Telefón Galaxy S8 by mal byť veľkým návratom Samsungu na primát najlepšieho výrobcu smartfónov na svete. Má pritom čo robiť, napraviť si pošramotené meno je veľká námaha. Ale všetko zlé je na niečo dobré a už teraz prenikajú správy o tom, že Galaxy S8 by mal byť telefón, aký ešte svet nevidel.

galaxys8vizia_nowat

Predovšetkým jeho displej má byť od okraja po okraj, príde so 4K rozlíšením a kamerou s dvoma objektívmi. Procesorom bude Exynos 8895 pre Európu a Qualcomm Snapdragon 830 pre USA a Južnú Kóreu. K tomu portu USB-C, až  6 GB RAM a grafický čip ARM Mali-G71. Údajne sa objaví s dvoma veľkosťami displeja, oba však v edge dizajne so zakrivenými hranami  displeja. Tlačidlo Home a snímač odtlačku prsta sa presune do telefónu, pod displej.

The Investor tvrdí, že plocha displeja k celkovej prednej ploche Galaxy S8 bude viac ako 90 %. Telefón pritom príde na trh budúci rok. Pripomeňme, že väčšina súčasných telefónov má pomer plochy displeja k ploche prednej strany telefónu okolo 80 %.

To, že displej bude úplne bez viditeľných rámčekov sa pozitívne prejaví na zážitku z virtuálnej reality. Pre telefón Galaxy S8 tak Samsung pripraví špeciálne okuliare pre virtuálnu realitu a bude sa údajne dať použiť aj s okuliarmi Google Daydream VR.

Samsung však nebude prvý, kto príde s displejom typu od hrany k hrane. Xiaomi Mi MIX má 6,4-palcový IPS LCD displej bez rámčekov a pomer obrazovka-telo je tu až 91,3 %. Keramická čierna verzia Xiaomi Mi MIX so 4 GB RAM, 128 GB pamäti a podporou pre DualSIM sa už dá predobjednať za cenu 669 USD.  Napr. predná kamera na Xiaomi Mi MIX je umiestnená v spodnej časti prednej strany telefónu, keďže v hornej časti nie je pre ňu dostatočný priestor. Apple tiež predstaví na jeseň budúceho roka iPhone 8 pravdepodobne s dizajnom displeja od hrany k hrane.

Podľa zdroja The Investor výskumníci v divízii Samsung Display tiež pracujú na tvorbe VR zariadenia s používateľsky ohybným displejom, ktorý si tak používatelia budú môcť prispôsobiť podľa vlastných potrieb.

Telefón Galaxy S8 sa údajne predstaví na výstave MWC v Barcelone 26. februára 2017, kde samozrejme budeme prítomní a prinesieme podrobnú správu.

Viac o telefóne Galaxy S8 a jeho virtuálnej asistentke:

Samsung Galaxy S8 údajne dostane vlastnú virtuálnu asistentku

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.