké má Apple pre čip U1, ktorý poháňa jeho zariadenie na lokalizáciu objektov AirTag.

Samsung v tlačovej správe vyzdvihuje hlavne presnosť tohto nového čipsetu, ktorá má byť na úrovni centimetrov a menej ako päť stupňov. Tvrdí, že je optimalizovaný na použitie v mobilných zariadeniach, automobiloch a zariadeniach internetu vecí (IoT), pričom ponúka presné informácie o vzdialenosti aj polohe.

Vďaka režimu úspory energie dokáže čipset U100 podľa výrobcu maximalizovať životnosť batérie mobilných a automobilových riešení, ako aj zariadení internetu vecí, ako sú inteligentné sledovacie štítky, ktoré fungujú na batérie s obmedzenou kapacitou energie. Na zabezpečenie spoľahlivej komunikácie je U100 vybavený aj funkciou kódovanej časovej sekvencie (STS) a bezpečným hardvérovým šifrovacím mechanizmom, ktorý zabraňuje externému hackingu.

Model U100 je tiež v súlade so štandardom Car Connectivity Consortium (CCC) Digital Key Release 3.0, ktorý je určený na ukladanie, overovanie a výmenu digitálnych kľúčov pre vozidlá a umožňuje smartfónom vybaveným čipsetom U100 bezpečne zdieľať informácie o digitálnych kľúčoch s vozidlami.

Zatiaľ nie je jasné, kedy sa dočkáme prvých zariadení so zabudovaným týmto čipom, keďže výrobca nekonkretizoval termín uvedenia ani prvé zariadenia, ktoré by ho mali obsahovať.

UWB je bezdrôtová komunikačná technológia krátkeho dosahu, ktorá funguje v širokom frekvenčnom spektre a umožňuje rýchly prenos dát pri nízkej spotrebe energie. Vďaka schopnosti zachytávať veľmi presné priestorové a smerové údaje je čoraz častejšie využívaná v rôznych odvetviach, vrátane tých, ktoré sa zaoberajú vzdialenými platbami, inteligentnými kľúčmi, inteligentnými domami a inteligentnými továrňami.

Zdroj: News.samsung.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.