Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Integrovaný ekosystém SmartThings s vnútorným zabezpečením a platforma Bixby tvoria bezpečné, jednoduché a pohodlné riešenie pre smart domácnosť s celým radom prístrojov.

Spoločnosť Samsung Electronics v San Franciscu usporiadala ďalší ročník konferencie Samsung Developer Conference (SDC), na ktorej sa schádzajú vývojári, tvorcovia obsahu aj hardvéroví dizajnéri a spoločne pre značku Samsung tvoria integrované prepojené riešenia.

Účastníci akcie sa dozvedeli celý rad informácií o tom, akým spôsobom Samsung zjednodušuje a vylepšuje každodenné zážitky svojich zákazníkov. Jednou z hlavných tém bol vývoj technológie SmartThings – z bežnej IoT platformy sa stal rozsiahly ekosystém pre moderný inteligentný životný štýl. Medzi novinky v systéme patrí napríklad hlbšia integrácia so systémom Bixby alebo bezproblémové prepojenie so zariadeniami s technológiou Matter. Výsledkom je bohatší otvorený svet uľahčujúci používateľom pripojenie k okolitému svetu aj každodenný život.

„Samsung neustále inovuje svoje prístroje, platformy aj služby, aby boli jednoduchšie a užívateľsky príjemnejšie. Som rád, že môžem predstaviť novú generáciu našich produktov, napríklad ekosystému SmartThings – ide o skvelý výsledok spolupráce s našimi partnermi a vývojármi,“ vyhlásil Jong-Hee (JH) Han, podpredseda predstavenstva, generálny riaditeľ a šéf divízie DX (Device eXperience) v spoločnosti Samsung Electronics. „Technológie sú stále zložitejšie, my však práve preto neustále hľadáme spôsoby, ako používateľom uľahčiť život, ponúknuť im lepšie pripojenie k okolitému svetu a viac flexibility, aby sa mohli sústrediť na to, čo je pre nich najdôležitejšie.“

Keď „tichá technológia“ prepojí platformy aj zariadenia

Za systémom vzájomného prepojenia prístrojov značky Samsung stojí koncept tzv. tichej technológie (Calm Technology). Princíp spočíva v tom, že spolu jednotlivé zariadenia komunikujú a spolupracujú automaticky, takže používatelia nemusia nič nastavovať, ušetria veľa času a môžu rovno celý systém začať využívať. Za týmto účelom Samsung výrazne pretvoril ekosystém SmartThings a jeho prepojené služby, medzi ktoré patria systémy ako Hub Everywhere (novo s audio a video dátami k dispozícii pre celú smart domácnosť), SmartThings Energy, SmartThings Pet alebo SmartThings Cooking. Za pozornosť stojí aj partnerstvo s Philipsom, vďaka ktorému je integrovanou súčasťou zariadení Galaxy technológia Philips Hue Sync. Tá umožňuje synchronizovať osvetlenie v domácnosti s prehrávanou hudbou.

Bezproblémová integrácia však presahuje aj hranice samotného ekosystému SmartThings a vďaka technológii Matter a členstvu Samsung v združení Home Connectivity Alliance ju možno rozšíriť aj na zariadenia ďalších značiek. Prístroje kompatibilné so systémom Matter je možné vďaka spolupráci Samsungu a Googlu prepojiť naprieč platformami. V budúcnosti sa tak do smart domácností budú môcť zapojiť aj produkty ďalších značiek.

Hlbšej integrácie do SmartThings sa dočkala aj technológia Bixby, ktorá vývojárom umožňuje inteligentné systémy hlasového ovládania. Niekdajší hlasový asistent sa tak zmenil na špičkové integrované AI riešenie umožňujúce nielen hlasové ovládanie prístrojov Galaxy, ale aj smart autonómnu komunikáciu najrôznejších prístrojov. Nový nástroj Bixby Home Studio umožňuje vývojárom vytvárať na platforme SmartThings zážitky na mieru používateľom. Od novembra budú môcť systém Bixby navyše využívať používatelia hovoriaci latinskoamerickou španielčinou.

Systémy smart domácnosti sa neustále vylepšujú a Samsung preto výrazne vylepšuje aj možnosti ich zabezpečenia a vzájomnej ochrany jednotlivých prístrojov. K tomu slúži súkromná blockchainová platforma Samsung Knox Matrix[1], vďaka ktorej sa z kompatibilných zariadení Samsung stanú ochranné štíty strážiace celý ekosystém od mobilných zariadení Galaxy až po televízory a domáce spotrebiče. Používatelia majú navyše k dispozícii nový panel pre zabezpečenie a ochranu osobných údajov, ktorý vyhľadáva zraniteľné miesta, odporúča bezpečnostné aktualizácie a umožňuje používateľom efektívnu a bezpečnú správu dát.

Personalizované služby pre lepšie zážitky

V uplynulom roku narástla sledovanosť bezplatnej streamingovej videoplatformy Samsung TV Plus, ktorá funguje na televízoroch Samsung Smart TV[2] a mobilných zariadeniach, o 100 %[3], ku koncu roka sa v rámci služby prehrali 3 miliardy hodín záznamov. Na základe tohto úspechu môžeme rozšíriť služby Samsung TV Plus o ďalší obsah vďaka partnerstvu s firmami Lionsgate a Vice Media, čím sa do ponuky dostanú programy v rozlíšení 8K. Zmenila sa aj vonkajšia podoba služby Samsung TV Plus, aby sme zdôraznili rôznorodosť obsahu s viac ako 1600 kanálmi v 24 krajinách. Samsung TV Plus sa tak stáva prvou voľbou pre divákov aj reklamných partnerov, ktorí do relácií môžu vkladať svoju inzerciu.

Operačný systém Samsung Tizen je aj po desiatich rokoch prevádzky stále špičkou vo svojej triede. Platforma Samsung Gaming Hub ponúka majiteľom smart televízorov Samsung lepší, rýchlejší a pohodlnejší prístup k hraniu, opäť v spolupráci s ďalšími lídrami odboru (Xbox, NVIDIA GeForce NOW, Utomik či Amazon Luna). Vďaka špičkovej integrácii hardvéru aj softvéru ponúka Samsung Gaming Hub vynikajúce integrované funkcie, napr. interpoláciu do vyššieho rozlíšenia pomocou umelej inteligencie (AI Upscaling) či bezproblémový multitasking.

Medzi novinky v operačnom systéme Tizen patrí aj podpora technológie NFT s partnermi, ku ktorým patrí napr. Art Token, laCollection či Nifty Gateway. Firemným zákazníkom a developerom Samsung ponúka B2B API a systémy typu Syncplay, čo umožňuje synchronizáciu obsahu a prehrávania na rôznych výstupných zariadeniach. Novinkou je podpora konverznej technológie SALT, vďaka ktorej sa majitelia vybraných televízorov môžu tešiť na špičkový obraz v štandarde HDR10+.

Užívateľské rozhranie One UI 5: každému na mieru

Nové používateľské rozhranie One UI 5 umožňuje používateľom prispôsobiť si zovňajšok a ovládanie svojich prístrojov na mieru vlastným predstavám a potrebám. Zároveň nové rozhranie zvyšuje produktivitu a ponúka majiteľom mobilných zariadení doposiaľ nepoznané zážitky. Medzi najzaujímavejšie novinky UI 5 patria nepochybne širšie možnosti práce s režimami a funkcia Routines, prípadne nástroj Dynamic Lock screen, ktorý zobrazí najrôznejší obsah na telefóne, hodinkách Galaxy Watch alebo iných zariadeniach s One UI 5. Funkcia Bixby Text Call zase prevádza hlas na text a naopak, takže môžete písať správy a volajúci ich počuje ako bežný hovor. K dispozícii sú aj nové zdravotné funkcie, medzi ktoré patrí aj Samsung Privileged Health SDK – developerský balík umožňujúci vytvárať aplikácie využívajúce senzor BioActive pri hodinkách Galaxy Watch[4].

Výskum a investície do budúcnosti

Pozeráme sa aj do budúcnosti – slúži na to divízia Samsung Research, ktorej úlohou je vytvárať inovácie pre zajtrajšok. Aj tu vsádzame na otvorenú spoluprácu s partnermi, preto na serveri GitHub sprístupňujeme kód na manipuláciu s robotickým ramenom a umožňujeme tak vedcom, výskumníkom a vývojárom skúmať nové nápady v oblasti robotiky.

Niektoré z aktivít tímu Samsung Research sa sústredia predovšetkým na nové wellness funkcie známe najmä z hodiniek Galaxy Watch5. Hľadáme, kde tieto funkcie uplatniť, a preto divízia Samsung Research spolupracuje s univerzitami a zdravotníckymi inštitúciami vykonávajúcimi výskum srdca, stresu, krvného tlaku, pľúc alebo neurovied. Spoločnosť Samsung ponúka partnerom kompletný SDK balík Samsung Health Stack, ktorý odštartuje výskum v dôležitých zdravotníckych oblastiach a mala by stáť pri zrode nového vývoja.

Samsung pozýva aj naďalej k otvorenej spolupráci developerov, tvorcov obsahu aj ďalších partnerov. Ďalšie informácie o akcii Samsung Developer Conference (SDC) 2022 sú k dispozícii na stránke https://developer.samsung.com.


[1] Platforma Samsung Knox Matrix bude k dispozícii od konca roku 2023 na vybraných zariadeniach značky Samsung. Podpora pre produkty iných výrobcov príde neskôr.

[2] Samsung TV Plus je k dispozícii len pre vybrané televízory Samsung Smart TV.

[3] Sledovanosť od septembra 2021 do augusta 2022 v porovnaní so sledovanosťou od septembra 2020 do augusta 2021.

[4] K dispozícii pri radách Galaxy Watch4 a Galaxy Watch5.

Značky: