Najnovšie smartfóny od Samsungu už túto ochranu majú.

Ide o sériu zariadení Galaxy S23 a postupne sa dostane aj do starších modelov. Výrobca chráni svoje smartfóny cez technológiu Samsung Knox a teraz pridáva ďalšiu ochranu proti neviditeľným hrozbám a obrázkom, na ktoré vôbec netreba kliknúť. Ide o nový typ útoku, na ktorý výrobca reaguje preventívne a ochranu sprístupnil pod názvom Samsung Message Guard.

Tá je založená na predikovaní potenciálnych hrozieb, ktoré sa šíria prostredníctvom v správach. Stačí, že sa zobrazí vo vašom smartfóne a útočník môže spustiť nežiaduci kód, ktorý sprístupní vaše dáta. To všetko bez jediného ťuknutia na displej vášho smartfónu. Ochrana zatiaľ funguje v SMS aplikácii od Google a Samsungu. V budúcnosti sa plánuje rozšírenie na ďalšie aplikácie tretích strán.

samsung message guardZdroj: Samsung

Výrobca zároveň dodáva, že zatiaľ neeviduje prípady, kedy by používatelia jeho smartfónov boli zdiskreditovaní takýmto škodlivým kódom. Avšak je to jedna z možností, ako sa k nim útočníci môžu dostať, a preto ide o preventívnu reakciu.

Technológia kontroly je založená na tzv. sandboxe, to znamená virtualizovanom prostredí oddelenom od hlavného systému. Rizikový kód alebo potenciálne nebezpečenstvo, ktoré je potrebné preskúmať, sa spustí na takzvanom pieskovisku, kde nebude mať dosah na reálne funkcie telefónu.

Počas tohto testovacieho spustenia, ktoré môže zabrať menej ako sekundu, sa preverí dosah škodlivého kódu, respektíve dosah prijatej prílohy na prostredie smartfónu a zistí sa, či nenastal neželaný pokus o prístup k funkciám hardvéru alebo systému.

Na podobnom princípe funguje aj kontrola antivírusovými aplikáciami na bežných počítačoch. V prípade neznámych kódov ich antivírus povolí spustiť, avšak virtualizuje ich do vlastného chráneného rozhrania a sleduje, čo bude daný kód vykonávať.

Novinka je aktivovaná automaticky a tvorí neoddeliteľnú súčasť rozhrania smartfónu. Netreba ju nejakým spôsobom aktivovať ani nastavovať a beží bez potreby interakcie s používateľom. Kontrola prebieha v reálnom čase a takže nemalo by dochádzať k spomaľovaniu aplikácií.

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.