Misky váh sa po rozhodnutí Najvyššieho súdu v USA priklonili na stranu Samsungu. Všetkých 8 členov poroty jednohlasne rozhodlo, že Samsung svojimi výrobkami nekopíruje iPhone od Apple. 

Až do včerajšieho dňa pritom juhokórejský Samsung ťahal v dlhoročne sa tiahnúcom spore za kratší koniec. Výsledok procesu môže byť o to prekvapujúcejší, že rozhodoval súd v USA. Napriek výhode domácej pôdy má však teraz Apple hlavu v smútku. Najvyšší súd USA (US Supreme Court) rozhodol, že juhokórejci spoločnosti Apple patent neukradli a tým pádom nemusia zaplatiť odškodné v astronomickej sume 399 miliónov dolárov. Takúto výšku odškodného Apple požadoval za ušlý zisk, ktorého sa kvôli predajom konkurenčných zariadení s údajne ukradnutým dizajnom nikdy nedočkal.

Rozhodnutie v prospech Samsungu padlo z dôvodu, že podľa súdu mal Apple dizajnovými patentmi chránené len jednotlivé komponenty iPhonu, nie však samotný iPhone ako celok. Samsung vyhral dôležitú bitku, vojna však pokračuje ďalej. Najvyšší súd prípad totiž vráti nižšiemu, no jeho rozhodnutie môže mať veľkú váhu. Môže sa dokonca stať, že Apple bude tým, kto bude musieť zaplatiť milióny dolárov, pretože v minulosti už zinkasoval od Samsungu kvôli patentovej vojne dokopy 548 miliónov dolárov. Ak nižší súd rozhodne, že zinkasoval túto sumu, alebo jej časť, neoprávnene, bude musieť peniaze vrátiť.

Zdroj: Reuters