Doteraz najlepší Android tablet v roku 2020.

Samsung oficiálne predstavil svoje vlajkové tablety. Nazývajú sa Galaxy Tab S7 a S7+ a odlišujú sa najmä veľkosťou a typom displeja. Základný model Galaxy Tab S7 ponúka 11-palcovú LTPS obrazovku, Tab S7+ dostal do výbavy až 12,4-palcový AMOLED displej. V oboch prípadoch je obnovovacia frekvencia 120 Hz.

Tablet Galaxy Tab S7+ máme v redakcii k dispozícii na testovanie a v tomto článku prinášame prvé dojmy. Je zrejmé, že Samsung sa snaží konkurovať najmä iPadu Pro a základnou otázkou tak ostáva, ako sa mu to darí.

Samsung Galaxy Tab S7+

Jednu vec treba pripomenúť hneď na úvod. Android tablet a ani iPad nie je náhrada za notebook. Tieto zariadenia ponúkajú funkcie, ktoré sú zamerané na produktivitu, avšak na niektoré typy úkonov sa najlepšie hodí notebook či tablet so systémom Windows. Na druhej strane, Galaxy Tab S7+ a rovnako aj iPad Pro majú funkcie a vlastnosti, ktoré môžu byť prínosom pre určitý segment používateľov.

Už pri prvom zapnutí tabletu je jasné, že 12,4-palcový displej s rozlíšením 2800 × 1752 pixelov bude hlavným lákadlom Galaxy Tabu S7+. Displej podporuje viacero HDR formátov vrátane HDR10+ a vďaka veľkej zobrazovacej ploche na ňom výborne vyniknú videá z YouTubu, Netflixu a ďalších služieb. V kombinácii so štyrmi reproduktormi AKG ponúka tablet špičkový zážitok pri konzumácií multimediálneho obsahu.

Samsung Galaxy Tab S7+

Kupovať si tablet za 900 eur, resp. za 1100 eur v prípade 5G verzie, iba na sledovanie videí, je však pre mnohých ľudí drahá zábava a preto sa Samsung snaží zaujať funkciami, ktoré sú určené pre tvorcov obsahu a produktívnymi vlastnosťami. Súčasťou balenia je dotykové pero S Pen, ktoré podporuje prepojenie cez Bluetooth pre ovládanie gestami či vzdialenú spúšť fotoaparátu.

Používanie pera ponúka dobrý zážitok, odozva je minimálna a pri písaní či kreslení sme mali z hľadiska plynulosti pocit, že píšeme na papier. Na tablete sme mali položenú dlaň, ktorú tablet nevnímal, ale to je už štandardná funkcia. Samsung kladie na používanie dotykového pera veľký dôraz a jeho nadstavba One UI je vybavená viacerými praktickými funkciami, ktoré využívajú potenciál dotykového pera. Nakoľko budú tieto funkcie prínosom, to ukáže až dlhodobé používanie. Ide však o subjektívnu preferenciu.

Samsung Galaxy Tab S7+

Dotykové pero je možné magneticky nabíjať a prichytiť ho na chrbát tabletu, vedľa zadného fotoaparátu. Toto riešenie nám nepríde príliš pohodlné z hľadiska prenášania, avšak v kombinácii s oficiálnym ochranným obalom dáva zmysel. Ten chráni pero, aby ste si ho pri prenášaní nepoškodili alebo aby vám neodpadlo z tabletu. Pri používaní môžete prichytiť pero aj na hornú hranu, v jej pravej časti.

Z hľadiska kreslenia je treba spomenúť aplikáciu Clip Studio Paint, ktorá je predinštalovaná priamo v tablete a ponúka 6-mesačné prémiové predplatné zadarmo. Chválime, že sa Samsung snaží aj takýmto spôsobom zmenšovať rozdiel v ponuke softvéru pre iPadOS a pre Android, pretože práve softvér môže byť rozhodujúci pri výbere nového tabletu na kreslenie.

Samsung Galaxy Tab S7+

Čo sa využitia tabletu pri práci týka, Galaxy Tab S7+ je navrhnutý na používanie v režime na šírku. Vzhľadom k jeho rozmerom to dáva zmysel, používanie na výšku je trochu ťažkopádne. Tomu zodpovedá aj umiestnenie 8 Mpx prednej kamery.

12,4-palcový displej ponúka dostatočne veľkú zobrazovaciu plochu na používanie až troch aplikácií súbežne. Osobne preferujeme mať dve aplikácie v režime rozdelenej obrazovky, vtedy sa optimálne využije potenciál displeja. Na rýchle prepínanie sa medzi aplikáciami je určený pravý bočný panel a treba povedať, že z hľadiska multitaskingu sa Galaxy Tab S7+ približuje iPadom.

Samsung Galaxy Tab S7+

K dispozícii je takisto pracovný režim DeX, ktorý premení tablet na jednoduchý počítač s desktopovým rozhraním a Android aplikáciami. V tomto režime môžete mať súbežne otvorených viacero aplikácií v oknách. Samotný dizajn Android aplikácií však trochu limituje pohodlnosť pri práci – operačný systém je v tomto smere stále pohodlnejší.

