Ide o skutočne vkusný doplnok nielen ku QLED televízorom.

Soundbary už nemusíme vnímať ako určitú formu luxusu. Dnešné moderné televízory majú síce zvuk celkom dobrý, ale to znamená, že je iba priemerný. Soundbary radu Q od Samsungu toho ponúkajú v oblasti výbavy skutočne veľa a vyznačujú sa predovšetkým skvelým zvukom a funkciami, ktoré poslucháča doslova pohltia. To sa stalo aj nám pri testovaní.

Samsung HW-Q800T

So zvukom HW-Q800T sme boli počas testovania spokojní. Zvuk vynikal čistotou a dobrým dynamickým podaním v celom zvukovom spektre, dokonca aj pri počúvaní “ťažkej” hudby, akou je moderný technický metal, ale ešte viac nás potešil zvukový prejav pri jazze. Pri ňom bolo počuť každú vibráciu, drevnatú atmosféru a doslova sme mali pocit, že sedíme pri veľkom kontrabase, ktorý jemne rozochvel struny “rytmičáka”. Jednoducho zážitok.

Po stránke konektivity je možné sa k soundbaru pripojiť prostredníctvom Bluetooth, ale aj cez Wi-Fi (Spotify Connect). Pokým pri prvej možnosti je zvuk ovplyvnený aj ekvalizérom, napríklad smartfónu, tak v prípade Wi-fi pripojenia je zvuk možné nastaviť priamo na soundbare. Pri tejto voľbe nás takisto prekvapilo zvukové „naladenie„, pretože tu vynikol charakteristický zvuk, ktorý má reprezentovať tento soundbar.

Prečo je HW-Q800T ideálnym doplnkom ku QLED televízorom

Samsung HW-Q800T

Za vývojom tohto soundbaru nie je iba technologický vývoj, ale aj myšlienka, ktorá ponúka poslucháčovi zážitok z reprodukovaného zvuku. To, že za vývojom stoja experti so Samsung Audio Lab je síce pekné, ale nás hlavne potešilo celkové zvukové naladenie zostavy, ktorá ponúka skvelý zážitok z dialógov pri sledovaní filmov a aj plný zvuk pri počúvaní hudby rôznych žánrov.

Za realistickým zvukom stoja aj dve technológie Dolby Atmos a DTS:X. Tie umožnia počuť, ako každý jednotlivý zvuk doslova prepláva okolo diváka/poslucháča, ako by ho počul v skutočnom svete. Pri sledovaní sme mali častokrát pocit, že sme súčasťou deja a všetko bolo akosi bližšie pri nás.

Technológia Q-Symphony

Samsung Q-Symphony

Zdroj: Samsung

Soundbar Q800T dokáže zvuk synchronizovať s televízormi Samsung a spoločne tak vytvárajú celkom nový rozmer pre vnímanie audio obsahu. Technológia spája a posilňuje zvuk vychádzajúci ako z reproduktorov soundbaru, tak z televízora, vďaka čomu zvuk po akustickej stránke ešte viac naplní miestnosť.

Pri porovnávaní režimov prehrávania cez soundbar alebo televízor, bolo spoločné zvukové podanie vďaka technológii Q-Symphony o niekoľko úrovní lepšie, ako keby sme “iba” jednoducho prepojili soundbar s ne-Samsung televízorom. Aj samotný soundbar s našim testovacím Samsung televízorom hrali samostatne zrazu nejako inak, nie tak dobre. Je preto veľmi zaujímavé, čo vďaka Q-Symphony spolu dokážu. Zostali sme prekvapení.

Upozorňujeme, že funkcia nemusí byť kompatibilná so všetkými modelmi televízorov Samsung. Vyžaduje káblové pripojenie a nie je dostupná pri bezdrôtovom pripojení k televízoru.

Priestorový zvuk sleduje pohyb (OTS) vo všetkých rovinách.  Soundbar sa dokonale hodí k dizajnu televízorov, je nenápadný a nenarúša celkovú estetiku. Nový Acoustic Beam 2.0 sa posunul dopredu, takže sa zvuk neodráža od obrazovky televízora a celkovo sme mali pocit zvukovej autenticity.

Samsung HW-Q800T

V pravej časti soundbaru sa nachádza malá informačná plocha, ktorá informuje o zvolenom režime alebo nastavenej hodnote

Pri prehrávaní hudby z telefónu cez soundbar ju umelá inteligencia zanalyzuje a na televízore dokáže zobraziť vizuálny efekt, ktorý sa k nej hodí. Vďaka podpore True Dolby Atmos/DTS:X sme si užívali zvuk, ktorý sa pohyboval okolo nás a vytváral tak 360-stupňový efekt. Soundbar ponúka trojkanálový zvuk, ktorý je doplnený o subwoofer a dva kanály smerujúce nahor. 

Toto riešenie si nás počas testovania okamžite získalo a fungovalo skvele aj v našej testovacej miestnosti s vysokým stopom a pomerne veľkou výmerou.

Zvuk optimalizovaný pre každú scénu

Samsung HW-Q800T

Adaptívny zvuk bol pri sledovaní filmov a počúvaní hudby pre nás jasnou voľbou, pretože tento režim dokáže po analýze zvukového signálu automaticky ponúknuť optimalizovaný zvuk na zaklade danej scény. Tento režim umožňuje jasne počúvať dialógy aj pri nízkej hlasitosti. Na svoje si prídu aj hráči, ktorých akcie budú sprevádzané dynamické priestorové zvukové efekty, ktoré umocnia zážitok z hrania. Soundbar sa automaticky prepne do Herného režimu, keď sa pripojí k televízoru Samsung. Funkcia je dostupná iba pri kompatibilných televízoroch a herných konzolách (Xbox One, PS4, Nintendo Switch). 

Posilnenie pripojenia zvuku

HDMI eARC zabezpečí kvalitný, bezdrôtový zvuk, a to aj pri pripojení k iným zariadeniam prostredníctvom televízora, ako sú DVD prehrávače alebo herné konzoly. Samostatná Sada Wireless Surround Kit umožní ľahko rozšíriť soundbar na audiosystém s priestorovým zvukom, a to bez káblov. Spolu so soundbarom tak dokážete vytvoriť viackanálový systém.

Ovládač One Remote Control

Samsung HW-Q800T

Nepotrebujete viac diaľkových ovládačov. Hlavné funkcie soundbaru, ako sú zapnutie a vypnutie, hlasitosť, alebo dokonca zvukové efekty, je možné ovládať pomocou ovládača k televízoru Samsung – a to priamo cez televízor.

Inteligentné počúvanie cez Smart Things  

Čoraz častejšie sa môžeme stretnúť s pojmom smart home alebo jednoducho prepojená domácnosť. Aplikácia SmartThings ponúka jednoduchá a intuitívne riešenie, čo umožní pridať reproduktory do vašej siete, vďaka čomu získate väčšiu kontrolu nad prehrávaným obsahom vo svojej smart domácnosti.

Technické parametre

  • Celkový výkon 330 W
  • Počet kanálov 3.1.2
  • Počet reproduktorov 8

Reproduktor

  • Typ basového reproduktora Bezdrôtový aktívny
  • Centrálny reproduktor Áno
  • Up-firing reproduktor Áno
  • Širokopásmový tweeter Áno
  • Acoustic Beam technológia Áno
  • Bezdrôtový priestorový zvuk (kompatibilné) Áno
  • Funkcie zvuku Dolby ATMOS
  • Zvukové módy Surround Sound Expansion, Game Pro, Adaptive, Standard
  • Funkcie obrazu Prechod 4K obrazu Áno, HDR, HDR 10+
  • Formát dekódovania AAC, MP3, WAV, OGG,  FLAC, ALAC, AIFF

Konektivita 

  • HDMI vstup 1, Výstup HDMI 1, HDMI eARC, HDMI CEC, Optický vstup, Bluetooth (SBC), Wi-Fi, Ovládač One Remote Control, bez NFC

Špeciálne funkcie

  • Aplikácia Smart Things, Q-Symphony, Spotify Connect

Rozmery

  • Rozmery hlavného reproduktora (Š × V × H) 980 × 60 × 115 mm
  • Rozmery basového reproduktora (Š × V × H) 205 × 403 × 403 mm

Hmotnosť

  • Hmotnosť hlavného reproduktora 3,6 kg
  • Hmotnosť basového reproduktora 9,8 kg

Cena

  • 699 eur

Zapožičal: Samsung

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia Samsung The Frame TV: Pre ľudí s umeleckým cítením

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.