Za ostatné dva roky sme sa v celosvetovom meradle stretli s viacerými faktormi, ktoré mali negatívny dopad na fungovanie veľkého množstva spoločností.

Pokým väčšina z nich nevedela ani po dlhých mesiacoch plniť svoje záväzky, bolo iba málo z nich, ktoré mali opačný problém – veľké skladové zásoby. Práve s druhým z týchto problémov zápasí aj spoločnosť Samsung. Tá má plné sklady telefónov, ktoré ešte len čakajú na svojich majiteľov. Zdá sa, že hlavným vinníkom je iba jeden faktor. Samsung nesprávne odhadol predpokladaný dopyt na rok 2022.

Portál PhoneArena informuje, že Samsung má v súčasnosti na sklade distribútora takmer 50 miliónov kusov smartfónov, ktoré čakajú na predaj. Príliš dobre pritom nevyzerá ani percentuálne vyjadrenie v porovnaní s ročnými predajmi smartfónov. Toto číslo totiž zodpovedá až 20 % ročného plánu spoločnosti Samsung. 

Väčšinu z týchto zásob údajne tvoria telefóny série Galaxy A, pričom ide o najpredávanejšie telefóny spoločnosti. Značný podiel pritom tvoria aj modely vyššej triedy – Galaxy S a Galaxy Z.

Samsung Galaxy Z Fold4Zdroj: OnLeaks/Smartprix
Model Galaxy Z Fold4 by mohol koncom roka oživiť predaje smartfónov spoločnosti Samsung

Pri rozmeroch spoločnosti Samsung vytváranie skladových zásoby nie je ničím výnimočným. Teraz ide však o to, že oproti minulým rokom sú tieto hodnoty takmer dvojnásobné, čo už núti kompetentných zamyslieť sa. Pokým štandardná úroveň skladových zásob u distribútorov predstavuje 10 % ročných predajov, teraz je toto číslo na úrovni až 20 %.

Samsung ešte pred koncom roka 2021 nesprávne odhadol svoje plány na rok 2022. Pokým spoločnosť mala v pláne vyrobiť 330 miliónov kusov smartfónov, tak v konečnom dôsledku chcela z nich predať niečo okolo 300 miliónov kusov. Treba však pripomenúť, že tento cieľ sa stanovil ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu a nárastom globálnej inflácie.

Podľa záznamov spoločnosti vieme, že začiatok roka ešte prebiehal podľa plánu, pričom už v marci spoločnosť zaznamenala výrazný pokles predajov. V náväznosti na tieto udalosti Samsung dokonca znížil objem objednávok od svojich dodávateľov o 30 – 70 %.

Ide tak o ďalší znak toho, že v dohľadnej dobe ani Samsung neočakáva zlepšenie situácie. Uvidíme však, čo prinesie koniec roka, kedy sa očakávajú vyššie predaje predovšetkým nových modelov série Galaxy Z.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.