Za cenu o 100 EUR nižšiu prídete o tele objektív, teda optické približovanie a získate väčší displej, ale aj silnejší procesor a rýchlejšie nabíjanie. Prečo sa tento telefón volá Lite?

S10 Lite je rozmerovo väčší telefón ako klasická S10. Tú totiž dlhodobo testujeme a rozmer 6,1“ displeja nám subjektívne vyhovoval najviac. Zvyknúť si na 6,7“ uhlopriečku asi jeden deň trvalo ale chápeme, že sú takí z vás, čo uprednostňujú obrovské displeje.

Balenie obsahuje okrem samotného smartfónu aj super rýchlu nabíjačku s maximálnym výkonom 25 W a USB-C na USB-C kábel, ktorý sa dá použiť aj na prepojenie s počítačom.

samsung galaxy s10 lite

Smartfón podľa výrobcu podporuje aj 45 W nabíjanie. To je výborná správa, nabíjačku si budete musieť dokúpiť, v balení ju nedostanete. Z našich skúseností sme však nepociťovali nejaký výrazný deficit. Pri 4500 mAh batérii a 25 W nabíjačke sme dokázali fungovať bez problémov.

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy S10 Lite
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 1. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,8 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2400, 19:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 1 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video48 (f/2.0) + 5 (f/2.4) + 12 (f/2.2 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video32 (f/2.2) Mpx, 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 76 × 8 / 186
KonektorUSB-C, 25 W

Prečo ho Samsung vyrobil?

Otázka, ktorú sme si kládli už pri ohlásení plánov kanibalizovať svoje prémiové portfólio modelmi Lite. S10 totiž nie je jediná, ktorá má Lite verziu. Takisto máme v redakcii aj Note10 Lite. Prvé dojmy z tohto smartfónu vám prinesieme o niekoľko dní na našom webe.

Telefón je hrubší, no hlavne je skrátka obrovský. Keď si zoberieme, celodennú výdrž batérie pri vysokom výkone smartfónu, akceptovali sme to. Na nabíjanie je tu teda konektor USB-C, audio konektor už vo výbave nie je. Dodávané in-ear slúchadlá sú s konektorom USB-C. Oceňujeme tento krok a ak nepoužívate bezdrôtové slúchadlá, máte v balení jedny k okamžitému použitiu.

samsung galaxy s10 lite

Dobre sa drží v ruke a zadná strana je síce hladká a lesklá ale priľnavá k ruke a oblečeniu. Nie je to tak klzký telefón, aby vám odvšadiaľ padal. Snímač odtlačkov je optický a funguje horšie ako na Galaxy S10, kde je ultrazvukový. My sme si zvykli smartfón odomykať tvárou. Pri dobrom svetle to bolo rýchlejšie.

samsung galaxy s10 lite

Subjektívne nás ale teší, že Super AMOLED displej nie je zakrivený a máte ho rovný iba so zaoblením po hranách. Predný 32 Mpx fotoaparát uprostred nám nijako nezavadzal, prestali sme ho vnímať. Presne tak ako okrúhly výrez fotoaparátu na klasickej S10 umiestnený vpravo hore.

samsung galaxy s10 lite

Fotoaparát

Používanie fotoaparátu je príjemné a veľmi dobre zvládnuté. Využíva rovnaký spôsob a rozhranie ako ostatné smartfóny tejto značky. Tým, že je tu viac režimov, všímali sme si rýchlosť samotného fotoaparátu. Vzhľadom na výkon procesoru je zážitok z fotenia veľmi dobrý a na fotky nečakáte.

Je tu nočný režim aj špeciálny makro režim. Prepínanie sa medzi ultra širokouhlým fotoaparátom je priamo na obrazovke. V tomto smere nemáme žiadne výčitky. Tá pôvodná smerovala k absencii tele objektívu, ktorý nahradil makro objektív.

Testovacie fotografie

Ultraširoká / Normálna

Makro

Dynamické zaostrenie

Benchmarky

Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score453780
PCMark for Android – Performance9975
3DMark Sling Shot Extreme – Total5692
Graphic6313
Physics4235
VRMark Amber Room – Total4927
A1 SD Bench – RAM [MB/s]27491
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]1223 / 225

Schizofrénia

Samsung Galaxy S10 Lite je smartfón, ktorý si nájde miesto na trhu. Aktuálne nás viac zmätku spôsobovalo jeho za cielenie. Je výkonnejší ako model Galaxy S10. Namiesto tele objektívu má makro objektív. Je fotenie detailov naozaj užitočnejšie ako možnosť priblížiť si vzdialený objekt? Možno áno, subjektívne pre nás máme radšej tele objektív ako dnes moderný trend v podobe umiestňovania makro objektívu.

samsung galaxy s10 lite

Telefón je o 100 EUR lacnejší, kde sa ale premietla znížená cena? V tom, že displej nie je zakrivený? Je tu rýchlejšie nabíjanie, ako v prípade Galaxy S10, ktoré má oficiálne podporu iba pre 15 W nabíjačku. Model Lite má o 1100 mAh väčšiu batériu ako „plnohodnotná“ S10-tka.

Smartfón sám o sebe nie je zlý. Je to vlastne podarený telefón s veľmi dobrým fotoaparátom, funkciami a extra dobrou výbavou. Prečo sa ale volá Lite a prečo má niektoré parametre lepšie ako klasická S10, nám nie je jasné.

samsung galaxy s10 lite

V každom prípade Samsung si splnil povinnosť mať v portfóliu model Lite tak, ako to majú aj iní výrobcovia a vy máte nespornú výhodou v tom, že máte na výber ďalší smartfón od Samsungu. Snáď si ešte dokážete vybrať, najmä ak sa o slovo hlási čoraz lepšie dimenzovaná základná séria Galaxy A.

Cena: 649 EUR

Zapožičal: Samsung

Prečítajte si aj:

Ako sa opravuje telefón Samsung Galaxy S10 v autorizovanom servise? Doplnené o ceny opráv (VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.