Syntetický výkon oboch procesorov je vyrovnaný, avšak v reálnom používaní má Snapdragon stále navrch.

Jedna z hlavných otázok roka 2024 znie, či sa Samsungu podarilo vyrobiť procesor Exynos, ktorý je plnohodnotnou alternatívou k čipu Snapdragon 8 Gen 3. Dôvodom je fakt, že kórejský výrobca sa opäť rozhodol predávať v Európe svoje vlajkové lode s dvoma procesormi. Modely Galaxy S24 a Galaxy S24+ poháňa procesor Exynos 2400, najlepšie vybavený model Galaxy S24 Ultra využíva procesor Snapdragon 8 Gen 3.

Na internete sa objavilo niekoľko porovnaní oboch procesorov, pričom jedno z doteraz najlepších videí publikoval The Tech Chap. Ten vo videu porovnáva Exynos 2400 s procesorom Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy v syntetických testoch (benchmarky ako AnTuTu, Geekbench a ďalšie), ale aj v rámci bežného používania – hrá hry, renderuje video, používa nové funkcie umelej inteligencie:

Pokiaľ vás zaujíma iba výsledok, tak Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy je vo výsledku lepší procesor a to aj napriek tomu, že z hľadiska herného výkonu mal Exynos mierne navrch – telefón Galaxy S24+ však bol počas hrania o pár stupňov teplejší. Oba procesory sú z hľadiska výkonu zrovnateľné v syntetických testoch a aj v rámci používania umelej inteligencie Galaxy AI v telefónoch série Galaxy S24.

Asi najväčším prekvapením porovnávacieho videa je renderovanie videa. Ak na telefóne striháte video, ktoré potom renderujete, Galaxy S24 Ultra to zvládne 3× rýchlejšie ako Galaxy S24+ s Exynosom. V prípade S24+ bol dokonca celý operačný systém následne zasekaný a pomohlo iba reštartovanie telefónu. Pravdepodobne šlo o nejaký bug, keďže situácia sa pri ďalšom totožnom teste už nezopakovala.

Porovnávacie video tiež naznačuje, že Snapdragon 8 Gen 3 má lepšiu optimalizáciu z hľadiska spotreby energie. Po skončení testovala mala S24 Ultra 49 % zostávajúcej batérie, v prípade S24+ to bolo 38 %. Oba telefóny majú mierne odlišné batérie (5000 mAh vs 4900 mAh). Z objektívneho hľadiska by bolo najférovejšie porovnanie smartfónu Galaxy S24+ vo verzii s procesorom Exynos aj Snapdragon, avšak to je aktuálne takmer nerealizovateľné.

Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra

Zdroj: The Tech Chap

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit