Samsung uvádza vylepšenú verziu svojej strednej rady. Modely A54 a A34 sa na seba veľmi podobajú a dizajnom sa ponášajú na najnovší rad telefónov Galaxy S.

Oba podporujú komunikáciu v 5G, prichádzajú v celkom zaujímavom dizajne a voči predchodcom tu majú vylepšenú verziu fotoaparátov, väčšiu batériu lepší displej a viac pamäti. Sú to vlastnosti, ktoré sú najčastejšie požadované používateľmi na Slovensku.

Dizajn: A34 má väčší displej ako A54

Galaxy A34 má väčšiu uhlopriečku displeja – je to 6,6 palca. Vo vrchnej časti displeja je selfie kamera v tzv. U dizajne, teda v oblasti selfie kamery je displej „vystrihnutý“. Zadná strana je plastová a matná a najlepšie tu vyzerá strieborná farba, ktorá pri polohovaní telefónu mení farbu.

Galaxy A53 vľavo, Galaxy A33 vpravoZdroj: TOUCHIT
Galaxy A54 vľavo, Galaxy A34 vpravo

Model Galaxy A54 má na selfie kameru „priestrel“, ide o tzv. O dizajn. V tomto prípade je uhlopriečka displeja 6,4 palca. Zadná strana A54 je sklenená lesklá a je chránená sklom Gorilla Glass 5. Pomer strán displeja je vždy 19,5:9 a pri výrobe sa používajú recyklované materiály. Oba telefóny majú odolnosť IP67.

Spoločné farby telefónov A34 a 54 sú grafitová, limetková a fialová, model Galaxy A34 má navyše už spomínanú striebornú farbu a táto je v prípade A54 nahradená bielou farbou.

Farebné podanie noviniek Galaxy A54 a A34Zdroj: TOUCHIT
Farebné podanie noviniek Galaxy A54 a A34

Obaly na telefóny sú 100 % recyklovateľné. V balení je len telefón a 3A napájací kábel s dĺžkou 1,8 metra. Adaptér na nabíjanie ani obal na telefón v balení nehľadajte. Balenie je tak veľmi tenké a to má ďalej prispievať k zlepšeniu šetrenia okolia.

Oba telefóny majú maximálnu opakovaciu frekvenciu 120 Hz a je adaptívna of 60 po 120 Hz. Snímač odtlačku prsta je integrovaný pod displejom. Vylepšené by mali byť stereofónne reproduktory a to hlavne z hľadiska basovej zložky. Pripomeňme, že ide o dualSIM telefóny a A54 podporuje aj eSIM.

Fotografická výbava – A54 evidentne vedie

V oboch prípadoch je tu trojica zadných fotoaparátov: ultraširokouhlý, hlavný a teleobjektív. Galaxy A54 má lepšiu fotografickú výbavu a jeho hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 Mpx a je vybavený vylepšenou optickou stabilizáciou obrazu. K tomu je 12 MPx ultraširokouhlý a 5 MPx makro fotoaparát. Selfie kamera má rozlíšenie 32 MPx.

Fotografovanie pomocou Galaxy A53Zdroj: TOUCHIT.sk
Fotografovanie pomocou Galaxy A53

Využiť môžete aj režim nočnej fotografie, podstatné je, že voči modelu Galaxy A53 je tu veľkosť snímacie prvku väčšia (1/1,56 palca voči predchádzajúcej hodnote 1/1,7 palca) a logicky je tak aj plocha snímacích bodov väčšia (1 mikrometer v porovnaní s 0,8 mikrometra). V tomto prípade sa zväčšil aj rozsah optickej stabilizácie (na hodnou 1,5° v porovnaní s doterajšou hodnotou 0,95°). Vo výsledku takto dostávate ostrejšie fotografie s väčším množstvom detailov aj pri nedostatku svetla.

Usporiadanie zadných objektívov na Galaxy A54 ale aj A34Zdroj: TOUCHIT
Usporiadanie zadných objektívov na Galaxy A54 ale aj A34

Galaxy A34 má naproti tomu hlavný fotoaparát s rozlíšením 48 Mpx a opäť je tu optická stabilizácia obrazu. K tomu je 8 MPx ultraširokouhlý fotoaparát a 5 MPx teleobjektív. Selfie kamera má rozlíšenie 13 MPx.

Umelá inteligencia v oboch prípadoch sama rozhodne o použití algoritmu nočného režimu pri automatickom fotením. Po novom je ostrenie množné po celej ploche fotografického snímača.

Vylepšený displej a batéria

Na to, aby ste dobre videli informácie na displeji výrobca zvýšil maximálny jas na hodnotu 1000 nitov (z pôvodných 800 nitov). Podobne ako pri najnovšej rade S aj tu je použitá technológia Vision Booster. Tá napr. mení podanie pozadia obrazu tak, aby na displeji viac vynikli hlavné objekty a mapovaním tónov zaisťuje lepšiu viditeľnosť pri silnom vonkajšom osvetlení.

Displej na telefóne Galaxy A54Zdroj: TOUCHIT.sk
Displej na telefóne Galaxy A54

Batéria má v oboch prípadoch kapacitu 5000 mA a k tomu je aj nová elektronická výbava, ktoré je energeticky efektívnejšia ako v predchádzajúcom prípade. Celkovo to znamená výdrž 1,5 až 2 dni na jedno nabitie. Nabíjanie je s výkon 25 W, bezdrôtové nabíjanie nie je k dispozícii.

Dlhšia softvérová podpora aj pre strednú radu

Samsung aj pre strednú radu garantuje celkovo 4 roky veľkých aktualizácií operačného systému Android (prichádza s verziu Android 13 a One UI 5.1) a 5 rokov bezpečnostných aktualizácií – teda rovnako ako pri najvyššom rade Galaxy S.

Obaly pre telefóny Galaxy A54Zdroj: TOUCHIT.sk
Obaly pre telefóny Galaxy A54

Softvérové úpravy zaručujú novú funkciu Voice Focus. Ak teda telefonujete, zabudované mikrofóny sa zamerajú na váš hlas a rušivé okolie sa odfiltruje. Toto platí napr. aj pre videokonferencie. Váš hlas tak bude aj v zarušenom prostredí jasnejší.

Aj telefóny strednej triedy podporujú prepojenie s notebookom s operačným systémom Windows cez DeX, rovnako je tu nadštandardné prepojenie na televízory, tablety a inteligentné hodinky od firmy Samsung a je tu aj podpora internetu vecí cez SmartThings.

Vylepšenie Galaxy A54 vs. A53 resp. A34 vs. A33

Zhrnuli sme pre vás aj medzigeneračné vylepšenia. Model A54 5G má po novom podporu Wi-Fi 6, maximálny jas displeja je spomínaných 1000 nitov. Procesorovým základom je rýchlejší Exynos 1380 a pribudla spomínaná podpora zamerania zvuku na hlas.

Samsung Galaxy A54 a jeho rámZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy A54 a jeho rám

Model Galaxy A34 má namiesto procesora Exynos po novom procesor Mediatek Density 1080, pribudla pamäťová verzia 8 GB + 256 GB. Aj v tomto prípade je vylepšenie pri fokusovaní hlasu.

Samsung v tomto roku zvýšil aj kapacitu pamäte pre používateľa – je to 128 alebo 256 GB. Je to odpoveď na požiadavku od používateľov na ukladanie fotiek a videí priamo do telefónu. Podpora rozšírenia pamäťovej kapacity microSD kartou (do 1 TB) zostala aj v tomto roku zachovaná.

Stále je samozrejme v platnosti podstatné vylepšenie fotografickej výbavy oboch telefónov.

Ceny – kto rýchlo dáva, dva krát dáva

Je to aj v tomto prípade tak. Ak si predobjednáte telefón Galaxy A54 do 31. marca, získate k tomu zadarmo ako darček bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds2. Viac informácií k tomu nájdete na príslušnej stránke.

Ceny nových telefónov uvádzame v prehľadnej tabuľke.

Model telefónu GalaxyOdporúčaná cena v eur
A54 (8 + 256 GB)539
A54 (8 + 128 GB)489
A34 (8 + 256 GB)459
A34 (6 + 128 GB)389

Vyhodnotenie

Zdá sa, že Samsung ide dobrou cestou. Novinky vyzerajú veľmi dobre a ľahko presvedčíte vaše okolie, že máta asi najvyšší model od Samsungu. Predĺžená je výdrž na batériu, je tu vylepšená fotografická výbava a lepší displej. Ceny dokázal Samsung udržať na uzde pre strednú triedu a pre A53 existuje aj darček za predobjednávku.

O redakčný test telefónov sme požiadali.

Zdroje: Samsung, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.