Spoločnosť Samsung vyvíja technológiu MicroLED určenú pre novú generáciu náhlavných súprav rozšírenej reality. Podľa portálu Thelec.net o tom informoval jeden z vedúcich predstaviteľov firmy Kim Min-Woo.

V prípade týchto nových displelov má ísť o technológiu MicroLED on Silicon (LEDoS), založenú na báze kremíka. Samsung tvrdí, že dlhodobým cieľom je vyvinúť LEDoS displeje s rozlíšením 6600 pixelov na palec (PPI), pričom podľa Kim Min-Wooa je minimom pre displeje rozšírenej reality 5000 PPI.

Pre porovnanie, PPI u súčasných mobilov najvyššej triedy dosahuje úroveň okolo 450 až 500 PPI. Displeje náhlavných súprav sú však od očí vzdialené len niekoľko centimetrov, čo si pre kvalitný obraz žiada oveľa viac bodov na palec.

Displeje v náhlavných súpravách určených pre rozšírenú realitu potrebujú aj vyšší jas, keďže musia zohľadňovať osvetlenie reálneho sveta, do ktorého „vkladajú“ digitálne objekty. Naopak, displejom virtuálnej reality stačí aj nižší jas, keďže ide o uzavreté zariadenia.

Ak sa kórejskému výrobcovi podarí vyvinúť technológiu LEDoS na požadovanú úroveň, nahradí OLED displeje, ktoré sú v náhlavných súpravách rozšírenej reality bežné v súčasnosti.

Na vývoji náhlavných súprav pracuje aj Meta, materská spoločnosť Facebooku. Tá pred pár dňami predstavila nový headset Meta Quest Pro, určený pre virtuálnu aj rozšírenú (zmiešanú) realitu.

Zdroj: Thelec.net, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.