Druhý najväčší svetový výrobca čipov, spoločnosť Samsung Foundry, odhalila svoje plány pri ich produkcii na nasledujúce roky.

V aktuálnom a budúcom roku 2023 chce výrobca pokračovať vo výrobe čipov pri súčasnom, 3-nanometrovom (nm) procese. Na 2 nm výrobný proces plánuje prejsť v roku 2025 a následne v roku 2027 až na 1,4 nm proces.

V súčasnosti je celosvetovo najväčším výrobcom čipov taiwanská spoločnosť TSMC s 52,9 % podielom, Samsung je druhý so 17,3 %. TSMC, ktorá vyrába čipy pre Apple, MediaTek, Qualcomm či AMD, ich v súčasnosti produkuje 4 nm a 3 nm výrobným procesom. Na rok 2025 oznámila spustenie 2 nm procesu, ale ďalšie plány po uvedenom roku zatiaľ nešpecifikovala.

Obaja výrobcovia aktuálne budujú nové továrne na čipové sady v Spojených štátoch amerických (USA), keďže tamojšia vládna administratíva si dala záväzok znížiť závislosť v rámci tohto odvetvia na továrňach v Južnej Kórey a na Taiwane. Hlavne v prípade Taiwanu sa hovorí o možnosti jeho úplného ovládnutia Čínou, ktorá by tak dostala TSMC pod priamo kontrolu.

Nový závod na čipy v USA vzniká v mestečku Taylor v Texase, kde Samsung stavia novú fabriku za 17 miliárd dolárov. Juhokórejský výrobca už v USA má jednu továreň, ktorá je situovaná tiež v Texase, v meste Austin.

TSMC kontruje výstavbou výrobného závodu s názvom Fab 21 vo Phoenixe v Arizone. Výroba tam má byť spustená v roku 2024 s počiatočnou kapacitou 20 000 waferov (ide vlastne o polovodičové disky, z ktorých sa vyrábajú samotné čipy).

Zdroj: PhoneArena.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.