Na predstavenie telefónov Samsung Galaxy S8 a S8+ sme cestovali do Londýna spolu so skupinou youtuberov a partnerov firmy Samsung.

Predstavenie sa konalo súčasne v New Yorku a v Londýne, časový posun to totiž umožňoval. Samsung si pritom za hlavné miesto predstavenia svojej vlajkovej lode tentoraz nevybral konferenciu MWC v Barcelone, ale Spojené štáty. Ako iste viete, práve tu sídli jeho hlavný konkurent (ale aj obchodný partner) – spoločnosť Apple.

Ako sme videli zo satelitného prenosu, centrum New Yorku bolo kompletne odeté do modrej farby a reklamy na nový Samsung boli po celom Manhattane. V Londýne to bolo o niečo menej pompézne. Prvú časť predstavenia, keď nový telefón predstavoval prezident mobilnej divízie, DJ Koh, sme mali spoločnú, neskôr už bol program samostatný a mierne prispôsobený európskym podmienkam.

Takto to vyzeralo v deň predstavenia Galaxy S8 na námestí Times Square v New Yorku

Samsung Galaxy S8 je telefón, do ktorého dal výrobca všetko, čo mohol, teda s výnimkou pera. To si Samsung zachoval pre telefóny s prívlastkom Note. Zdá sa, že Samsung toto označenie pre telefóny s perom zachová.

Hlavné vylepšenia

Galaxy S8 tak prichádza na svet naozaj ako nová éra smartfónov, na prvý pohľad tu vidieť tzv. nekonečný displej. To by však bolo málo, Galaxy S8 je revolučný aj zvnútra a bude centrom inteligentnej domácnosti, pričom má prepájať svet zariadení a služieb. Samsung viackrát počas prezentácie pripomenul, že Galaxy S8 vidí ako vstupnú bránu do úplne nového sveta mobilnej komunikácie. Tak uvidíme.

Takto vyzerá Samsung Galaxy S8 v exkluzívnej modrej farbe

Výrobca si samozrejme poriadne premyslel, ako to bude tentoraz s použitou batériou a nenechal nič na náhodu. A pre Galaxy S8 a S8+ už existujú okuliare pre virtuálnu realitu a samozrejme množstvo puzdier. Prístup do telefónu sa teraz dá riešiť cez PIN, obrazový vzor, odtlačok prsta, rozpoznanie očnej sietnice, ale po novom aj cez rozpoznanie tváre.

Klasické pamätanie si PIN-u je tu už naozaj skôr zo starej školy, Samsung čoraz viac spolieha na biometrickú autentifikáciu. Práve rozpoznanie cez očnú sietnicu alebo rozpoznanie podoby tváre je tou správnou kombináciou medzi pohodlím používateľa a bezpečnosťou.

V zadnej časti je kamera, snímač odtlačku prsta a snímač tepu

Asi najdiskutovanejším prvkom nových telefónov bolo premiestnenie snímača odtlačku prsta dozadu vedľa kamery. Z prednej časti musel tento snímač ustúpiť kvôli ušetreniu miesta pre displej. To kritizovali pri prvom predstavení viacerí naši čitatelia. Po našich prvotných testoch si myslíme, že sa na to bude dať rýchlo zvyknúť. Osobne ale prejdeme na prihlásenie sa do telefónu pomocou rozpoznania očnej sietnice.

V prípade Galaxy S8 môžete použiť viaceré spôsoby odomknutia telefónu

Pomerne prekvapivo DJ Koh predstavil spoluprácu s firmou Google, s ktorou úzko pracuje na nových službách a tiež na prispôsobení Google služieb zmeneným pomerom strán na displejoch Galaxy S8 a S8+ – zhruba 2:1.

Tieto nové telefóny podľa prezidenta mobilnej divízie vznikli hlavne na základe spätnej väzby od používateľov, ako má vlastne súčasný mobilný telefón vyzerať. Ľudia si želajú veľký displej, ale pritom sa má telefón pohodlne držať v ruke. A niečo takéto sa dá urobiť zmenou pomerov strán displeja, podobne ako to urobil LG pri svojom modeli G6.