Ako záložné riešenie na prácu nie je DeX zlý. Najnovšie je k dispozícii aj v bezdrôtovej verzii. Môžete ho teda bezdrôtovo premietať z tabletu do inteligentného televízora.

Samsung Galaxy Tab S7+

Dodajme, že tablet poháňa procesor Snapdragon 865+, ktorý je dostatočne výkonný aj pre náročnejší multitasking. 5G verzia ponúka 8 GB RAM a 256 GB úložisko, k dispozícii je slot na microSD kartu až do 1 TB. Batéria má kapacitu 10 090 mAh. A hoci tablet podporuje 45 W nabíjanie, v balení nájdete 15 W nabíjačku.

V testovaní tabletu pokračujeme a ďalšie informácie prinesieme v tlačenom vydaní magazínu TOUCHIT.

Samsung Galaxy Tab S7+

Galaxy Tab S7+: Prvé dojmy tvorcu obsahu

Tablet Galaxy Tab S7+ sme v rámci krátkodobého testovania požičali Merine, ktorá používa iPad Pro na kreslenie. Jej tvorbu si môžete pozrieť na Instagrame @merinaart a je aj tvorcom obrázku, ktorý vidíte na ilustračných fotografiách tabletu k článku.

Merina subjektívne preferuje dotykové pero Apple Pencil, s ktorým sa jej kreslí pohodlnejšie aj kvôli väčším rozmerom a na pocit odolnejšej konštrukcii. Na iPade používa na kreslenie aplikáciu Procreate, tá nie je pre Android k dispozícii. Aplikáciu Clip Studio Paint doteraz nevyužívala, avšak pozná iných tvorcov, ktorí pracujú v tomto programe.

Hodina kreslenia na Galaxy Tab S7+ je pomerne krátky čas, ale počas neho nenašla vlastnosť, v ktorej by tablet od Samsungu vyčnieval nad iPadom Pro.

Cena: 899 eur (Wi-Fi), 1099 eur (LTE)

Zapožičal: Samsung

Technické špecifikácie:

 Galaxy Tab S7Galaxy Tab S7+
RozmeryTablet253.8(W) x 165.3(H) x 6.3 mm

498 g (Wi-Fi), 500 g (LTE), 502 g (5G)

285.0(W) x 185.0(H) x 5.7 mm

575 g (Wi-Fi, LTE, 5G)

BLE

S Pen

Dĺžka: 147 mm *, Priemer: 8,2 mm **, Hmotnosť: 8 g

*Dĺžka zahŕňa hrot pera. ** Maximálny priemer

Displej11”*

2560×1600 (WQXGA) LTPS TFT, Obnovovacia frekvencia až 120 Hz

12,4”*

2800×1752 (WQXGA+)

Super AMOLED,

Obnovovacia frekvencia až 120 Hz

* Merané uhlopriečne ako plný obdĺžnik bez zohľadnenia zaoblených rohov. Skutočná plocha je vďaka zaobleným rohom menšia.
Operačný systémAndroid 10
Procesor7 nm 64-bit Octa-Core Processor

3.0 GHz (Maximálna rýchlosť) + 2.4 GHz + 1.8 GHz

Pamäť*6 GB + 128 GB / 8 GB + 256 GB (5G verzia S7+), microSD** až 1TB

* Môže sa líšiť v závislosti od modelu, farby, trhu a operátorovi.

Skutočné dostupné úložisko sa môže líšiť v závislosti od predinštalovaného softvéru.

** MicroSD karta sa predáva samostatne.

FotoaparátZadný

13MP (hlavný) + 5MP (ultra široký) + Flash

Predný

8MP Selfie

ZvukQuad Speakers od AKG, Dolby Atmos®
KonektivitaUSB-C 3.2 Gen 1 (DP Out)
SenzoryAkcelerometer, kompas, gyroskop, geomagnetický senzor, Hallov senzorAkcelerometer, kompas, gyroskop, geomagnetický senzor, Hallov senzor,
Sieť5G*, LTE**, Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax), Wi-Fi Direct, Bluetooth® v 5.0

* 5G služby sú podporované len v 5G sieťových umiestneniach. Vyžaduje optimálne pripojenie 5G. Skutočná rýchlosť sa môže líšiť v závislosti od trhu, operátorovi a užívateľskom prostredí..

** Dostupnosť sa môže líšiť podľa trhu.

Batéria*8,000mAh (45W Super Fast Charging podporované**)10,090mAh (45W Super Fast Charging podporované**)
* Typická hodnota testovaná v laboratórnych podmienkach. Typická hodnota je odhadovaná priemerná hodnota vzhľadom na odchýlku kapacity batérie medzi vzorkami testovaných podľa normy IEC 61960.

** Nabíjačka pre 45W a 25W sa predáva samostatne.

Biometrická autentifikáciaOdtlačok prsta na boku zariadenia Odtlačok prsta na displeji
Príslušenstvo*S Pen (BLE, Inbox)**, Book Cover, Book Cover Keyboard

* Príslušenstvo je možné zakúpiť samostatne.

** S Pen sa taktiež predáva samostatne. Dostupnosť sa môže líšiť podľa trhu.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit