Nových tabletov, ktoré sú v jadre iba tablety a nesnažia sa nahradiť notebooky, je čoraz menej. Je to trend, ktorý sa už v blízkej dobe asi nezmení. Niektorí výrobcovia vyhlasujú, že sa budú špecializovať iba na väčšie displeje (10 palcov a viac), v prípade ostatných spoločností očakávame výrazne menšie tempo uvádzania nových zariadení na trh. Samsung však začal predávať nový 7-palcový tablet.

Kórejský výrobca ide týmto krokom proti prúdu. Trh s tabletmi sa zmenšuje, čo je pochopiteľné. Trh je nasýtený a aby toho nebolo málo, veľké telefóny sa tešia čoraz väčšej popularite. Situáciu zachraňujú konvertibilné tablety so systémom Windows 10, ktorým sa venujeme v samostatnom článku. Je fakt, že s klasickými 8-palcovými tabletmi sme sa počas minulého roka prakticky nestretli a ak bolo nejaké zariadenie menšie, automaticky ho výrobca prezentoval ako phablet. Aj keď malo uhlopriečku 7 palcov. O to prekvapujúcejšie je uvedenie 7-palcového Galaxy Tab A od Samsungu.

samsung_3_vyd2016_2_nowat

Toto zariadenie sa predáva za 149 eur pre Wi-Fi verziu a 209 eur v prípade LTE modelu. My sme testovali drahšiu verziu, ktorá funguje aj ako telefón. Ponúka všetky funkcie, ako je telefonovanie a posielanie správ. V prípade Wi-Fi verzie nejde o najlacnejšie zariadenie na trhu. Na lídra neašpiruje ani z hľadiska pomeru cena/výkon. Pri pohľade na aktuálny trh, podobne vybavený tablet kúpite aj za menej peňazí. ASUS má v ponuke 7-palcový ZenPad s 2 GB RAM za 130 eur. Ak vám stačí 1 GB operačná pamäť, za necelých 90 eur si kúpite 8-palcový tablet od Alcatelu. V tomto prípade je už ušetrenie znateľné a rozdiel kvality používateľského zážitku je malý. V prípade LTE modelov je ponuka slabšia, ale za rovnakú cenu kúpite napr. 10-palcové Lenovo.

Nový Galaxy Tab A 7.0 v porovnaní s vyššie spomenutými modelmi neprináša niečo prelomové. Tým netvrdíme, že je zbytočne drahý, ale pokiaľ chcete ušetriť peniaze, môžete. Výsledný používateľský zážitok je viac-menej totožný, Samsung sa od zvyšku odlišuje najmä najdlhšou výdržou batérie. V tomto smere výrobcu chválime, 9 hodín a 10 minút je z hľadiska testu PCMark vynikajúci výsledok. Výborná je aj celková kvalita konštrukcie, ale nedá sa povedať, že by bol rozdiel oproti konkurencii výrazný.

samsung_4_vyd2016_2_nowat

Tablet od Samsungu je vybavený 7-palcovým displejom s rozlíšením 1280 × 800. Výrobca použil IPS panel, jeho kvalita je štandardne výborná z hľadiska zobrazovania farieb. Dobré sú aj pozorovacie uhly. Podsvietenie displeja je v určitých častiach nerovnomerné, všimnete si to iba pri zobrazení čiernej. Procesor je Spreadtrum SC7731 so štyrmi jadrami a frekvenciou 1,5 GHz v prípade LTE verzie. Wi-Fi model má pomalší procesor s frekvenciou 1,3 GHz. Výbavu v oboch prípadoch dopĺňa operačná pamäť o veľkosti 1,5 GB a 8 GB úložisko. Reálne máte k dispozícii 4,3 GB úložiska, s čím sa dá fungovať. V prípade tohto tabletu výrobca neočakáva, že si budete inštalovať veľké hry a multimédiá si môžete uložiť na microSD kartu.

SM-T285NZWAXSK-51-2_vyd2016_2_nowat

Galaxy Tab využíva operačný systém Android 5.1.1 s nadstavbou TouchWiz. Tá funguje dobre, nemali sme problémy s tým, že by spomaľovala reakcie systému. Pri používaní tabletu využijete aj režim dvoch okien, čo sa niekedy hodí. Pomalší procesor sa však prejavil pri prezeraní niektorých webových stránok, reakcie na dotyk boli s miernym oneskorením. V tomto smere sme očakávali o trochu lepšiu prevádzku. Dodajme, že tablet má pomer strán 16:9, minuloročné modely Galaxy Tab E a Galaxy Tab S mali pomer strán 4:3.

vysledky_sam_taba_tab2_nowat

vysledky_sam_taba_tab1_nowat

Verdikt

Samsung Galaxy Tab A 7.0 je štandardný, avšak konštrukčne kvalitne spracovaný 7-palcový tablet. Cena mohla byť o trochu nižšia alebo výkon o trochu vyšší, voči hardvérovej výbave máme pripomienky. Výdrž batérie je hlavnou výhodou tohto modelu. Faktom však ostáva, že v porovnaní s lacnejšími modelmi konkurencie chýba Samsungu nejaké poriadne eso v rukáve. V prémiovom segmente si vie výrobca obhájiť vyššiu cenu, v tejto kategórii to bude mať veľmi ťažké. Jednoducho, podobný používateľský zážitok dostanete aj za menej peňazí a v tejto cenovej rovine je možné nájsť aj lepšie vybavené zariadenia. Platí to hlavne pre Wi-Fi model s cenovkou 149 eur, ale možno to taktiež aplikovať pre LTE verziu. Aj napriek slabšej ponuke trhu.

Cena: 209 EUR
Zapožičal: Samsung

Hodnotenie
+ Výdrž batérie
+ LTE verzia funguje ako telefón
+ Režim dvoch okien
– Vyššia cena
– Malé úložisko
– Pomalšie reakcie

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit