Po menej úspešnom konci roka 2022 sa Samsung vrátil do vedenia. Je to však tesné.

Spoločnosť Samsung sa v prvom kvartáli 2023 opäť dostala na prvé miesto celosvetového trhu so smartfónmi, keď predbehla najväčšieho konkurenta Apple. Aj vďaka uvedeniu nového radu smartfónov Galaxy S23 si v úvodných troch mesiacoch aktuálneho roka pripísala 22 percent všetkých celosvetovo dodaných smartfónov na trh. Vyplýva to z údajov analytickej spoločnosti Canalys.

Apple však zaostalo iba o jediné percento a patrí mu 21 percent. Je to o štyri percentá menej ako v poslednom štvrťroku 2022, keď americkému výrobcovi patrilo v tomto rebríčku prvenstvo. Šlo však o silné predvianočné obdobie, v ktorom navyše Apple pravidelne predstavuje svoje nové iPhony.

Po spoločnostiach Samsung a Apple bola v prvom kvartáli na treťom mieste firma Xiaomi s 11-percentným podielom na celosvetových dodávkach smartfónov. Oppo bolo štvrté s 10 percentami a vivo piate s ôsmimi percentami.

Celkovo globálne dodávky smartfónov v prvom štvrťroku 2023 medziročne klesli o 12 percent. Išlo o piaty štvrťrok po sebe s medziročným poklesom dodávok smartfónov. Rovnako klesá aj predaj počítačov, ktoré sa po oživení počas pandemických rokov 2020 až 2022 vrátili na pôvodné úrovne.

Apple a Samsung sú síce v predaji telefónov súperi a pred zhruba dekádou sa spolu aj súdili v rámci neslávne známych patentových vojen, ale inak ide o spoločnosti, ktoré spolupracujú. Samsung napríklad pre Apple dodáva väčšinu displejov do iPhonov.

Zdroj: Canalys.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.