Na spodnej časti je USB-C port na nabíjanie, ďalej reprodutor a jack na pripojenie slúchadiel

Galaxy S8 tak prináša úplne nový „form faktor“, pričom väčšina prednej plochy je teraz venovaná samotnému displeju. Prepojovacím portom je USB-C a tento port sa použije aj pri ďalších telefónoch Galaxy. Domnievame sa, že Galaxy S8 a S8+ patrí v súčasnosti k telefónom s úplne najlepším pomerom plochy displeja k celkovej prednej ploche telefónu. Displej je zakrivený na oboch bočných rohoch tak, že vlastne nevidíte, kde končí.

Sklo totiž plynulo prechádza do hliníkového tela telefónu. Preto sa aj nazýva nekonečný (tzv. infinity display). Po tom, ako sme držali tento telefón v ruke, potvrdzujeme, že sa naozaj veľmi dobre drží a pritom pôsobí, že je menší než v skutočnosti je.

Takto vyzerá nekonečný displej na Galaxy S8 a S8+)

Samsung tak predstavil dva modely generačne úplne nového telefónu, na rozdiel od minulosti to už nie je plochý a zakrivený displej, ale oba majú zakrivené hrany. Líšia sa len veľkosťou uhlopriečky – Galaxy S8 má uhlopriečku 5,8 palca a Galaxy S8+ má uhlopriečku 6,2 palca. Zakrivené sú pritom nielen bočné hrany, ale aj rohy telefónu a Samsung realizoval množstvo testov, ktoré potvrdili, že telefón je takto viac odolný voči poškodeniu pri páde na zem.

Galaxy S8 a Galaxy S8+ sa práve prvýkrát ukázal na predstavení v Londýne

Ako sme sa dozvedeli, každý komponent v telefóne (s výnimkou displeja) je teraz menší ako bol v minulosti, preto môže byť aj plocha displeja čo najväčšia. Samsung odstránil nielen bočné hrany, ale podstatne zúžil hornú a dolnú hranu tela. Na veľkom displeji potom nemusíte toľko rolovať, lebo naraz na displeji vidíte oveľa viac a veľmi dobre sa na ňom sledujú videá. Galaxy S8 je presne prispôsobený na videoprogramy, ktoré prináša napr. Netflix alebo YouTube.

Nový displej použitý v Galaxy S8 a S8+ je nielen väčší, ale je aj bohatší na farby. Galaxy S8 je tak prvý telefón, ktorý dostal od renomovanej UHD Alliance označenie Mobile HDR Premium. Mali by ste tak na jeho displeji vidieť presne tie farby, ako to pôvodne plánoval režisér filmu. Na sledovanie filmov a videoprogramov je navyše prispôsobený aj nový obal, ktorý drží telefón v pozícii pohodlnej na jeho sledovanie napr. vo vlaku alebo v lietadle.

Hľadá sa tlačidlo Home

Ako vidíte zo zverejnených obrázkov, mechanické tlačidlo Home už na tomto telefóne nenájdete. To tlačidlo tu stále je, ale teraz je nahradené plochou citlivou na silu prítlaku. Kombináciou hardvéru a softvéru sa naozaj podarilo dosiahnuť to, že po pritlačení prsta v spodnej časti telefón reaguje podobne ako na stlačenie mechanického tlačidla Home. Táto – na silu prítlaku citlivá časť – je len v spodnej časti displeja, a teda nie na celom displeji. Veríme, že sa rozšírenia na celú plochu dočkáme v ďalšej iterácii Galaxy S telefónov.

Tlačidlo Home je neviditeľné, ale plnohodnotne použiteľné. Takto ostáva viac miesta pre displej

Samsung kompletne prepracoval aj nadstavbu nad operačným systémom Android 7. Jednotlivé ikony majú teraz osobitné farebné označenie, čo určuje ich príslušnosť ku konkrétnej úlohe. To prináša zrýchlenie práce s telefónom. Ako je to konkrétne, to uvidíme pri teste v plnom nasadení.

Ako je to s farbami?

Telefón existuje v piatich farbách – čierna, strieborná, zlatá, modrá a šedá. Na Slovensku bude dostupná čierna a šedá farba, exkluzívne u operátora Orange bude dostupná aj modrá farba (od 1. mája). Pamäťová verzia je tentoraz len 64 GB a tento priestor sa bude dať rozšíriť pomocou microSD karty až o ďalších 256 GB. Kapacita pamäte RAM je 4 GB.

Na Slovensku sa v predaji objaví 28. apríla, pričom predobjednávky už bežia a pri predobjednávke dostanete telefón o 8 dní skôr ako ostatní. Dobrou správou je, že slúchadlá by mali byť iné ako doteraz. Podľa nedávnej akvizície Samsungu by to mali byť prémiové slúchadlá od AKG v cene okolo 100 eur.

Zmenili sa kamery v tomto telefóne?

Smartfón Galaxy S7 používame na fotografovanie so zadnou kamerou aj do nášho magazínu. Galaxy S8 má rozlíšenie zadnej kamery 12 Mpx, podobne ako pri Galaxy S7 aj tu je technológia Dual pixel. Clona je F1.7 plus optická stabilizácia obrazu. K tejto výbave teraz pribudla technológia Multi-frame processor. V rámci nej telefón realizuje tri fotografie z danej scény a z nich vyberie najostrejšiu.

Ďalšie dva zábery sa použijú na ďalšie zníženie šumu vo výslednej fotografii. Navyše, takto pri rýchlych dejoch nestratíte ten najlepší moment pri fotení. Táto technológia funguje za každých svetelných podmienok.

Zadná kamera umožňuje teraz zachytenie rýchlych dejov aj pri nízkej úrovni svetla

Podstatne sa vylepšila aj predná selfie kamera. Tá má teraz rozlíšenie 8 Mpx (F1.7) a disponuje aj možnosťou automatického zaostrenia na tváre. Vyskúšali sme si to priamo pri predstavení a funguje to veľmi dobre.

Predná kamera má teraz rozlíšenie 8 Mpx a využijete aj zaostrenie na tváre

Odolnosť voči vode a batérie

Galaxy S8 a S8+ majú stupeň krytia IP68, môžete ich tak ponoriť do čistej sladkej vody do hĺbky 1,5 metra až na 30 minút a telefónu by sa nemalo nič stať. Galaxy S8 poháňa nový procesor Samsung Exynos 8895 (pre krajiny EMEA vrátane Slovenska), ktorý bol ako prvý na svete vyrobený 10 nm technológiou. Kapacita batérie pri Galaxy S8 je 3000 mAh, v prípade S8+ je to 3500 mAh.

Samsung si dal tentoraz poriadny pozor a teraz používa 8-bodovú kontrolu každej použitej batérie. Nemal by sa tak opakovať problém s batériou, ako to bolo v prípade Galaxy Note 7. Tento kontrolný proces ide pritom ďaleko za štandardy požadované súčasnými predpismi. Batérie podporujú aj bezdrôtové nabíjanie a k týmto telefónom už existujú aj bezdrôtové nabíjačky s meniteľným uhlom náklonu.

Vylepšené aplikácie

Galaxy S8 ďalej rozširuje možnosti S-Health, teda hlavne z hľadiska sledovania počtu krokov alebo spálených kalórií. Budúcnosťou je možnosť poradiť sa s expertom, ako zhodiť nadbytočné kilogramy alebo predĺžiť si dobu života. Všetko samozrejme online, dostupné je to však zatiaľ len v niektorých krajinách.

Novinkou je aj rozhranie Bixby, ktoré predstavuje rozpoznanie hlasu a porozumenie hlasovým povelom. Je to odpoveď Samsungu na hlasové asistentky Apple Siri a Google Assistant. Nahradzuje tak funkciu S Voice, ktorá sa v skutočnosti neujala. Napr. ak chceme znížiť jas displeja na smartfóne, stačí dlho potlačiť tlačidlo Bixby na ľavej strane telefónu a povedať (v angličtine) – Zníž jas obrazovky na 50 %.

Bixby rozpozná v hovorovej reči toto spojenie a nastaví jas na 50 %. Bixby sa môžete tiež opýtať, koľko rokov má Madonna a pod. Ako iste tušíte, so slovenčinou si Bixby zatiaľ nerozumie. Bixby sa pravdepodobne objaví vo všetkých ďalších telefónoch od firmy Samsung.

Samsung Galaxy S8 ako centrum inteligentnej domácnosti

Telefón Samsung Galaxy S8/S8+ je určený aj na ovládanie inteligentnej domácnosti. V rámci internetu vecí funguje služba Samsung Connect a tá umožňuje napr. ovládať klimatizáciu alebo chladničku. Aj pri ovládaní inteligentnej domácnosti sa bude dať využiť technológia Bixby, pričom používateľ len povie telefónu, že si praje napr. teplotu 25 °C.

Samsung tiež predstavil prémiový router – Connect Home, na ktorý sa budete môcť spoľahnúť pri ovládaní prvkov z inteligentnej domácnosti.

Využitie aplikácie Samsung Connect

Okuliare pre VR teraz aj s diaľkovým ovládačom

Ako sme spomenuli, pre Galaxy S8 a S8+ už existujú nové okuliare pre virtuálnu realitu. K tomu ale pribudne aj špeciálny diaľkový ovládač, ktorý sníma pohyb osoby. Tento ovládač je prepojený s telefónom cez Bluetooth a umožňuje vašu interakciu s virtuálnou realitou. Vyskúšali sme si to priamo na predstavení a je to naozaj oživenie virtuálnej reality ako i zrýchlenie pohybu napr. v akčnej hre.

K tomu Samsung predstavil aj úplne novú kameru pre 360° snímanie obrazu. Tá by mala byť kvalitnejšia a hlavne kompaktnejšia v porovnaní s predchádzajúci modelom. Gear 360 (2017) sníma obraz v 4K rozlíšení a tento obraz môžete teraz naživo vysielať na Facebooku alebo na YouTube.

Samsung Gear 360 (2017) predstavuje vylepšenú kameru pre 360° zábery

Samsung DeX

Toto je podľa nás ešte väčšia revolúcia ako samotný telefón Samsung Galaxy S8. Ide o špeciálnu dokovaciu stanicu, ktorá umožňuje využitie telefónu Galaxy S8 a S8+ v podobe počítača. Stačí do tejto dokovacej stanice vložiť telefón a mať ju pripojenú k monitoru, myši a klávesnici.

Do telefónu sa môžete prihlásiť napr. pohľadom (rozpoznanie tváre) a hneď môžete začať pracovať. K dispozícii pritom máte programy ako je Microsoft Word, Excel, PowerPoint, ale je tu aj e-mailový klient a Microsoft Internet Explorer. V prostredí DeX môžete naplno využiť potenciál použitého 10 nm procesora.

Vyskúšali sme otvoriť tu viacero okien (Word, Excel aj PowerPoint) a plynulo medzi nimi prechádzať. Všetko fungovalo plynulo. Vaše dáta sú pritom chránené technológiou Samsung Knox, ktorá je priamo zabudovaná do telefónu Galaxy S8. Navyše, pomocou Amazon WorksSpaces sa môžete prihlásiť aj do vášho domáceho počítača a preniesť si sem napr. doma zabudnuté súbory.

Vyskúšali sme tiež napísať SMS priamo na veľkej klávesnici a je to veľká pomoc pri ich tvorbe. Samsung Dex tak prináša možnosť prepojenia sveta smartfónu a najdôležitejších aplikácií zo sveta operačného systému Windows.

Iste vám napadla analógia s Windows Continuum, riešenie od Samsungu však vyzerá oveľa stabilnejšie. Dex je možné použiť len s telefónmi Galaxy S8 a S8+, s telefónmi A3 a A5 (2017), ktoré sú tiež vybavené portom USB-C sa táto dokovacia stanica nedá použiť.

Pomocou dokovacej stanice Samsung DeX je možné zmeniť Galaxy S8 či S8+ na počítač

Verdikt

Samsung mal čo naprávať potom, ako sa jeho fanúšikovia tešili na vynikajúci Galaxy Note 7. Problém v batérii spôsobil, že si viacerí museli počkať na vlajkovú loď oveľa dlhšie, ako sa plánovalo. Samsung mal teraz len jednu šancu. Podľa nášho názoru ju využil naplno a priniesol aktuálne najvýkonnejší telefón s operačným systémom Android. K tomu pribalil vylepšenú softvérovú výbavu a okamžite spustil aj predobjednávky.

A tie sa aj rozbehli a u nás. Vyzerá to tak, že tento telefón bol prijatý pozitívne. Osobne sa tešíme aj na dokovaciu stanicu DeX, ktorá vyzerá byť dobre použiteľná v praxi. Všetko si samozrejme vyskúšame a prinesieme kompletnú recenziu s našimi osobnými skúsenosťami.

Hlavné predstavenia v kocke

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.