Skladací telefón s ohybným displejom Galaxy Z Fold4 sme už predstavili priamo pri jeho premiére. Teraz je čas na prvé skúsenosti s ním.

Kompaktnejšie rozmery

Aktuálne používame Z Fold4 ako náš hlavný telefón a áno, teba si zvyknúť na to, že je to hrubší telefón ako býva zvykom. Voči Galaxy Z Fold3 je kratší o 3,1 mm a jeho predný displej (ten ktorý vidíte v zatvorenom stave) je širší o 2,7 mm. Mali sme možnosť postaviť oba telefóny vedľa seba a vtedy tieto rozdiely zaregistrujete. Je to pozitívna zmena, lebo sme si zvykli tak 60 % vecí vybavovať na prednom displeji a telefón zbytočne neotvárať.

Galaxy Z Fold4Zdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy Z Fold4 a jeho displeje tesne pri sebe

Vylepšený vnútorný displej

Aj vnútorný displej je vylepšený, jeho opakovacia frekvencia je od 1 do 120 Hz (predtým u Z Fold3 od 10 do 120 Hz) a to pre vás ako majiteľa Z Fold4 znamená pri zobrazovaní statického obsahu na displeji dlhšiu výdrž na batériu. Kapacita batérie sa nezmenila, je to stále 4400 mAh, Z Fold4 má ale efektívnejší a výkonnejší 4 nm procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen. 1. Znamená to opäť dlhšiu dobu prevádzky na batériu ale aj dostatok výkonu pre umelú inteligenciu. Vnútorný displej má stále uhlopriečku 7,6 palca ale je teraz viac „štvorcový“ ako pri Z Fold3. Na šírku sa displej rozrástol o 3 mm. Hmotnosť telefónu klesla na 263 gramov. Telefón je plne odolný voči vode, nie však voči prachu. Na priamom slnečnom žiarení je skutočne vidieť vylepšenie zobrazovania údajov na Z Fold4 v porovnaní so Z Fold3. Pozrite si to vo videu, kde sme preverovali aj odolnosť voči vode.

Galaxy Z Fold4Zdroj: TOUCHIT.sk
Predný displej na Galaxy Z Fold4

Výdrž na batériu

Áno, voči Z Fold3 je tu zlepšenie asi o 10 % na dobe, po ktorú vám vydrží bežať na batériu Fold4. Rovnako však platí, že ak nabijete telefón ráno na 100 % a večer pôjdete na akciu, kde si chcete v pokoji aj fotiť, budete ho poobede radšej nabíjať. Nabíjanie je rovnako rýchle ako v minulosti, tu nie je žiadna zmena. Nabíjačka nie je súčasťou dodávky, tu nájdete len prepojovací kábel.

Fotografovanie

Umelú inteligenciu nájdete v Z Fold4 všade – hlavne však pri vylepšení fotografií a videí. Samotné fotoaparáty sú pritom hlavným zlepšením tejto verzie skladacieho telefónu. Hlavný fotoaparát má 50 Mpx a snímač je dualpixel, čo znamená veľmi dobré fotografie. Môžete s ním robiť aj nočné fotky a konštatujeme, že Z Fold4 robí veľmi dobré snímky v noci. Iný je aj teleobjektív, hoci sa znížili rozlíšenie z 12 MPx na 10 MPx pribudlo tu 3-násobné optické priblíženie, čo pri Z Fold3 viditeľne chýbalo.

Galaxy Z Fold4Zdroj: TOUCHIT.sk
Zadné fotoaparáty na Galaxy Z Fold4

Celkovo má Z Fold4 fotografickú výbavu takú, ako nájdete v Galaxy S22+ (teda nie S22 Ultra) a to veľmi chválime. Okrem troch objektívov vzadu máme ešte prednú selfie kameru 4 MPx v hlavnom veľkom displeji (tú sa Samsung snažil ešte lepšie ukryť pri prezeraní obsahu na displeji) a ďalšiu kameru vo vonkajšom displeji. Celkovo sa teraz dá Z Fold4 použiť pri tvorbe obsahu, ktorý obsahuje aj kvalitné fotografie vytvorené týmto telefónom.

Multitasking

Z hľadiska softvéru bol vylepšený multitasking pomocou špeciálneho panelu Task bar (panel úloh). Multitaskingu sa v prípade Z Fold4 budeme venovať osobitne v samostatnom článku na TOUCHIT.sk.

Kde je Achillova päta?

Je to jednoznačne v aplikáciách. Pre niektoré aplikácie stále platí, že ich výrobca neprispôsobil vlastnosti aplikácie možnostiam tohto telefónu a je to potom tak trochu nevyužitý potenciál. Prispôsobenie je možné vidieť napr. v prípade zabudovaných aplikácií ako je napr. Fotoaparát, ale taktiež pri YouTube alebo Google Duo. Máte vtedy obrazovku s obsahom na jednom displeji a možnosti ovládania aplikácie na druhom displeji, pričom Z Fold4 máte položený na stole v tvare písmena L. To je ideálna poloha na prácu alebo zábavu.

Galaxy Z Fold4Zdroj: TOUCHIT.sk
Práca s Galaxy Z Fold4 a zadávanie odtlačku prsta

Ceny, bonusy a predobjednávky

Galaxy Z Fold4 stojí v závislosti na pamäťovej verzii od 1799 eur za 256 GB verziu vyššie. Pri stále platnej predobjednávke dostanete bonus 400 eur, ak vrátite telefón značky Samsung, Apple alebo Huawei. Inak pri vrátení telefónu inej značky 300 eur (vrátený telefón sa musí dať zapnúť, inak môže byť ľubovoľne poškodený). K tomu je ešte výkupná cena telefónu, ktorá je závislá od jeho typu, stavu a mieri poškodenia. V ideálnom prípade ak by ste vracali napr. nepoškodený Apple iPhone 13 Pro Max, dostanete sa k cene telefónu Z Fold4 na hodnote 624 eur.

Páči sa nám

  • Kompaktnejšie rozmery
  • Lepší vnútorný displej
  • Viac výkonu a rýchlejšia práca
  • Vylepšený multitasking
  • Kvalitnejšie fotky

Nepáči sa nám

  • Zlom v mieste pántu displeja je stále cítiť
  • Aplikácie tretích strán ešte nepodporujú všetky možnosti Galaxy Z Fold4

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.